StoryEditorOCM
ŽupanijaDobra epidemiološka situacija

Nema novih zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji; Kninska bolnica će uskoro normalno profunkcionirati

Piše šibenski.hr
30. travnja 2020. - 10:31

Na području Šibensko- kninske županije nema novih slučajeva zaraze Covidom-19, izvijestio je u četvrtak prijepodne Goran Pauk, šibensko- kninski župan.

Prema njegovim riječima, na Odjelu infektologije šibenske bolnice trenutačno se nalaze četiri pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru. Mehaničko ventiliranje nužno je i dvojici pacijenata iz Šibensko- kninske županije koji se liječe u KBC-u Split.

Od početka pandemije, od koronavirusa su na području Šibensko- kninske županije ozdravile 44 osobe, što je tri više nego jučer.

Međutim, bilježe se i dva smrtna slučaja:

- Osim 91- godišnjeg pacijenta s Murtera koji je preminuo u šibenskoj bolnici, imamo i 78- godišnju pacijenticu iz kninske bolnice koja je umrla u KB 'Dubrava'. Oboje preminulih su bili teški kronični bolesnici- izvijestio je Pauk.

Prema njegovim riječima, na šibenskom području je zaraženo i četvero djece, a uzeto je ukupno 1370 briseva.

Pauk je posjetio kako su u Šibensko- kninskoj županiji bila dva žarišta bolesti:

- To su Murter gdje je bilo zaraženo 28 osoba i kninska bolnica u kojoj je inficirano 13 zdravstevnih djelatnika i 15 pacijenata. No, kvalitetnom reakcijom oba žarišta su stavljena pod kontrolu- poručio je Pauk.

dr. Ankica Parat- Baljkas, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako je na našem području epidemiološka situacija zadovoljavajuća i dobra:

- Znate da smo imali problem u kninskoj bolnici na koju su 'naslonjena' čak 42 slučaja infekcije Covidom- 19. Međutim, uspjeli smo spiječiti širenje virusa na opću populaciju. Dobra je i vijest da većini zdravstvenih djelatnika zavrava samoizolacija. Stoga se vrši pojačano testiranje i pokušavamo učiniti sve da kninska bolnica normalno profunkcionira- rekla je Parat- Baljkas.

Ona je poručila kako još nije vrijeme za opuštanje i povratak na staro ponašanje:

- I dalje treba slušati preporuke Stožera, držati distancu, bitno je kretati se svhovito i raditi samo ono što moramo- zaključila je šibenska epidemiologinja.

26. travanj 2024 20:55