StoryEditor
Županija4028 DANA BEZ ISTINE

Obasjano nebo nad Vodicama: djeca i odrasli puštali lampione u spomen na kornatske heroje

Piše Ante Talijaš
10. rujna 2018. - 10:37

U nedjelju navečer, zasjalo je nebo iznad akvatorija Vodica. Puštanjem lampiona u 21.30 sati prema nebu s vodičke rive, a pod sloganom „Ovo nije kraj' - 4028 dana bez istine, još jednom je odana počast 12-orici stradalih vatrogasaca na otoku Velikom Kornatu iz JVP-a Šibemik, DVD-a Tisno i Vodice.

U spomen na kornatske heroje u nedjelju navečer završen je i 11. Memorijalni malonogometni turnirom koji odigran na rivi, na improviziranom igralištu ispred 'stare škole" u organizaciji MNK 'Heroji 2007' iz Vodica.

Time je u Vodicama završeno obilježavanje tužne 11. godišnjice kornatske tragedije, Kobnog 30. kolovoza 2007. Godinu, u najvećoj tragediji hrvatskog vatrogastva, u poslijepodnevnim satima na Velikom Kornatu, u klancu podno Velog Vrha, a iznad uvale Šipnate, u akciji gašenja požara od vatrene stihije stradalo je 12 vatrogasaca.

Živote su izgubile četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice.

Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić (33), Ivan Marinović (32), Ivica Crvelin (52), Hrvoje Strikoman (18), Gabrijel Skočić (19) te maloljetni Marko Stančić (17). Od teških opeklina kože i ozljeda unutarnjih organa idućih dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu preminuli su Ante Crvelin (24), Tomislav Crvelin (23), Marinko Knežević (53), maloljetni Karlo Ševerdija (18) i ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u DVD-u Tisno.

Posljednja 12- ta žrtva bio je 22-godišnji Ante Juričev- Mikulin (22), sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji je unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna.

Ovaj stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama i trajnim invaliditetom preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Od tuge za izgubljenim mladim životima 15. rujna suicid je počinio prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice.

15. lipanj 2021 22:07