StoryEditorOCM
ŽupanijaApel županijskog stožera

Nikola Blažević: Pozivam gradove, općine i njihove stožere da provjeravaju provedbu mjera, ulaze u trgovine, ugostiteljske objekte...

Piše Marija Lončar
13. studenog 2020. - 14:11

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije prekinuo je uobičajenu praksu da broj novozaraženih koronavirusom javnosti prenosi kratkim prioćenjima, te su najnovije podatke odlučili ponovo iznijeli na konferenciji za novinare kako bi upozorili na rast broja novozaraženih i ozbiljnost epidemiološke situacije u županiji.

-Stanje je danas teže i lošije nego svih ovih dana. Imamo 79 oboljelih, 336 aktivnih slučajeva. To su velike brojke koje donekle opravdavaju strože mjere koje smo zatražili od Nacionalnog stožera i koje su od četvrtka na snazi i određene su do 30. studenog – kazao je predsjednik šibensko-kninskog Stožera Nikola Blažević.

Koronavirus je i u Šibensko-kninskoj županiji ušao u stračke domove i škole te je Blažević rekao kako je trenutačno zaraženo 23 korisnika domova za starije osobe od kojih je šestero na bolničkom liječenju. Pozitivno je 10 radnika, a još četvero je u samoizolaciji. Najgore stanje je u šibenskom Cvjetnom domu.

-Tu je još uvijek 12 aktivnih slučajeva, od kojih se osam liječi u domu, četvero ih je u bolnici te dvoje radnika. Imamo i slučaj privatnog doma u predgrađu Šibenika gdje je 11 pozitivnih korisnika od kojih je devet u domu, a dvoje je hospitalizirano. Imamo i pet radnika, a testiranje je još u tijeku. Domovi u Oklaju i Kninu imaju jednoga ili nemaju uopće pozitivnih slučajeva, pa se može reći kako je situacija u ostalim domovima stabilna – naveo je Blažević dodajući kako je u samoizolaciji trenutačno i 342 učenika od ukupno 6 834 osnovaca i srednjoškolaca koliko ih pohađa škole kojima je Županija osnivač. Ponegdje su i cijeli razredi, pa čak i škole, morali prijeći na online nastavu.

-Ukupno 13 razrednih odjeljenja obavlja nastavu po modelu C, također i škola u Pirovcu, a do 16. studenog i područna škola u Mirlović Zagori. U ovom trenutku je sedam nastavnika i šest djelatnika iz nenastavnog osoblja pozitivno na Covid-19, a 17 ih je u samoizolaciji.

Blažević je podsjetio i kako je od 1. listopada evidentirano tek jedno kršenje propisanog zdravstvenog nadzora, a u devet slučajeve zabilježeno je prekoračenje radnog vremena ugostiteljskih objekata.

-Što se tiče ovih strožih mjera, ukratko: to je zabrana svih javnih događanja i okupljanja sa više od 30 osoba, osim na sportskim natjecanjima na kojima smije biti onoliko natjecatelja koliko je određeno natjecateljskim propisnikom. Zabranjeni su posjeti domovima za starije i nemoćne osobe kao i njihov izlazak iz domova. Na kazališnim, kino projekcijama, izložbama i ostalim profesionalnim i amaterskim umjetničkim događanjima dopušteno je do 50 osoba. Na vjerskim obredima u zatvorenom prostoru može biti onoliko osoba koliko može stati ali tako da na četiri metra četvorna bude jedna osoba uz pridržavanja svih epidemioloških mjera. Također, procijenili smo da treba skratiti rad ugostiteljskih objekata do 22 sata. Nitko neće biti sretniji od nas ako te mjere poluče efekt i da možemo u prebožićno vrijeme vratiti se na staro – istaknuo je Blažević apelirajući na sportske udruge i rekreativce da za svoje aktivnosti "sačekaju neka bolja vremena". Pozvao je sve gradove i općine u županiji i njihove stožere da pojačaju nadzor provedbe mjera i da, kako je kazao, ulaze u trgovine, kafiće, restorane i provjeravaju provode li se ove mjere ili ne.

Smolić: Čuvamo radna mjesta, ali moramo i likvidnost

Hrvatska obrtnička komora podržava sve mjere koje će nam dati mali tračak nade da se u skoroj budućnosti vratimo u kako-takvo normalno stanje. Poručio je to predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a i prvi čovjek županijske Obrtničke komore Joso Smolić. Uskrs i nova turistička sezona, nisu daleko i zato je važno da s lošim brojkama Šibensko-kninska županija ne uđe u novu godinu. Činjenica da je u kolovozu došla na crvenu listu Njemačke, svom glavnom turističkom tržištu, za posljedicu je imalo svega 54 posto fiskaliziranih račun, po čemu je uz Dubrovačko-neretvansku županiju na samom dnu ovogodišnje turističke sezone.

-To je pokazalo i koliko naš turizam ovisi o stranom gostu, a da bismo ga dobili moramo imati prije svega zdravstvenu sigurnost – kazao je Smolić.

No, uz dobru zdravstvenu sliku, poduzetnicima je u ovoj korona-krizi potrebna pomoć države, gradova i općina, pa je Smolić iskoristio situaciju da još jednom podsjeti na prijedloge koje je

Obrtnička komora još prije više od mjesec dana uputila Gradu Šibeniku i Županiji.

-Država nam je za sada izišla u susret jer je donijela nove mjere za očuvanje radnih mjesta, ali osim očuvanja radnih mjesta moramo očuvati i likvidnost obrta, malih i srednjih poduzetnika. Nećemo se moći pokrenuti kada ovo jednom stane, jer nećemo biti likvidni. Zato od države tražimo, ne da nam nešto oprosti ili dade mukti, nego da dobijemo jeftine kredite kao što je bilo u prvom lockdownu. Imamo čvrsta obećanja ministra financija i cijele vlade da će to biti – kazao je Smolić apelirajući također da obrtnicima i poduzetnicima ususret iziđu gradovi i općine.

-Konkretno u Gradu Šibeniku, koji je okosnica svih gospodarskih zbivanja u županiji, 8. listopada smo iznijeli sve svoje prijedloge i rješenja. Ponovili smo taj sastanak u studenom i sada čekamo Gradsko vijeće. A to se odnosi: da do 1. lipnja sve javne površine budu besplatne da svi koji mogu rade vani i tako spriječe širenje virusa, također da se najam poslovnih prostora, koji su u gradskom vlasništvu, smanji najmanje 50 posto. Isto tako porez na potrošnju bude do 1. lipnja nula, a s Gradskim parkingom razgovaramo da budu besplatna prva dva sata parkinga iza 16 sati u gradskoj jezgri – zaključio je Smolić napominjući kako su u korona-krizi u turizmu vjerojatno najpogođeniji turistički vodiči i autobuseri, od kojih ovoga ljeta većina njih nije ostvarila ni lipe prihoda.

Parat Baljkas: Ne skrivajte s kim ste bili u kontaktu

Od početka epidemije u Šibensko-knisnkoj županiji do sada je bilo 1333 oboljelih od Covid-19, od čega ih je čak 1239 oboljelo od 1. lipnja, poslije ponove aktivacije virusa, kazala je epidemiologinja Ankica Parat Baljkas.

-Situacija je ozbiljna i zahtjeva da čuvamo svoje zdravlje i zdravlje drugih pogotovo starijih i onih koji su kronični bolesnici. Trenutačno je u samoizolaciji oko 800 osoba i još su neki slučajevi u obradi. Pogoršanje smo imali u drugoj polovici kolovoza, a situacija se poravila u rujnu zahvaljujući dijelom pooštravanju mjera u našoj županiji. Međutim, od 12. listopada bilježimo pogoršanje epidemiološke situacije. Brojevi tjedno rastu više nego u kolovozu. Prošli tjedan situacija se nešto poboljšala, ali "zahvaljući" neprijavljenim kontaktima oboljelih. Stoga, apeliramo na ljude da budu iskreni u tomu s kim su bili u kontaktu – rekla je Parat Baljkas.

18. travanj 2024 18:20