StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Nova ekološka katastrofa: Potonula još jedna napuštena koćarica u uvali koja je postala groblje brodova

Piše Vedrana Stočić
5. lipnja 2019. - 13:37

U Rogoznici nova ekološka katastrofa! Naime, u utorak popodne u zatvorenom dijelu rogozničke luke potonula je napuštena koćarica Riva Dva. Premda su rogoznički vatrogasci reagirali brzo i postavili upijajuću plutača smrad nafte proširio se čitavim područjem, a motorna ulja i nafta zagadili su okolno more. Rogoznički vatrogasci još sinoć alarimirali su nadležne službe, međutim dodatne brane ni u srijedu ujutro nisu postavljene, a nisu došle ni službe za uklanjanju masnoće koja pliva po moru. Nitko ne zna koliko u potopljenom brodu ima nafte i kolike razmjere može poprimiti ekološko zagađenje.   

Šokantna je činjenica da je stari, napušteni ribarski brod gotovo četiri godine zauzimao dragocjeni vez na obali koja je izgrađena 2012. godine i to isključivo za privez velikih ribarskih brodova i iskrcaj ribe. Radi se od 80 metra rive uz istočni dio rozničkog mosta u čije uređenje je utrošeno nešto manje od četri miljuna kuna, novac je bio osiguran iz nekoliko nadležnih ministarstva, Općine Rogoznica, Šibensko- kninske županije i Lučke uprave Šibenik.

 

 

Izgradnju te rive Rogozničani su dočekali s odobravanjem jer su se ribarski brodovi i pretovar ribe izmjestili iz samog središta mjesta, međutim nadali su se većem redu. Umjesto toga dobili su nered, smrad, napuštene brodove i zagađenje najzatvorenijeg dijela rogozničkog akvatorija.

Nije ovo prvi slučaj napuštenih i potopljenih brodova na rogozničkom području. Prije nekoliko godina u uvali Stupin potonula je također napuštena koća. Građani su godinama bezuspješno upozorila na pola potopljeni brod u blizini bivšeg vojnog mula Krušice i na smrad nafta koji se širi čitavom uvalom, umjesto uklanjanja svjedočili su raspadanju i potonuću olupine. Ta najzatvorenija rogoznička uvala, kažu ljudi iz Stupina, postala je pravo groblje potonulih brodova. Potonuli su tu koće, leuti i brodice...

19. travanj 2024 12:54