StoryEditorOCM
ŽupanijaUskoro čista zapuštena murterska polja

Njemački superstroj od 20 tisuća eura tare sve pred sobom

Piše Mande TURČINOV - JEŽINA
22. siječnja 2017. - 13:33

Superstroj UNIMOG 409, što je kratica od njemačkog UNIversal-MOtor Gerȁt, što bi pak prevedeno značilo univerzalno motorno vozilo, doduše polovno, nabavila je Poljoprivredna zadruga "Kornati" iz Murtera zahvaljujući razumijevanju općinskog čelništva. Do sada su nabavili i dva nastavka – mali malčer i drobilicu, a u perspektivi je i nabava velikog prednjeg malčera, koji će služiti za primarno i sekundarno čišćenje svih većih površina poput, primjerice, Betinskoga polja. Očistit ćemo, kažu, i prapanice i plase i vrške… i sva područja s manje suhozida i kamena.

– Do ljeta ima sve biti očišćeno, da dobijemo uredna i čista polja za daljnji razvoj agroturizma u našoj općini – odlučni su zadrugari, kojih ima 24 i ne bismo se zakleli da im je prosjek godina čak ni 30, a sadašnji im je predsjednik Miro Novković.

Dok im mali malčer služi za čišćenje prometnica i manje makije, drobilica im služi za zeleni otpad. Cilj im je da se u dogledno vrijeme više ništa ne pali u poljima, nego da se sitno granje usitnjava u fini malč koji će se pretvoriti u kompost i donirati maslinarima i poljoprivrednicima. Njihov će stroj, uvjeravaju nas, biti na raspolaganju ljudima, a ako se u praksi pokaže dobrim, može se razmišljati i o kupovanju novog UNIMOG-a koji bi služio i na otocima.

Ovaj polovni superstroj, s dosad nabavljenim nastavcima, stajao je općinski proračun 140 tisuća kuna.

26. travanj 2024 12:20