StoryEditorOCM
ŽupanijaApel obrtnika

Joso Smolić: Ne bude li naša županija među zelenim regijama na epidemiološkoj karti Europske unije uoči sezone, crno nam se piše...

Piše šibenski.hr
30. ožujka 2021. - 14:01

- Nalazimo se u presudnom trenutku koji od svakog pojedinačno traži ulaganje maksimalnog napora kako bi pred početak turističke sezone, koja bi trebala donekle stabilizirati poslovanje u ugostiteljskoj djelatnost, bitno smanjili broj oboljelih od korona virusa. To znači da nas samo sustavno i disciplinirano pridržavanje utvrđenih epidemioloških mjera može dovesti željenom cilju a to je da se naša županija svrsta među zelene regije na epidemiološkoj karti Europske unije“ - apelira predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije i predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore Joso Smolić referirajući se na kontinuirani porast broja oboljelih od korona virusa u županiji i Republici Hrvatskoj.

Obrtnička komora Šibensko-kninske županije sa više od 3 600 obrtnika od kojih je gotovo dvije trećine direktno ili indirektno vezano uz turizam, u ovom trenutku ima veliku obvezu pomoći svojim članovima u uspostavljanju uvjeta za njihov rad. Isto tako, oko 15 000 ugostitelja i turističkih djelatnika-obrtnika okupljenih u nacionalnom Cehu u proteklih godinu dana iscrpljeno je ekonomskim posljedicama koje je izazvala pandemije korona virusa.

Dosadašnje mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta, refundiranja fiksnih troškova, prolongiranje poreznih obveza i povoljni COVID krediti za likvidnost omogućili su većini u turističkom sektoru da, do sada, prežive.

Stoga očekujem, ističe Smolić, da se te mjere produže sve do potpunog oporavka turističkog sektora, a predviđanja su da bi taj oporavak mogao biti u 2022. godini.

„Uz čvrsto pridržavanje epidemioloških mjera, drugi preduvjet uspješnosti sezone koja je pred nama je procjepljivanje turističkih djelatnika koje bi trebalo obaviti najkasnije do kraja svibnja,. Stoga dajem podršku naporima koje ministrica Brnjac i ministarstvo turizma ulažu u organiziranje cijepljenja turističkih djelatnika a mi u Hrvatskoj obrtničkoj komori dajemo svoj doprinos kako bi ministarstvu u tome pomogli.“ ističe Joso Smolić.

Smolić smatra da je sada prije svega važna dobra koordinacija svih relevantnih institucija na terenu, po županijama, koje trebaju činiti sve što je potrebno kako bi svoju županiju doveli u status „ zelene regije“. Osim toga, na županijama je da dobro organiziraju mrežu punktova za testiranje gostiju pri povratku u svoje matične zemlje te da razmotre što mogu činiti da bi cijena testiranja bila prihvatljiva za turiste, kaže Smolić. Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Šibensko-kninske županije donirala je Zavodu za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije ovog mjeseca 30.000 kuna za nabavu testova za bris.

Upravo zbog ozbiljnosti trenutačne epidemiološke situacije i važnosti dobre pripreme za nadolazeću sezonu predsjednik Smolić još jednom poziva sve kolege ugostitelje na pridržavanje mjera kako bi time pridonijeli boljoj ukupnoj epidemiološkoj slici ali i da se ne bi doveli u situaciju da im budu uskraćene, toliko potrebne gospodarske mjere, prije svega mjere očuvanja radnih mjesta i fiksnih troškova.

19. travanj 2024 11:42