StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Nije im smetala ni žega: I ove godine održana eko akcija čišćenja šume Kopara

Piše Vedrana Stočić
28. lipnja 2021. - 12:10

U nedjelju  je održana akcija čišćenja rogozničke park-šume Kopara organizirana preko popularne lokalne Facebook stranice Đirada po Rogoznici, a koja inače u svojim objavama zagovara čist okoliš i očuvanje prirodne baštine. Odazvala se mladost, ali i malo starije generacije i što je najvažnije političari. Nije im smetala žega ni temperatura iznad 30 stupnjeva.

U akciju čišćenja uključio se novi rogoznički načelnik Marijo Mladinić, predsjednik rogozničkog SDP Čedo Živković, članovi  NL Naše misto, a bilo je i općinskih vijećnika. Rogoznički ugostitelji, kafići, pekari, slastičari i ribogojilište "Klismar" osigurali vreće za smeće, rukavice i više nego dovoljno hrane i pića.

Nakon acije na mjesnom igralištu na zadovoljstvo okupljenih održana je i svirka rock benda 3POPODNE i DJ EDDY KING ( Edi Kristić), prva u Rogoznici nakon corona pandemije.

Organizatori ističu da su baš kao i lani željeli skrenuti pozornosti na zaštitu šume Kopara, koja je zbog nebrige odgovornih silno ugrožena. U šumi je previše suhih i srušenih stabala, raznoraznog smeća, a dvije najopasnije stvari su potkornjak i nasrtaji na rubne dijelove šume. Kad neće Hrvatske Šume i Šumarija Šibenik hoće Rogozničani, šuma na otočiću  dugom svega 1046 metra zauzima gotovo trećinu otoka, a ime je dobila upravo po toponimu za otok: Kopara.

Prije gotovo 150 godina stari Rogozničani ondašnjoj lokalnoj zajednici poklonili su svoje zemljište na kojemu su do tada sadili masline, vinovu lozu i smokve, sami su svojim rukama povodali dotadašnje  kulture i posadili borove. Zato su i ovom ekoakcijom poslali glasnu poruku: šumu Kopara treba zaštititi pod svaku cijenu. 

19. travanj 2024 01:59