StoryEditorOCM
ŽupanijaNa Kninskoj tvrđavi

Nije vam jasno što je kralju Zvonimiru trebala ona slavna kletva? Sad ga možete i osobno pitati

Piše Šibenski.hr
10. svibnja 2024. - 12:05

Jeste li se ikada zapitali kakve bismo priče otkrili da drevne građevine mogu govoriti? Među takvim građevinama, rođenim pripovjedačima, svakako je Kninska tvrđava. Predstavlja važan topos naše nacionalne povijesti, bila je dom hrvatskih kraljeva, a danas služi kao živa scenografija svakodnevnog života građana Knina. Upravo zato Grad Knin, u suradnji s Kninskim muzejom, predano radi na njezinu očuvanju i revitalizaciji. Nedavno završena obnova nije samo fizički sačuvala dvije povijesne strukture, već je njihovim novim funkcijama, vinotekom u bivšoj barutani i interpretacijskim centrom u vojarni, dodatno oživila duh ovog povijesnog lokaliteta. Kroz interpretacijski centar, tvrđava je napokon dobila priliku podijeliti s posjetiteljima neke od svojih najzanimljivijih priča, a oba obnovljena prostora postala su mjesta koja građane i posjetitelje pozivaju na stvaranje svojih vlastitih priča za pamćenje.

- Posebnost Interpretacijskog centra Kninska tvrđava, sastavnog dijela Kninskog muzeja, jest u tome što se nalazi upravo na autentičnoj baštinskoj lokaciji koju interpretira. Svakim korakom do ulaska u novi centar, posjetitelji upijaju svu raskoš doživljaja tvrđave svim osjetilima, a kada ušetaju u centar, njihovo se iskustvo tvrđave iz prve ruke povezuje s pričama o njezinoj bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini. Pomnim oblikovanjem narativnog prostora omogućili smo tvrđavi i njezinim stanovnicima — poznatima i nepoznatima, drevnima i suvremenima, stalnima i onima koji dolaze samo povremeno — da svojim pričama istinski zainteresiraju ali i emocionalno angažiraju posjetitelje – istaknula je Dragana Lucija Ratković Aydemir, direktorica kreativnog tima Muze.

image

Interpretacijski centar Kninske tvrđave

Domagoj Blažević

Glavni okvir priče na početku izložbe donosi animirani film praćen svjetlosnim projekcijama. U nastavku, u interakciji s nizom umjetnički izrađenih maketa tvrđave, posjetitelji istražuju različita povijesna razdoblja te uloge različitih stanara u razvoju utvrde. U tome im pomažu filmovi, intervjui, igre te digitalizirane arhivske karte iz renomiranih institucija u Beču, Veneciji i Bologni. Svojevrstan je vrhunac doživljaja susret s likom kralja Zvonimira, čije multimedijalno postolje poziva na interakciju, dok u animiranoj knjizi pratimo fra Luju Maruna u spašavanju tvrđave od uništenja. U nastavku se posjetitelji susreću s likovima vojnika različitih vojski o čijim anonimnim sudbinama svjedoče pronađeni arheološki nalazi. Izložba završava u sadašnjosti. Audio vizualna instalacija pozornica je za slušanje glasova kninskih građana koji s posjetiteljima dijele strast, ljubav i posvećenost kulturnom i društvenom napretku svog grada i njegovog simbola.

Izložba će zasigurno biti zanimljiva i zabavna mladim posjetiteljima. Najmlađi mogu uživati u potrazi za arheološkim nalazima, a VR let nad tvrđavom oduševit će svakog. Kako bi iskustvo obilaska tvrđave na otvorenom bilo što uzbudljivije, posjetiteljima su na raspolaganju inovativne naočale za „mješovitu stvarnost“, što je prva takva ponuda u Hrvatskoj.

Duh mjesta osnažuje se i kroz suvremene umjetničke prakse. Neposredno uz centar, prostor kazamata čija je mističnost već sama po sebi izražajna, dodatno je obogaćen multi-senzornom instalacijom akademskog kipara Janka Petrovića. Koautorski tim time želi poručiti da je suvremena umjetnost važna za regeneraciju baštinskih lokaliteta, nudeći im novi život i nova značenja za neke nove publike.

Stalna izložba koja daje glasove i otvara različite perspektive o prošlosti i sadašnjosti tvrđave ne bi mogla biti realizirana bez intenzivne suradnje s lokalnom zajednicom i bez interdisciplinarnog timskog procesa. Uz Muze, članovi koautorskog tima su iskusni dizajneri iz studija Šesnić&Turković i Clinica. Realizaciju je vodila tvrtka AVC, a multimedijalna iskustva producirale su tvrtke Hommage, Divit i MMC. Od umjetničkih suradnji ističu se sjajni kipari, ilustratori, animatori i glazbenici Janko Petrović, Dragan Kordić, Fabio Leone, Laura Martinović i Ana Horvat. Arhitekturu potpisuje arhitektonski studio Tubus d.o.o.

image

Interpretacijski centar Kninske tvrđave

Domagoj Blažević
image

Interpretacijski centar Kninske tvrđave

Domagoj Blažević
image

Interpretacijski centar Kninske tvrđave

Domagoj Blažević
image

Interpretacijski centar Kninske tvrđave

Domagoj Blažević
image

Interpretacijski centar Kninske tvrđave

Domagoj Blažević
image

Interpretacijski centar Kninske tvrđave

Domagoj Blažević
14. srpanj 2024 06:24