StoryEditorOCM
Županijaprekinuta sjednica

Ništa od referenduma za opoziv župana Jelića, Petrina i HDZ-ovci srušili kvorum! Burić: Nećemo rješavati tuđe ‘obiteljske probleme‘

Piše Davorka Blažević
23. ožujka 2022. - 15:48

Puno buke ni za što! Tako je otprilike bilo danas u Drnišu na sjednici Županijske skupštine šibensko-kninske koja je demonstrirala apsolutnu neslogu u vladajućoj koaliciji, makar kad je u pitanju inicijativa čelnika ŽS Stipe Petrine za donošenje Zaključka o potrebi podnošenja prijedloga odluke o raspisivanju referenduma za opoziv župana Marka Jelića.

O inicijativi se nije ni glasalo, jer je Skupštinu bojkotirao najprije HDZ, a s obzirom na ukupno raspoloženje među" nesložnom braćom" (koalicijskim partnerima), naposlijetku je kvorum srušen od samog predlagača- Stipe Petrine i vijećnika s njegove Nezavisne liste. Njihovim odlaskom sa sjednice, na Skupštini je ostalo samo 19 vijećnika (SDP, SDSS, Suverenisti, NL Marka Jelića, MOst- DP...) pa je neslavno prekinuta.

Na aktualni sat, kojim počinje svaka sjednica ŽS,nisu došli vijećnici NL Marka Jelića, ali su se uoči početka sjednice obratili novinarima i poručili da ne žele sudjelovati u novim sukobima u županiji. Pozvali su i ostale kolege u Skupštini da im se pridruže i odbiju biti dio "režiranog političkog igrokaza" i scenarija "valjanja u blatu", kako se ne bi rušilo daljnje povjerenje u županijske institucije, kazali su Ivan Gulam, Marko Grubelić, Toni Turčinov, Lidija Slavić, Nikša Kulušić i Goran Šimić s NL Marka Jelića.

Prethodno su priopćenjem vijećnici SDP-a obznanili da će u pogledu inicijative za opoziv župana ostati neutralni, jer ne žele pridonositi novim podjelama nego djelovati konstruktivno na dobrobit žitelja županije.

Nakon "aktualca", prije samog utvrđivanja dnevnog reda, na sjednicu ŽS vratili su se vijećnici NL Marka Jelića (i to s kokicama!), ali su Skupštinu napustili vijećnici HDZ-a. Tim povodom u Drniš je stigao i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Željko Burić koji je na ad hoc konferenciji za novinare kazao kako su članovi vladajuće koalicije ovom sjednicom pokazali da se nisu kadri niti međusobno dogovoriti, a kamoli voditi županiju! Pozvao je aktualnu vlast da raspiše izvanredne izbore jer je očigledno da ova vlast ne funkcionira.

- Rezultat svakih demokratskih izbora i dobivanje povjerenja građana za obnašanje određene funkcije ima samo jedan cilj- funkcioniranje izvršne vlasti i sposobnost donošenja odluka i to je preduvjet za napredovanje određene regije, u ovom slučaju županije. Nažalost, mi smo svjedoci da oni koji su dobili povjerenje građana, jednostavno ne funkcioniraju. Nije predmet ove tiskovne konferencije njihovo nefunkcioniranje, nego blokada županije. To je već sada potpuno evidentno- rekao je Burić i dodao:

S obzirom na činjenicu da je HDZ na zadnjim izborima izgubio, mi smo u oporbi, a oni koji su stekli povjerenje građana, moraju pokazati sposobnost donošenja odluka. I današnja skupština ima određeni dnevni red na kojem se donose odluke. S obzirom da ta većina koja je stvorena kaže da je sposobna raditi, nema potrebe da županijski vijećnici HDZ-a sudjeluju. Prepuštamo im da opravdaju povjerenje koje su dobili, a u protivnom očekujem da budu odgovorni prema svim građanima županije i omoguće nove izbore pa da vidimo u novom izbornom ciklusu kome građani vjeruju. Ja im želim puno sreće i uspjeha- poručio je Burić- ne zbog njih samih nego zbog napretka naše županije. Tuđe "obiteljske probleme" HDZ neće rasplitati, dodao je, treba pustiti "složnu obitelj" da sama rješava svoje probleme".

.Nakon odlaska vijećnika HDZ-a, Stipe Petrina je u ime vijećnika njegove Nezavisne liste zatražio stanku od pet minuta, ali nakon stanke nisu se vratili na sjednicu i time su sami srušili kvorum, a zasjedanje je prekinuto i odgođeno za ponedjeljak.

Bila je ovo neka vrst pokazne vježbe za Stipu Petrinu i njegove stranačke kolege, u kojoj se pokazalo da nisu više faktor okupljanja u vladajućoj koaliciji i da na potporu svim njihovim prijedlozima ne mogu računati. Za opoziv župana Marka Jelića ne postoji u Skupštini većina, čak ni obična, kamoli dvotrećinska. Nema ovdje pobjednika, nije to ni NL Marka Jelića, ni HDZ, pogotovo to nije NL Stipe Petrine, a lošom politikom su poraženi svi žitelji ove županije.

20. travanj 2024 18:27