StoryEditorOCM
ŽupanijaROŠKI SLAP

Neopravdano u sjeni: Posjetili smo jednu od najljepših lokacija Nacionalnog parka ‘Krka‘

Piše Toni Veljača
6. kolovoza 2022. - 11:39

Tek 35 kilometara od Šibenika i približno 45 minuta ugodne vožnje, prateći cestu koja vodi preko Skradina i skradinskog zaleđa, doći ćete do jedne od najljepših i najatraktivnijih lokacija Nacionalnog parka Krka – Roškog slapa. Šesti je to i pretposljednji slap koji možete posjetiti u Nacionalnom parku. Pomalo u sjeni, a ako nas pitate sasvim neopravdano, većeg i poznatijeg, Skradinskog buka, Roški slap također je veliki mamac za turiste. Uhvatili smo se i mi na tu ješku, sjeli u auto, iako je brod bolja opcija, ali to nekom drugom prilikom, i pravac – Krka.

U želji da izbjegnemo nesnosne vrućine, stigli smo kroz jutro – i pogriješili. Ako je nama, domaćima vruće - turistima nije, ali do tog zaključka smo prekasno došli.

- Kad je najveći zvizdan onda su najluđi, tada ih je najviše – kroz smijeh nam kazuje djelatnica kafića na Roškom slapu, gdje smo sjeli popiti prvu, jutarnju kavu.

- Inače, brod često vozi, evo baš sada bi vam trebala stići i prva tura gostiju – dodaje simpatična cura.

Ključica i Trošenj

Tako je i bilo. Nakon svega desetak minuta uživanja u debelom hladu etno sela, koji se nalazi nizvodno od samog slapa, a u sklopu kojeg je nekoliko restorana, suvenirnica i mlin, u daljini primjećujemo i prvi brod, ubrzo i drugi. Oba zanimljivih imena, Ključica i Trošenj.

Naime, riječ je o poznatim srednjovjekovnim utvrdama iz zaleđa Drniša, odnosno Oklaja koje su kroz povijest imale značajnu ulogu u obrani od okupatora. Brodovi, danas, na "okupaciju" Roškog slapa voze svakih sat vremena, tako da se i u kafiću u kojem smo do maloprije sjedili, ubrzo tražilo mjesto više.

Među stotinjak turista, koji su se iskrcali s broda, upoznajemo Jakuba i Anju, mladi par iz Poljske, kojima je ovo prvi posjet Nacionalnom parku.

- Jako je lijepo ovdje, ali i jako vruće. Iznajmili smo apartman u Šibeniku, u samom centru grada, koji je moram priznati prekrasan, pogotovo stara gradska jezgra, impresivno – kazuje nam Jakob, dok istovremeno djevojci, Anji, nešto dobacuje na poljskom.

Nešto nije u redu – pitamo

- Evo, komentiramo ovu malu plažu, nismo znali da se ovdje može kupati. Sada nam je žao što se malo bolje nismo informirali. More vam je prekrasno, čisto, vjerujem da bi bilo nezaboravno okupati se i u Krki. Anja je sada malo ljuta na mene, jer se danas vraćamo u Poljsku, a tko zna kada ćemo opet doći u Hrvatsku – kroz smijeh će Jakub.

Pa dobro, eto vam razloga da nas opet posjetite.

- Da znate i da hoćemo – dobacila nam je sa smiješkom Anja.

Inače, ako se želite osvježiti u Krki, onda biste trebali znati da na području Nacionalnog parka, to možete učiniti na tek nekoliko lokacija. Osim ove, nazovimo plaže koja se nalazi nizvodno od Roškog slapa, još su dvije prilagođene kupačima.

Tisuće posjetitelja

- Novim pravilnikom o zaštiti Nacionalnog parka Krka koji je stupio na snagu u prosincu 2019. godine su uređene tri lokacije za kupanje. To su tradicionalne lokalne plaže koje koriste domaći stanovnici. Dakle, na Stinicama, na lijevoj obali Krke te odmah nasuprot, na Pisku, odnosno desnoj obali Krke. Treća lokacija je spomenuti, mali i ograđeni dio nizvodno od Roškog slapa, nedaleko od obnovljenih vodenica – potvrdila nam je Katja Župan iz Javne ustanove NP-a Krka.

Jakub i Anja nisu se osvježili u Krki, ali zato jesu Stefie i Olly, bračni par iz Njemačke.

- Lijepo je, doduše, malo hladno – kazala nam je Stefie koja je baš kao i naši prijatelji Poljaci, prvi put u Hrvatskoj.

- Upravo smo došli s Plitvičkih jezera, koja su nam se, moram priznati, malo više svidjela. Lijepo je i ovdje, ali su nam Plitvice atraktivnije – iskreno će Stefie.

Mladi Nijemci, također su odsjeli u Šibeniku.

- Još nekoliko dana ćemo se zadržati ovdje, a onda idemo natrag. Nacionalni park nam se svidio, sada su na redu šibenske tvrđave, čujem da su sjajne, veselimo se – kazuje nam Olly.

Mladi Poljaci i Nijemci koje smo upoznali, provjerili smo, jedni su od ukupno 6773 posjetitelja koji su u srpnju odlučili vrijeme provesti na Roškom slapu. Sudeći po ukupnom broju posjetitelja, NP Krka, bi se uskoro mogao približiti brojkama iz referentne, 2019. godine.

- Jako smo zadovoljni sezonom. U odnosu na prošlu godinu, bilježimo znatan porast. Još uvijek su to brojke koje su za četvrtinu manje u odnosu na 2019. godinu ali s obzirom na sve, presretni smo brojem posjetitelja. Od 1. siječnja do 30. srpnja ove godine, NP Krka je posjetilo 530.000 posjetitelja – ističe Katja iz Javne ustanove NP-a Krka.

Domaće delicije

Za razliku od prijašnje dvije godine, kada je zbog pandemije broj posjetitelja bio ograničen, ove godine – ograničenja nema, ljudi nesmetano uživaju u ljepotama i prirodnim bogatstvima Roškog slapa, ali i ostalih atraktivnih lokaliteta unutar parka.

- Iz Litve sam i tu sam došla s grupom prijatelja – kaže nam Viktorija, pa dodaje – bili smo i u Sloveniji, a sada ćemo ovdje provesti ostatak godišnjeg odmora. Nakon Roškog slapa idemo na Zlarin, iznajmili smo kuću tako da ćemo na otoku provesti još nekoliko dana – kazala nam je Viktorija.

Osim blagodati prirode, na Roškom slapu možete uživati i u domaćim delicijama i specijalitetima. Tri su restorana u krugu vodenog mlina. Zastali smo provjeriti ponudu, a pogled nam bježi na nekoliko stolova koji se nalaze doslovno u vodenom mlinu. Zamislite da ručate domaću pastrvu dok vam istovremeno Krka hladi noge.

- Ništa slično još nisam vidjela, ovakvo nešto u Izraelu nemamo – kaže nam Ezra koju smo zatekli u društvu supruga.

Cijene su im, tvrdi – prihvatljive

- Nije skupo, kada uzmete u obzir lokaciju i kvalitetu hrane rekla bih da su cijene razumne – dodaje Ezra.

S Ezrom smo se pozdravili, od Roškog slapa, koji zaista treba doživjeti, također. Vožnja brodom, kupanje u Krki, vrhunski restorani, netaknuta priroda – zvuči kao savršena vikend-destinacija. Uistinu je.

image

Ručati domaću pastrvu dok vam Krka hladi noge specijalna je ponuda Roškog slapa

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Ništa slično još nisam vidjela, divi se Izraelka Ezra

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Nema pasje vrućine

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Što jači zvizdan to puniji Roški slap

Niksa Stipanicev/Cropix
image

U Nacionalnom parku, osim nizvodno od Roškog slapa, nedaleko od obnovljenih vodenica, još su tek dvije lokacije prilagođene kupačima

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Stefie i Olly, divno je ovdje

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Anja i Jakub, žalosni jer nisu znali da je moguće i kupanje

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Uživanje u idili

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Roški slap

Htz/
image

Brodovi Trošenj i Ključica stalno dovode goste

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Kaskade su dobile ime 'Ogrlice'

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
24. travanj 2024 22:12