StoryEditorOCM
Županija‘Eurodyssee‘

Nastavljen program razmjene studenata. Troje mladih Europljana stiglo je na profesionalno i jezično usavršavanje u Šibensko-kninsku županiju

Piše šibenski.hr
3. svibnja 2021. - 11:54

U okviru programa međunarodne razmjene mladih „Eurodyssee“, na stažiranje u Šibensko-kninsku županiju stigli su Maria Alegre de Miguel, diplomirana ekonomistica iz Španjolske koja će svoje tromjesečno stažiranje obavljati u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić te Sarah Daniele Cochu, prvostupnica upravljanja okolišem iz Belgije i Jerome Clemente de Freitas, prvostupnik turističkog menadžmenta iz Portugala, koji će stažirati u Nacionalnom parku Krka.

- Želim zahvaliti Nacionalnom parku Krka, Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić te Pučkom otvorenom učilištu Libar, što su i ove godine spremno dočekali suradnju na ovom vrijednom programu koji se uspješno provodi još od 2012. godine, a s ponosom mogu istaknuti da smo do danas uspješno ostvarili čak 43 razmjene mladih. Vjerujem da je u ovim izazovnim vremenima kad se suočavamo s pandemijom njihov dolazak i odabir naše županije zapravo i jedna pohvala i potvrda nama da smo sigurna županija, spremna nositi se s izazovima koji su pred nama, te pružiti mladima sigurno mjesto za boravak i daljnje edukacije.”, kazao je šibensko- kninski župan Goran Pauk i poželio srdačnu dobrodošlicu novim polaznicima ovog programa.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ sudjeluje u programu razmjene mladih Eurodyssee u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom od 2014. godine, te je od tada primila osmero mladih volontera na programe edukacije u NP „Krka“. Sarah Daniele Cochu iz Belgije i Jerome Clementa Gouvela de Freitas iz Portugala svoje će tromjesečno stažiranje obavljati kao interpretatori u Nacionalnom parku „Krka“ te tako usavršiti svoje znanje, sposobnosti i komunikacijske vještine.

- Dosadašnje iskustvo rada stažista u Parku bilo je izvrsno. Vrlo smo im zahvalni na velikoj želji koju su iskazali za dolazak u jedan od najmlađih i najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Njihov entuzijazam za upoznavanje prirodnih i kulturnopovijesnih vrijednosti višestruko se iskazao u izravnom kontaktu s posjetiteljima, koji su uvijek ugodno iznenađeni kada ih u Parku dočeka netko iz njihove domovine“, rekla je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala:

- U NP 'Krka' mladi iz EU aktivno sudjeluju u realizaciji prihvata posjetitelja, interpretaciji prirodnih i kulturnih vrijednosti Parka te u brojnim ekološko-edukativnim radionicama. Stažistima želim dobrodošlicu i ugodan rad.

Volonter Maria Alegre De Miguel iz Španjolske provest će tri mjeseca u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ dajući djeci instrukcije iz španjolskog jezika.

- Knjižnica je dosad 'ugostila' dvoje sudionika Eurodyssee programa, oba puta na obostrano zadovoljstvo: 2016. Michelea Somazzija iz Švicarske, a 2019. Annu Ferràndez López iz Španjolske. Michele je pomagao dipl. knjižničarki Antoniji Miše u radu u hemeroteci, s novinama i časopisima, a Anna je šibenskim osnovcima davala poduku iz španjolskog jezika. Vjerujem da će i suradnja s Marijom biti jednako dobra“, izjavio je ravnatelj Knjižnice Vilijam Lakić.

Eurodyssee je međunarodni program razmjene mladih između regija članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions – AER). Program mladim ljudima u dobi od osamnaest do trideset godina omogućava stjecanje profesionalnog iskustva na različitim područjima djelovanja te usavršavanje stranog jezika u trajanju od tri do sedam mjeseci.

Ciljevi programa su, osim stjecanja profesionalnog iskustva i jezičnog usavršavanja, upoznavanje regije domaćina, prijateljski kontakti s ostalim sudionicima programa, stvaranje europske svijesti, međuregionalno povezivanje i omogućavanje bržeg i kvalitetnijeg zapošljavanja nakon povratka u svoju regiju.

Polaznici programa razmjene mladih Skupštine europskih regija će svoja će stažiranja započeti već danas, a izuzev stručnog usavršavanja, od iznimne je važnosti naglasiti da je u duhu programa za njih organiziran i tečaj hrvatskog jezika u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Libar, kojeg će pohađati u ova tri mjeseca te će im po završetku biti uručene i diplome.

Šibensko-kninska županija postala je aktivni sudionik programa „Eurodyssee“ u prosincu 2012. godine a do danas je primila 24 kandidata na stažiranje te poslala 19 mladih s područja Šibensko-kninske županije na šestomjesečna stažiranja u inozemstvo.

19. travanj 2024 17:41