StoryEditorOCM
Županijapotpisan ugovor

NP ‘Krka‘ nabavio najmoderniju opremu za traganje i spašavanje, koristit će je iskusni spasioci iz HGSS-a

Piše Šibenski.hr
30. rujna 2022. - 09:42

S ciljem unaprjeđenja sigurnosti i zaštite posjetitelja i zaposlenika u okviru projekta Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke (KK 06.1.2.01.0003), sufinanciranog u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ realizirala je nabavu opreme za potragu i spašavanje. Riječ je o spašavateljskoj i medicinskoj opremi i alatima, neizostavnim komponentama svake akcije spašavanja, koji su predani članovima HGSS – Ispostave Šibenik na korištenje i skladištenje.

Ugovor su potpisali pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Šibenik Luka Dubravica i ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica. Tom prigodom izvršena je i primopredaja kompletne opreme: opremljenih medicinskih ruksaka, boca s kisikom, setova imobilizacijskih udlaga i ostalih imobilizacijskih sredstava i medicinskih potrepština, nosiljki za horizontalni i vertikani transport, nosiljki za spašavanje u speleološkim i snježnim uvjetima, vreća za sprječavanje hipotermije, suhih odijela za spašavanje iz vode, dodatne neoprenske opreme, te ostale planinarske i penjačke opreme potrebne za osiguranje unesrećenih.

image

Oprema za traganje i spašavanje

JU „NP Krka“ s članovima HGSS – Stanice Šibenik njeguje kvalitetnu i kontinuiranu suradnju već dugi niz godina a od 2019. veže ih i Sporazum o zajedničkom interesu s ciljem zaštite životinja i imovine. Članovi HGSS – Stanice Šibenik, partneri na projektu Nepoznata Krka, izradili su Elaborat sigurnosti NP „Krka“ i proveli edukaciju zaposlenika JU „NP Krka“ za pružanje pomoći unesrećenom, za spašavanje na vodama i za voditelja tima u potragama i spašavanju. Tečajeve su, u kontroliranim uvjetima, organizirali i proveli instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja.

Od početka rujna ove godine posjetiteljima je na raspolaganju i novi turističko-planinarski zemljovid NP „Krka“ što su ga izradili iskusni članovi HGSS – Stanice Šibenik, dugogodišnji prijatelji i poznavatelji Nacionalnog parka „Krka“, koji redovito sudjeluju i u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti u Parku.

22. srpanj 2024 03:28