StoryEditorOCM
ŽupanijaMinistar odgovorio saborskoj zastupnici

Nema razloga za paniku: Nakon izlijevanja otpadnih voda početkom ovog mjeseca u rijeku Orašnicu nije bila ugrožena rijeka Krka, niti je ni u jednom trenutku bilo ugroženo vodocrpilište

26. travnja 2019. - 22:11

Nakon izlijevanja otpadnih voda početkom ovog mjeseca u rijeku Orašnicu nije bila ugrožena rijeka Krka, niti je ni u jednom trenutku bilo ugroženo vodocrpilište, odnosno zona sanitarne zaštite izvorišta. Istaknuo je to u odgovoru Branki Juričev Martinčev, HDZ-ovoj saborskoj zastupnici iz Šibensko-kninske županije, Tomislav Čorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Zastupnica Juričev-Martinčev, naime, zanimala se na saborskom Aktualnom prijepodnevu o poduzetim aktivnostima nakon ekološkog incidenta u svojoj Županiji koji je, podsjetila je, izazvao bojazan od onečišćenja rijeke Krke, no i krajnje neprimjerene reakcije oporbenih saborskih zastupnika.

- Kako su neke kolege uznemiravale građane, prozivale ministarstvo, nadležne službe, Vladu Republike Hrvatske, pa i nas zastupnike iz tog kraja, da ugrožavamo zdravlje naše djece s obzirom da dozvoljavamo da građani Šibensko-kninske županije piju onečišćenu vodu, ministra Ćorića zamolila sam za odgovor što je u konkretnom slučaju poduzelo nadležno ministarstvo, odnosno Hrvatske vode i što se čini da se incident ne ponovi. Odgovor je bio vrlo detaljan. Upućena sam, tako, da su odmah po zaprimanju prijave dežurne službe Hrvatskih voda izašle na teren, a nakon inspekcijskog nalaza vodopravne inspekcije i proglašenja I. stupnja ugroženosti voda rijeke Orašnice i Krke, Hrvatskim je vodama naloženo žurno sprječavanje širenja onečišćenja. To je i učinjeno. Ovlaštena specijalizirana tvrtka postavila je tri plutajuće brane koje su iz predostrožnosti još uvijek na toj lokaciji. Uočeno je, međutim, da onečišćenje nije prelazilo dalje od prve brane, pa rijeka Krka, zapravo, nije ni bila ugrožena, baš kao ni vodocrpilište - kazala je zastupnica.

Hrvatske vode su, dodala je, još prije pet godina na lokaciji između laguna i rijeke Orašnice izgradile zaštitni nasip i u taj projekt uložile milijun i pol kuna. Njime se sprječava prelijevanje Orašnice u lagune za vrijeme visokih vodostaja rijeke Krke, te onečišćenje većih razmjera.

- Što se tiče nedavnog onečišćenja na toj lokaciji, ministar Ćorić me je informirao da je onečišćeno oko osam hektara površine, a osim onečišćenja mazutom iz bivše tvornice vijaka Tvik u Kninu, preliminarni podaci pokazuju i moguće onečišćenje tvarima nastalim u procesu obrade metala koji se obavljao u postrojenju. Tek nakon izrade sanacijskog programa moći će se procijeniti koliko će koštati cjelokupna sanacija s obzirom da je velika razlika u troškovima između takozvane in-situ (npr. bioremedijacije) ili ex-situ sanacije, koja podrazumijeva iskop i odvoz na zbrinjavanje - pojasnila je Juričev Martinčev te naznačila kako kninski DIV u cijeloj priči neće proći financijski neokrznut.

Planom gospodarenja otpadom u RH za razdoblje 2017. - 2022. utvrđene su takozvane "crne točke" kao lokacije u okolišu visoko opterećene otpadom nakon dugotrajnog neprimjerenog gospodarenja proizvodnim otpadom. Planom su, navodi zastupnica, precizirani mogući izvori financiranja njihove sanacije.

- Za sanaciju mazuta u sklopu bivše tvornice vijaka Tvik u Kninu u tom je dokumentu jasno navedeno da je sanacija te točke obveza tvrtke DIV, kao pravne osobe - sljedbenika te je upravo ona dužna izraditi Sanacijski program za koji je potrebno ishoditi suglasnost Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

Dvije godine od donošenja Plana, kako je kazao ministar Ćorić, tvrtka DIV nije pokrenula aktivnosti koje bi dovele do ispunjenja njihovih obveza. Stoga će se nakon utvrđivanja stvarnog stanja na lokaciji koordiniranim inspekcijskim nadzorom koji uključuje i vodopravnu inspekciju i inspekciju zaštite okoliša postupiti u skladu sa pravnim propisima koji reguliraju tu materiju. Zakon o zaštiti okoliša i Zakon o održivom gospodarenju otpadom sadrže precizne odredbe koje se primjenjuju ukoliko onečišćivač nije obavio sanaciju.

U tom slučaju sanaciju bi trebala provesti RH koja ima pravo na naknadu troškova, a sve poslove u vezi s tim poslom u ime i za račun RH obavlja Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost-precizirala je saborska zastupnica naglasivši kako je dobro da su građani detaljno upućeni u žurne i odgovorne poteze Vlade i nadležnih službi kako ni u jednom trenutku ne bi dvojili oko svoje sigurnosti i zdravstvene ispravnosti vode.

- Apeliram na svoje kolege i sve one koji šire paniku među stanovništvom Dalmatinske zagore i Šibensko-kninske županije da se suzdrže od izmišljanja i širenja lažnih informacija koje nisu u interesu građana, a štete i turističkom imidžu našeg kraja-zaključila je Juričev Martinčev.

24. travanj 2024 04:24