StoryEditorOCM
Županijatehnički pregled

Novi vrtić u Pirovcu otvara na proljeće: čeka se uporabna dozvola i ‘zeleno svjetlo‘ Ministarstva znanosti i obrazovanja

Piše Katarina Rudan
21. siječnja 2021. - 17:02

Nakon što su sredinom studenog prošle godine svoja vrata mališanima „otvorili“ novi objekti dječjih vrtića u Gradcu (općina Ružić) i Drinovcima(grad Drniš), prema svemu sudeći pirovački dječji vrtić „Mendula“ mogao bi biti treći u Šibensko-kninskoj županiji koji će uskoro biti otvoren.

Zajedničko im je što su, kao i još još nekoliko vrtićkih objekata na području Šibensko-kninske županije koji su u izgradnji ili završeni (Skradin, Suknovci u općini Promina, Tribunj) najvećim dijelom, najčešće s 85 posto vrijednosti investicije, financirani su iz istog izvora - bespovratnim sredstvima iz Europskih fondova.

Kako stvari stoje, pirovački mališani mogli bi na proljeće preseliti u novi objekt, Dječji vrtić „Mendula“, koji je sagrađen na terenu nadomak tamošnje Osnovne škole. Svi radovi i opremanje vrtića bili su gotovi još krajem prošle godine, a ovog tjedna obavljen je i tehnički pregled objekta, koji je – kako doznajemo od načelnika općine Ivana Gulama – prošao bez primjedbi.

- Sada čekamo da nam županijski Upravni odjel za prostorno uređenje i gradnju, koji je tehnički pregled i obavio, izda uporabni dozvolu. Vjerujem da ćemo dozvolu dobiti već idućeg tjedna i onda moramo pričekati njezinu pravomoćnost, a istovremeno od Ministarstva znanosti i obrazovanja čekamo i suglasnost za program rada ustanove. Teško je reći koliko će postupci dobivanja potrebnih dozvola za otvaranje vrtića trajati, a mi se duboko nadamo da će to biti do početka ožujka – kaže Gulam. Nova općinska ustanova predškolskog odgoja, čija je procedura osnivanja ranije provedena, prema predloženom planu imati će petnaest zaposlenih.

Gulam podsjeća da je krajem 2018. godine Općina Pirovac za projekt Dječjeg vrtića dobila 5,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava, kroz mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost investicije iznosila je oko 8,5 milijuna kuna, a radovi su počeli 2019. godine, nakon turističke sezone.

Bespovratnih 5,3 milijuna kuna

- Općina je morala uložiti oko tri milijuna kuna, ali se nadamo da ćemo uspjeti dobiti oko 1,3 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje EU projekata, čime bi udio Općine u projektu vrtića iznosio oko 1,8 milijuna kuna. Inače, novi vrtić je projektiran za 48 djece, dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, prema svim pedagoškim standardima i njegovom izgradnjom zadovoljit će se potrebe mladih obitelji za slijedećih dvadesetak godina. Kao što je poznato, djeca su sada u privatnom vrtiću „Oršulica“ u prizemlju zgrade u kojoj je i općinska uprava. Odgojiteljice koje tu rade na neodređeno vrijeme prijeći će raditi u novi objekt, jer to zakonske odredbe dopuštaju, a za ostale ćemo raspisati natječaj – kaže Gulam.

Sufinanciranje rada vlastite vrtićke ustanove povećat će se za oko 300 posto u odnosu na iznos koji Općina izdvaja danas.

- Računamo da će to Općinu godišnje koštati oko milijun kuna. Ali, na to smo bili spremni i ne žalimo, jer dobili smo moderni objekt za našu djecu – kaže Gulam.

Nadalje, polovicom siječnja završio je dvogodišnji projekt „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja“, koji je bio financiran iz Europskog socijalnog fonda, za koji je Općina Pirovac dobila oko dva milijuna kuna bespovratnih sredstava. Uveli su dvosmjenski rad vrtića, nabavili didaktičku opremu i zaposlili još nekoliko odgojiteljica.

- Kako s provođenjem tog projekta planiramo nastaviti i u novom objektu, Općina je na sebe preuzela projekt do kraja siječnja. To znači da će dva tjedna rada biti financirano iz općinskog proračuna, a otvaranje novog natječaja za financiranje produženog boravka iz Europskog socijalnog fonda najavljen je za 2. veljače. Prijavit ćemo se za nastavak provođenja tog projekta i ako i nude neke „pauze“ dok natječajna procedura prođe, to ne bi trebalo roditeljima i djeci stvarati veće probleme. Naime, naš novi vrtić imat će desetosatni program, što znači da će raditi do 16 sati, a produženi program, ako dobijemo sredstva, bio bi do 20 sati – na kraju će Gulam.

20. travanj 2024 15:34