StoryEditorOCM
Županija‘Bas de Bas‘

Nedaleko od Skradina skriva se bajkovito imanje smješteno na jednom od najboljih vinogradskih položaja u regiji. Prostire se na čak pet hektara!

Piše Anita Budimir/JL
20. svibnja 2021. - 19:44

Tek nekoliko kilometara od famoznog Skradina, na površini od čak pet hektara, u povijesno bogatom području i na jednom od najboljih vinogradskih položaja u regiji smjestilo se jedno takvo bajkovito imanje pod nazivom Bas de Bas koje svojom pojavom, ljepotom krajolika, arhitekture i dizajna te povrh svega ponudom vrhunskog vina čini jednu Toskanu potpuno nebitnom pričom, piše Anita Budimir za Dom&Dizajn.

Predivni prostrani vinograd s pregršt najboljih trsova od kojih nastaju vina Bibich skriva dvije kamene kuće koje se nalaze na imanju. Saznajemo kako su to nekada bilo objekti za čuvara imanja i spremište, ali s godinama su propadali sve do trenutka kada su se ovi vinari odlučili na obnovu istih.

image
Samom rekonstrukcijom  nije se zadiralo u postojeće gabarite i zadržani su izvorni materijali prema zamislima arhitekta Zorana Popovića
koridor27.com

Obje kuće su jednake veličine i rasporeda, sto metara četvornih smještenih na dvije etaže. Samom rekonstrukcijom kuća nije se zadiralo u postojeće gabarite i zadržani su izvorni materijali. Arhitekt Zoran Popović koji je zaslužan za ovu pohvalnu obnovu u skladu sa željama vlasnika daje suvremeni zaokret ovim starim dalmatinskim kućama tako da ih obogaćuje velikim staklenim stijenkama koje brišu granicu između vanjskog i unutarnjeg dijela.

Stakleni zid, saznaje Dom&Dizajn, ideja je obitelji Bibich jer su željeli da njihovi gosti ujutro imaju osjećaj kao da se bude u vinogradu, a ne u maloj kući. Iako se u ovom slučaju nametnulo jedno od najvećih pitanja - kako ipak zaštiti privatnost gostiju uz takve prozirne površine, tehnologija je tu stupila na scenu i riješila sve bojazni tako da je ugrađeno „pametno staklo” koje se na pritisak daljinskog upravljača zaledi i onemogući pogled izvana u kuće. Ipak vjerujemo da su rijetki trenutci kada gosti posežu za tim daljinskim upravljačem jer pogled koji se pruža iz kreveta na predivne vanjske vizure slobodno može biti jedini i dovoljan razlog za boravak na ovom imanju.

Obje kuće se sastoje od prizemlja koje je rezervirano za dnevni boravak gdje su se smjestili prostori kuhinje, blagovaonice i prostor za odmor kao i kupaonica, dok je druga etaža rezervirana za spavaonicu na galeriji. Unutarnje uređenje potpisuje već svima nam dobro poznati dizajner Boris Ružić.

image
Unutarnje uređenje potpisuje dobro poznati dizajner Boris Ružić
koridor27.com

Jednostavnost čistih linja, odabir prirodnih materijala i neutralnih, ali opet odvažnih boja te precizan odabir umjetnina čine i unutarnji prostor ovog divnog imanja iskustvom za sebe. Dosljednost u svakom detalju, odražava povezanost kuća i vanjskog dijela i ocrtava duh koji je tu prisutan kroz povijest, ali mu daje novo i suvremeno naličje koje mu odaje počast. Nenadmašna elegancija i istančan ukus za vrhunski i suvremen dizajn u konačnici oblikuju ovu priču u nešto na što možemo biti izrazito ponosni što je „naše”, piše Dom&Dizajn.

image
koridor27.com
image
koridor27.com
23. travanj 2024 19:30