StoryEditorOCM
Županijapravi potop

Nije kao u Zadru, ali... Na širem šibenskom području pale ekstremne količine kiše, evo gdje su zabilježeni rekordi

Piše K. G.
11. ožujka 2024. - 15:48

Šibensko područje prošlo je puno bolje od zadarskog, ali tijekom noći i jutra pale su ogromne količine kiše u nekim mjestima.

Rekorder je svakako Drniš gdje je u ponedjeljak do devet sati ujutro palo oko 105 litara kiše po četvornom metru.

Ekstremne količine kiše pale su i na Miljevcima 95, Supljak kod Primoštena 93, Promina 91, Žaborić 87 te Skradinski buk gdje je zabilježeno 80 litara po metru četvornom.

- Premještanje ciklone koja je jučer donijelo olujno jugo i udare preko 100km/h donijelo je noćas i jutros lokalno obilne oborine.

Prema podacima sa automatskih meteoroloških postaja najobilnija kiša pala je na području Drniša i to u samom gradu 71, a na Promini 69 litara po metru četvornome. Oko 50 litara izmjereno je na širem kninskom području, a u Šibeniku između 25 i 30 litara.

image

Fotografije katastrofalnog travnjaka u Zmijavcima obišle su svijet, kiša je natopila i drnišku Podvornicu.

Mario Sučić

U ostatku Šibensko-kninske županije oborine su bile nešto slabije i u prosjeku kretale se između 7 u Jezerima do 35 litara na krajnjem jugu.

Sustav je iza 23h prvo zahvatio šire zadarsko područje na kojem je u vrlo kratkom vremenu praćena grmljavinom pala obilna kiša.

Slabo pomičan sustav nakon što se istrošio na zadarskom području premjestio se u noći na šibensko područje gdje su također izmjerene obilne količine kiše, osobito u zaleđu.

Nestabilno uz povremenu kišu prevladavati će i u prvom dijelu ponedjeljka, dok se u drugom očekuje prestanak oborina. Uz slabe do umjerene vjetrove sjeverozapadnih do jugozapadnih smjerova temperature zraka će ostati slične prethodnim danima i kretati se između 8 i 14°C - navodi Šibenik meteo, a prenosi Radio Drniš na svojoj Facebook stranici.

Uslijed obilnih oborina na drniškom području su se aktivirali i neki slapovi koji se rijetko viđaju kao ovaj iz Grede.

image

Slap na drniškom području

Mario Sučić
28. travanj 2024 10:30