StoryEditorOCM
ŽupanijaKampanja za lokalne izbore

Nova kandidatura ‘vječnog‘ HDZ-ovog župana želja je Andreja Plenkovića: Može li netko pomrsiti račune njemu i Željku Buriću?

Piše Davorka Blažević
5. studenog 2020. - 21:37

HDZ će 22. studenoga izabrati novo vodstvo stranke u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, a to bi mogla biti i uvertira za skori početak kampanje za lokalne izbore, od kojih nas dijeli svega pola godine. Pokušali smo, stoga, doznati tko su potencijalni kandidati za šibensko-kninskog župana i za gradonačelnika Šibenika.

Što se tiče HDZ-a, koji trenutačno ima vlast i u gradu i u županiji, čini se da tu neće biti većih iznenađenja, i da bi oba aktualna dužnosnika, i župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić, mogli u svibnju 2021. po novi mandat.

Buriću bi to bio treći, a Pauku čak četvrti (s tim da je povrh toga odradio i pola mandata župana Duje Stančića). I dok Burić ne krije svoje ambicije da se okuša na još jednim lokalnim izborima kako bi dobio povjerenje birača za dovršetak započetih projekata, među kojima prioritetom smatra projekt Batižele, aktualni župan Goran Pauk ne želi još o tome govoriti.

– Prerano je, postoji stranački itinerar koji poštujem i dok stranka ne odluči kad će početi kampanja i tko će u novu utakmicu, bilo bi nekorektno, pa i neumjesno, da bilo što prejudiciram. Ima vremena – kaže Pauk.

Plenkovićeva želja

A zapravo i nema. Pred nama su božićni i novogodišnji blagdani, a kad krene nova godina, kandidatima će, napose onima koji prvi put ulaze u izbornu utrku, preostati tek tri-četiri mjeseca da se predstave biračima sa svojim programima i ambicijama.

Iz redova HDZ-a svojedobno su se kao potencijalni kandidati za župana spominjali i Nediljko Dujić, što bi bilo razumljivo s obzirom na funkciju predsjednika ŽO HDZ-a koju obnaša, ali i trenutačni šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, pogotovo ako bi se Dujić ograničio samo na stranačku fotelju koju je dosad pretpostavljao čak i onoj saborskoj. U stranačkim kuloarima se govori da bi Dujić rado na mjestu župana vidio Miletu, koji je i dio njegova najužeg tima u utrci za šefa ŽO HDZ-a, ali se istodobno najizvjesnijom smatra još jedna Paukova kandidatura. Navodno, kao preferencija samog šefa stranke Andreja Plenkovića.

Iz SDP-a nam nisu, također, mogli ni potvrditi ni demantirati hoće li čelnik županijske organizacije Joško Šupe biti njihov kandidat za župana jer o tome stranačka tijela još nisu raspravljala.

– Vidjet ćemo. Bit ćete na vrijeme obaviješteni – rezervirano nam je rekao Šupe.

A kao i kod HDZ-a, kandidat šibenskih socijaldemokrata za gradonačelnika Šibenika već je dulje vrijeme poznat. To je Tonči Restović, predsjednik šibenskog SDP-a, koji je čak odbio biti na stranačkoj listi za Sabor jer se želi potpuno posvetiti kampanji za gradonačelnika.

Nezavisna lista Stipe Petrine priprema se za skupštinu stranke koja bi trebala biti ubrzo, pa nam njihova gradska vijećnica Iris Ukić Kotarac nije mogla reći ništa određeno o njihovim eventualnim kandidatima za čelne funkcije u gradu i županiji

Što će lista Stipe Petrine?

– Sigurno je da ćemo sudjelovati na izborima, ali sad vam ne mogu ništa ni potvrditi ni demantirati oko eventualnih kandidatura za izvršnu vlast. Možda kandidiramo samo listu za Gradsko vijeće, vidjet ćemo, o tome tek trebamo odlučiti – kazala nam je Ukić Kotarac, koja je, inače, na prošlim lokalnim izborima bila kandidatkinja NL-a Stipe Petrine za šibensku gradonačelnicu.

Na izborima 2017. za gradonačelnika Šibenika kandidirao se i Hrastov Hrvoje Zekanović, uz potporu HKS-a, a hoće li se odlučiti okušati još jednom, s obzirom da obnaša i dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru, vidjet ćemo.

O kandidaturama se, očito, otvoreno još ne govori, pa nam ni Ivica Ledenko (Loza), koji je na izborima 2017. bio kandidat Mosta nezavisnih lista za šibensko-kninskog župana, nije mogao reći više od toga da sve pomalo kasni zbog koronavirusa, i da se tek dogovaraju za razgovor o mogućim zajedničkim kandidatima s Domovinskim pokretom Miroslava Škore.

19. travanj 2024 14:30