StoryEditorOCM
ŽupanijaZAVRŠENI RADOVI

Novi dječji vrtić u Jezerima pred useljenjem: moći će primiti 50 mališana, čeka se još uporabna dozvola. Zavirite u prekrasnu zgradu

Piše KATARINA RUDAN
9. veljače 2021. - 19:21

Djeca predškolske dobi koja su pohađala nekadašnji, stari vrtić u Jezerima uskoro će se preseliti u novo, moderno zdanje Dječjeg vrtića "Ribice". Svi su radovi na objektu završeni, uređen je okoliš i vrtić je u potpunosti opremljen. Čeka se, doznajemo od načelnika općine Tisno Ivana Klarina, tehnički pregled zgrade i izdavanje uporabne dozvole.

– Nadamo se da će taj postupak biti obavljen u roku mjesec dana i nakon toga će se djeca, odnosno grupa koja je, dok se vrtić gradio, privremeno boravila u prostoru Kulturnog centra u Jezerima, preseliti u novi prostor. U toj grupi je oko 25 djece, a u novom objektu imamo i jaslice, tako da će i jaslička grupa djece odmah krenuti u novi vrtić.

Zadovoljni smo što je u ovom teškom vremenu završen još jedan važan projekt financiran EU novcem na području općine Tisno. Vrtić je kapaciteta 50 djece, a osim cjelodnevnog programa, prvi put u Jezerima imat ćemo i jasličku grupu. Kod izgradnje vrtića posebnu smo pažnju posvetili modernoj arhitekturi i zadovoljavanju svih najsuvremenijih pedagoških standarda. Osim kuhinje, sanitarnih čvorova, spavaonica, igraonica i drugih sadržaja, imamo dio vrtića koji je isključivo namijenjen za sportske aktivnosti djece. Po novom pedagoškom standardu, u vrtiću je i ambulanta za izolaciju djece u slučaju bolesti. Dvorište vrtića ima oko 2000 kvadrata, opremljeno je igralima i zaista je to jedan objekt koji će biti ugodan za boravak i odgoj djece predškolske dobi. Jako sam zadovoljan time što smo s jednim modernijim arhitektonskim pristupom postigli maksimalnu funkcionalnost – kaže Klarin.

Europska sredstva

Ukupna cijena gradnje, s opremanjem objekta i projektnom dokumentacijom, iznosi oko 7,8 milijuna kuna, a 80 posto su europska sredstva. Vrtić je izgrađen na lokaciji starog, nadomak sportsko-tematskog parka Petrov vrt i drugi je u općini Tisno u posljednjih pet godina za koji su povučena sredstva iz europskih fondova. Prvi je Dječji vrtić "Spužvica" u Tisnom, koji je izgrađen 2015. godine.

– Bivši vrtićki objekt u Jezerima, moram na to podsjetiti, bio je 1996. godine poklon grada prijatelja Herforda, zahvaljujući tadašnjem direktoru Turističke zajednice Jezera, pokojnom Branku Barešiću, koji je uspostavio prijateljske odnose s tim njemačkim gradom. Objekt je imao samo jednu sobu, tako da nije mogao prihvatiti puno djece, a posebno je to bilo vidljivo posljednjih četiri-pet godina. Bilo je potrebno graditi novi, veći objekt, koji će moći zadovoljiti sve potrebe jezerskih mladih obitelji, s cjelodnevnim boravkom i jaslicama – kaže Klarin.

Zbog toga je Općina projekt dječjeg vrtića u Jezerima prijavila na natječaj za dobivanje nepovratnih sredstava iz EU fondova. Projekt je prošao i krajem 2018. godine, kroz mjeru 7.4.1 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, dobio je šest milijuna kuna, ili 80 posto vrijednosti investicije, dok je preostali iznos, ili 20 posto sredstava, osigurano u općinskom proračunu. Na natječaju, kroz mjeru 7.4.2, Općina je dobila dodatnih 700.000 kuna iz EU fondova za opremanje vrtića.

Građevinske radove na izgradnji objekta izvela je splitska građevinska tvrtka "Reliance", a opremu je dostavila zagrebačka tvrtka "Škrinjica".

20. travanj 2024 04:31