StoryEditorOCM
Županijapotvrdila inspekcija

Ne nazire se kraj skandalima oko rogozničkog otoka Smokvica: Mađari bespravno izgradili devet objekata, ne plaćaju ni odvoz smeća!

Piše Vedrana Stočić
7. veljače 2021. - 17:57
Otok Smokvica kod Rogoznice, 270917. Delozacija Ante Lusica,tvrtke Grafoplast sa otoka Smokvica na kojem je godinama ljetovala obitelj Todoric.Nikša Stipaničev/Cropix

Naš posljednji tekst o bespravnoj gradnji na rogozničkom otočiću Velika Smokvica konačno je izazvao reakciju nadležnih službi.

Naime, građevinska inspekcija u prošlom je tjednu posjetila otok i uvjerla se da je investitor Zelena nekretnina tik do mora izgradila čak devet građevina. Radi se o građevinskom sklopu predgotovljenih stambenih kućica s instalacijama vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka.

Koliko je tu nejasnoća i zakona Republike Hrvatske prekršeno!? Pitanje je tko je na nelegalne građevine odobrio i ugradio vodovodne priključke, kada to može napraviti samo javni i nadležni isporučitelj Vodovod i odvodnja Šibenik, baš kao što se strukturom na nove objekte može priključiti i ugraditi brojila samo Elektra.

Kanalizacija je zasebna priča, na otoku je nema, pa fekalije mogu bacati samo u more, ili su pak na javnom pomorskom dobru izgrađene septičke jame. Bez blagoslove politike teško će građevinska inspekcija postupiti po zakonu, bar je do sada tako bilo na rogozničkom području. Nije baš ni izgledno da će Ministrastvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je uz asistenciju MORH-a otok i dalao u najam na njega sada poslati bagere za rušenje.

Valja istaknuti da se u ovom slučaju ipak ne radi samo o običnoj nelegalnoj i bespravnoj gradnji, sve ovo je napravljeno na prostoru posebnih namjena, što u prijevodu znači vojna utvrda ili vojna baza ili jednostavno vojarna, a da je tako potvrđuje i Prostorni plan uređenja Općine Rogoznica u čijem obuhvatu nema Smokvice.

Ne samo da nema plaćenog komunalnog doprinosa kojeg za nove objekte prilikom ishođenja građevinskih dozvola plaćaju svi građani i poduzetnici, nego najmoprimci Smokvice ne plaćaju komunalnu naknadu, a ni odvoz smeća. Primjerice bivši koncesionar Smokvice i bivši vlasnik „Agrokora" Ivica Todorić mjesečno je samo odvoz smjeća plaćao 17 tisuća kuna.

Tko su ti povlašteni najmoprimci koji u vojnoj bazi Hrvatske vojske mogu raditi što ih volja i ne plaćati ništa? Pa prisjetimo se: bivši minstar državne imovine Goran Marić uz pomoć državnog odvjetništva i suda prije tri godine pompozno je s otoka Smokvica deložirao obitelj Todorić.

Raspisan je javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokivicu je dobila tvrtka Zelena nekretnina koju je upravo tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske. O miserioznom fondu dostupne su informacije minimalne. Zna se tek da ga je 2010. godine osnovala OTP banka. Inače bogati Mađari dobili su otok na 30 godina, godišnja najamnina je 8,14 milijuna kuna. Za taj novac ustupljeni su im bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzi apartmani, restorani i sportska igrališta i to na površini od 168.865 metara kvadratnih.

O tvrtkama „Zelene nekretnine" i njihovim nelegalnim aktivnostima na otoku najviše zna ministar obrane Mario Banožić. Ne samo da MORH gospodari otokom, već je prije godinu dana, točnije u utorak 18. veljače 2020., u Ministarstvu državne imovine Banožić održao radni sastanak s predstavnicima tvrtke Zelene nekretnine d.o.o.

Na sastanku je još bio šibensko-kninski župan Goran Pauk, načelnica Općine Rogoznice Sandra Jakelić, predstavnici Ministarstva obrane i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tema sastanka bila je mogućnost revitalizacije postojećih građevina na otoku Smokvica kako bi se, kazali su, priveli svrsi, a sve u skladu s hrvatskim zakonima.

Ministar Banožić je tada naglasio: „Vrlo konkretno smo analizirali postojeće stanje, iznijeli prijedloge, ali i pokušali pronaći rješenje za moguće modele prenamjene koji bi bili zakonski primjenjivi za otok Smokvicu, budući da se radi o otoku posebne namjene."

Na tom sastanku dakle nije bilo riječi o novim građevnama na strani otoka prema otvorenom moru i što je najbitnije potvrđeno da se radi o vojarni Hrvatske vojske, ministar Banožić iz ove trapule ne bi se smio tako lako izvući.

Međutim, na njegovu sreću jedino moguće, logično rješenje nude Rogozničani. Zbog prisustva stranih državljana na Smokvicima narednih 30 godina neće vršiti nikakva balistička gađanja i mjerenja stoga Smokvici treba skinuti oznaku posebne namjene. To bi značilo da otok konačno postaje sastavni dio Općine Rogoznica i da će biti ucrtan u prostorno planskim dokumentima.

Odlukom općinskih vlasti i Strategijom razvoja Općine Rogoznica odredit će se namjena otoka i mogućnost legalne gradnje, a najmoprimci ili koncesionari morati će platiti sve što plaćaju i ostali građani i poduzetnici. Bilo bi uporedno da MORH-u razmotri njihov prijedlog i konačno zaustavi ovu skandaloznu dugogodišnju sagu s otokom Smokvica vela.               

22. travanj 2024 18:54