StoryEditorOCM
Županijagovoreći otvoreno

Nije on više čunka samo u Primoštenu: Ma dajte Petrini dvije kancelarije. Za takav kapacitet jedna je premalo!

22. srpnja 2021. - 11:47

Zašto je par kritički intoniranih rečenica o njegovu Uredu u Županiji šibensko-kninskoj tako razbjesnilo Stipu Petrinu, predsjednika Županijske skupštine Šibensko-kninske županije pa je brže bolje na ovog novinara, u stilu imama Homeinija, odaslao fetvu – 'HDZ-ova kujica' - koju njegova brižna slijedba sada dijeli dalje. I dopunjava s obilatom količinom pljuvačke.

Njegove milozvučne usporedbe novinara sa ženkom psa, odnosno psića – a sve to zbog javno objavljene riječi, odnosno mišljenja - lajka između ostalog i dožupanica Iris Ukić Kotarac, demonstrirajući valjda na taj način zorno kako je Šibensko-kninskoj županiji stvarno s novom vlašću svanulo i kako je netko napokon 'upalio svjetlo'.

Sada se novinare može vrijeđati javno, na Fejsu, bez ikakvog srama i zazora od posljedica, kao da je riječ o Sjevernoj Koreji. Ako neće reagirati Hrvatsko novinarsko društvo, ako neće župan Marko Jelić, očekujem da će se javiti makar Prijatelji životinja i Luka Oman. Da me uzmu u zaštitu ako ne kao novinara, a ono kao kujicu. Pa da mogu okolo barem lajati.

Na dva mjesta u isto vrijeme

U čemu je problem s uredom predsjednika Županijske skupštine, koji je otvoren u Šibensko-kninskoj županiji? Dakle, dosadašnji predsjednik Županijske skupštine nije imao ured u županiji, kao što ga nema ni predsjednik drugog predstavničkog tijela, Gradskog vijeća, u Gradu Šibeniku. Dakle, ono što nije trebalo HDZ-u, sada odjednom treba Petrini, njihovu najžešćem kritičaru, kako bi ga koristio za - pripremu sjednica Županijske skupštine. Koje se, kako je to kazala i Iris Ukić Kotarac, održavaju jednom u tri mjeseca. Četiri puta godišnje. I za to mu treba Ured? Koji je čak i HDZ ispraznio! Ne zvuči baš logično.

Dožupanica Iris Ukić Kotarac kazala je kako će predsjednik Županijske skupštine u njemu primati građane. Ja sam joj rekao, odnosno javno napisao da ni to ne zvuči logično. Zašto? Zato što je Stipi Petrini, radno mjesto u Primoštenu, na mjestu načelnika općine. Pa ne može istodobno biti i u Šibeniku, odnosno na dva mjesta u isto vrijeme. Pa sam onda Iris Ukić Kotarac pitao kada će, kojim danom, predsjednik Županijske skupštine uredovati u svom Uredu i u koje vrijeme. Na što mi ona nije znala odgovoriti, već mi je poručila da - pitam Stipu. Na mobitel! Koji, veli, zna pola Hrvatske i koji nije mijenjao dvadeset godina. Čiji je broj nakon toga i ona sama javno objavila na Fejsu. Na što sam joj ja ponovno odgovorio da sam upravo i ja to naveo kao krunski argument zašto Stipi Petrini ne treba Ured u županiji Šibensko-kninskoj, odnosno kancelarija. I podsjetio kako je NL Stipe Petrine došla na vlast u županiji s obećanjem kako će zatvarati bespotrebne urede. I(li) Urede, svejedno. A prva stvar koju je napravila je da je zauzela jedan jedini već ispražnjeni. Da se ne prehladi?! A imaju cijelu županiju - svu vlast, urede župana, dožupana, u kojima rade profesionalci, koji su na raspolaganju građanima od 7.30 do 15.30 svakim radnim danom, salu za sastanke u koje može cijeli vod vojske stati? Nigdje veze!

Kancelarija kao statusni simbol

Jedini logični odgovor zašto Stipi Petrini treba ured u županiji, i zašto ga samo njegovo spominjanje toliko ljuti mogao bi biti u tome da je taj komad kancelarije njemu važan kao – statusni simbol. Koji potvrđuje da je on u Šibensko- kninskoj županiji važan, da je vlast, i da se njega tu nešto pita. Laska mu taštini. Kao da je i sam osobno dio izvršne vlasti, a ne samo predstavničke, prvi među jednakima u Županijskoj skupštini. Na taj način pokazuje svoju moć pred javnošću i pred drugim koalicijskim partnerima - u najmanju je ruku jednako važan kao župan, a s obzirom na to da je s njegove liste i dožupanica, onda je još i važniji. Nije on više čunka samo u Primoštenu, nego se njega pita i malo šire. A ima i još jednu pogodnost – može na miru, a da ga nitko ne pita što on radi u županiji, vižitavati papire, raščešljavati ugovore, tražeći kompromitirajuće stvari, nadajući se kako će bivšu vlast i svog 'prijatelja' Pauka uloviti u pekmezu.

To je u redu, samo to nema veze s pripremom sjednica. Niti je to posao predsjednika Skupštine. To je više posao za USKOK. Ali, predsjednik Županijske skupštine, to je već opće poznato, ne vjeruje nikome, nego samom sebi. Pa će na koncu, ako bude tako, još ispasti kako je Goran Pauk odlazeći bio u pravu – da je Marko Jelić bio samo smokvin list za Stipu Petrinu. Koji bi sa šest ruku od u ŽS ne samo vladao županijom i općinom Primošten, nego bi još i vodio istrage, uređivao novine, odnosno portale. Ma dajte mu još jednu kancelariju. Za takav kapacitet jedna je malo! S dvije će biti još učinkovitiji!

24. travanj 2024 23:59