StoryEditorOCM
ŽupanijaSkup 40 gradonačelnika i načelnika u Kninu

Nezavisni Vladi: Želimo korektan partnerski odnos

Piše Katarina Rudan
7. listopada 2018. - 18:38

Na dvodnevnom Nacionalnom susretu nezavisnih gradonačelnika i načelnika okupljenih u Udrugu nezavisnih, koji je održan u Kninu, okupilo se više od četrdeset čelnika jedinica lokalne samouprave iz cijele Hrvatske. Sudeći prema reakcijama sudionika, susret je postigao cilj, o čemu svjedoče i riječi gradonačelnika Novalje Ante Dabe.


– Ono što je bit naše Udruge, osim međusobnog razmjenjivanja iskustava, jest da Udruga postane kanal komunikacije s Vladom. U tom cilju nedavno je otvoren i ured Udruge u Zagrebu kako bi mogla institucionalno povezivati sve nezavisne gradonačelnike i načelnike s tijelima državne vlasti, javnim poduzećima i drugim ustanovama.
Bit Udruge je da smo partner hrvatskoj Vladi ma koja ona bilo, premijera Plenkovića ili neka druga. Najvažnije je uspostaviti komunikaciju koja je konstruktivna, partnerska i koja ima samo jedan cilj: rješavati probleme lokalne zajednice, a u konačnici poboljšati životne uvjete ljudi koji u njoj žive. Ne bavimo se državnom politikom i ne zanimaju nas prepucavanja. Ne, mi želimo s Vladom imati jedan korektan, dvosmjeran i partnerski odnos – rekao nam je Dabo.


Među ostalima, skupu u Kninu bio je nazočan i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je predstavio sve projekte ministarstva na čijem je čelu, a vezani su uz lokalne zajednice. Bio je otvoren i za sva pitanja te pojašnjenja određenih tema, a dogovorena je još brža i kvalitetnija suradnja na relaciji lokalna zajednica – Ministarstvo – Vlada.
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina govorio je o novim zakonima koji se donose u segmentu turizma, dok je Hrvatska poštanska banka predstavila kreditne linije za dugoročno financiranje razvojnih projekata gradova, financiranje tekućih potreba, kao i linije za financiranje programa poticanja poduzetništva u sektorima razvoja koje grad ili općina žele dodatno poticati.

06. svibanj 2024 11:43