StoryEditor
ŽupanijaŽupanijski stožer

Nema novooboljelih u Šibensko- kninskoj županiji: Osam je zaraženih u žarištu na Murteru; Jedna osoba prevezena u KBC Split

Piše šibenski.hr
25. ožujka 2020. - 12:18
arhiv/Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Na području Šibensko- kninske županije nema novoboljelih od koronavirusa, objavio je u srijedu u podne županijski Stožer civilne zaštite.

Dakle, na našem području je i dalje registrirano 15 slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga broja je osam oboljelih s područja Općine Murter- Kornati, koja je očito zarište opasnog virusa u Šibensko- kninskoj županiji. Trenutačno je u Murteru čak 67 osoba u samoizolaciji.

Prema informacijama koje je iznio šibensko-kninski župan Goran Pauk, od 15 oboljelih- deset je s lakšim simptomima i nalazi se kod svojih kuća u samoizolaciji.

Međutim, pet pacijenata je hospitalizirano. Četiri su na Odjelu onfektologije u šibenskoj bolnici, dok je jedan bolesnik s težim respiratornim simptomima.

Kako je istaknula Ankica Parat- Baljkas, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo postoji sumnja kako se na Murteru dogodila lokalna transmisija virusa. Stoga je za Murter i Betinu od srijede ujutro uvedena karantena u dogovoru s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, budući se smatralo kako je to najbolja mjera u ovom slučaju.

Konkretno, to znači da je šibenska policija u srijedu u 8,45 sati postavila kontrolni punkt kod ulaza u turističko naselje Lovišća i brani izlaz i ulaz u Murter i Betinu.

Dakle, iz ta dva mjesta nitko neće moći ući ni izaći do daljnjeg. Restriktivne mjere idu toliko daleko da i policijski brod patrolira ispred Murtera i Betine te kontrolira morske puteve.

Važno je napomenuti kako dostava osnovnih životnih potrepština za Murter i Betinu neće biti prekinuta. Naime, hrana i lijekovi će se dostavljati do policijskog punkta, a za njihovu daljnju distribuciju mještanima zadužen je lokalni Stožer civilne zaštite.

Također, na Murter će biti upućen još jedan liječnik, budući da je od ranije jedan doktor s Murtera u samoizolaciji.

Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave Šibensko- kninske je kazao da je do sada bilo 145 dojava o kršenju samoizolacije, a za 21 osobu utvrđeno je da je prekršila mjere.

- Niti jedan od tih slučajeva nije zabilježen na Murteru. Vezano za Murter smo imali dojavu o nekakvom grupiranju i to istražujemo – kazao je Kostanić.

 

#MURTER#KORONAVIRUS#GORAN PAUK

Izdvojeno