StoryEditorOCM
Županijakampanja #Euromelanoma2021

NP ‘Krka‘ u suradnji sa šibenskom Općom bolnicom organizirao edukativno predavanje i pregled madeža

Piše šibenski.hr
29. svibnja 2021. - 16:24

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u suradnji s Općom bolnicom Šibensko-kninske županije organizirala je u subotu edukativno predavanje u sklopu javnozdravstvene akcije #Euromelanoma2021, na Lozovcu, glavnom ulazu u NP „Krka“. Edukativno predavanje u prvom redu bilo je namijenjeno lokalnom stanovništvu, zatim zaposlenicima Parka i zainteresiranim posjetiteljima, ali i svima koji su htjeli naučiti više o negativnom ultraljubičastom zračenju. Također,  svi zainteresirani obavili su preventivan pregled madeža te dobili zaštitnu kremu promotivnog partnera.

- I ove godine djelatnici Odjela dermatologije Opće bolnice Šibensko-kninske županije sudjelovali su u obilježavanju javnozdravstvene akcije kojom se pregledom madeža ukazuje na važnost redovnih preventivnih pregleda kože u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja melanoma i ostalih zloćudnih tumora kože - kazala je dr. Sanja Jakelić, dr. med. spec. dermatovenerologije i ravnateljica Opće bolnice Šibenik. U pregledima madeža sudjelovali su specijalizanti dermatovenerologije iz šibenske bolnice Paula Grubišić, Marija Gulin i Nikola Ferara. Akciji se pridružila i prof. dr. sc. Neira Puizina Ivić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Split.

Euromelanoma Day posvećen je borbi protiv raka kože. Svake godine tijekom svibnja u organizaciji Europske akademije za dermatologiju i venerologiju obilježava se Euromelanoma Day, ove godine pod sloganom „Tvoje ponašanje utječe na tvoju budućnost“. U Republici Hrvatskoj već šesnaestu godinu zaredom akcija se organizira pod pokroviteljstvom Europske akademije za dermatologiju i venerologiju, Ministarstva zdravstva, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva turizma i sporta RH.

- Javna ustanova 'Nacionalni park Krka' podržava sve aktivnosti i projekte koji za cilj imaju razvoj svijesti o potrebi očuvanja zdravlja. Samo osviješten čovjek koji brine za svoje zdravlje moći će pomoći drugima i pridružiti se nastojanjima zaštite okoliša i prirode a izravno tako i jedinog nam Plavog planeta. Izuzetno smo ponosni na ovu suradnju te vjerujemo kako ćemo zajedničkim snagama i pozitivnim primjerom doprinijeti zaštiti čovjekova zdravlja - kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.

Koža je najveći organ našeg organizma. Briga o njoj trebala bi biti nešto što radimo prirodno i redovito. Kako bi bezbrižno uživali na otvorenom i u proljetno-ljetnim aktivnostima potrebno je primjereno se zaštititi. Melanom je najzloćudniji oblik raka kože i njegova pojavnost je u porastu te stručnjaci ukazuju na potrebu zaštite kože od štetnog UV zračenja. Ranim otkrivanjem melanoma moguće je uspješno liječiti ovu zloćudnu bolest stoga dermatolozi preporučuju samopreglede jednom mjesečno.

19. travanj 2024 10:06