StoryEditorOCM
Županija‘Oba su pala!‘

Obilježeno 30 godina od čuvene akcije oslobađanja rogozničkih vojarni i jedne od najpoznatijih snimki Domovinskog rata

Piše Vedrana Stočić
17. rujna 2021. - 17:28
Spontani usklik 'Oba su pala' nakon rušenja aviona JNA jedna je od najpoznatijih snimki Domovinskog rataScreenshot/Youtube

Točno prije trideset godina na današnji dan, 17. rujna 1991. godine, kada su Rogoznicu nadlijetali migovi jugovojske, a u valu uplovila tri bojna broda odvijala se slavna akcija oslobađanja rogozničkih vojarni. Bez žrtava i ispaljenog metka zahvaljujući dobrim pregovaračima i stratezima vojarne pune oružja pale su ruke hrvatske vojske.

Pod motom „Oba su pala, sve tri su pale“ rogoznički ogranak UDVDR RH, u suradnji sa županijskom organizacijom te udruge, Općinom Rogoznica i  Šibensko-kninskom županijom položili su vijence i zapalili svijeće pred središnji križ na rogozničkom mjesnom groblju, nakon čega je organiziran obilazak zečevarskih bitnica.

Inače slavni rogoznički ratni događaju krenuli su tog 17. rujna kada je neprijatelj na šibenskom mostu namjeravao prepoloviti Hrvatsku i ozbiljno je prijetio gradu Šibeniku. Brzom akcijom 113 šibenske brigade HV, MUP-a, drugog ešalona 3 imotske bojne 4 brigade, uz pomoć mještana Rogoznice i Primoštena, a pod vodstvom proslavljenog generala Rahima Ademija oslobođene su tri rogozničke vojarne Zečevo, Krušice i Smokvica. Ova akcija imala je strateško značenje za obranu Šibenika i Dalmacije.

image
Polaganje vijenaca na rogozničkom groblju
Vedrana Stočić

- Baza akcije bilo je osvajanje oružja, njegovo brzinsko postavljanje na ključne pozicije s kojih se, vodeći prije svega računa o dometu, može eliminirati snage Kninskog korpusa, potisnuti ih te nastaviti organizaciju obrane. Radio sam čitavu noć. U jutro, 17. rujna, krenuli smo u akciju koja je, kako se pokazalo svega tjedan dana kasnije uspjela onemogućiti presijecanje Dalmacije, akciju koja je preokrenula i sam tijek rata!- tvrdi general Rahim Ademi.

Ratni plijen sastojao se od četiri obalna stacionarna topa 100 mm, pet dalekometnih topova 130 mm, 20 topova 85 mm, 48 pzo topova 1/20 mm ili 3/20 mm, većih količina pješačkog naoružanja, svih vrsta streljiva, motornih vozila, topničkih radara itd. Topništvo 113 brigade formiralo se upravo zarobljenim oružjem iz rogozničkih vojarni, a tone oružja i oruđa odaslane su na bojišnice diljem Hrvatske.

Topovi sa Zečeva bili su presudni u zaustavljanju Mladićevih tenkova na šibenskom mostu. Zauzimanjem zečevarske bitnice, kažu vojni analitičari, uspostavljena je prva učinkovita crta zračne obrane, što dokazuju i oboreni zrakoplovi jugovojske i legendarni uzvik Filipa Gaćine „Obadva, obadva, oba su pala“. Spontani Filipov usklik oduševljenja jedna je od najpoznatijih snimki Domovinskog rata koju je snimio Ivica Bilan na jednoj od zečevarskih bitnica tog 21. rujna 1991. godine.

Tih teških ratnih dana na šibenskom području, koje još zovu dani ponosa i slave, puno je znanih i neznanih junaka, puno tužnih i velikih priča. Jedna od tužnijih je ona Filipa Gaćine  koji je preživio je cijeli Domovinski rat, a poginuo je 1998. godine u razminiranju terena kao zaposlenik postrojbe za razminiranje „Mungos“, da tragedija bude dublja i bolnija to razminiranje  trebalo je biti njegov posljednji pirotehničarski teren.

Već godinama u Općini Rogoznica govore kako tim slavnim ratnim događajima treba dati trajni značaj, pa je tako još 2017. godine u Programu javnih potreba u kulturi osigurala 300 tisuća kuna za izgradnju memorijalnog centra u dijelu vojarne Zečevo kojeg je inače vojska proglasila neperspektivnim, odnosno Ministarstvo obrane odreklo se tog prostora zbog smanjenja obuhvata vojarne. Ideja je dobila potporu Ministarstva graditeljstva i ondašnjeg župana Gorana Pauka, međutim čekalo se kao i obično odluka Ministarstva državne imovine. I prije dvije godine ponovljena je ista priča, međutim od Memorijalnog centra još nema ništa.  

- Kada bude izgrađen „Posjetiteljski centar „Oba dva“  i samo obilježavanje obljetnica dobit će na dignitetu, o slavnoj povijesti između ostalog i multimedijalno moći će  učiti i naši najmlađi- rekla je prije dvije godine tadašnja načelnica Sandra Jakelić.

19. travanj 2024 11:19