StoryEditor
ŽupanijaPiši Knin, pamti Dubravice

Naši političari u imovinskim karticama vole muljati čak i s mjestom prebivališta: Gdje zapravo živi skradinski gradonačelnik Antonijo Brajković?

Piše Davorka Blažević
5. ožujka 2020. - 16:08
Gdje zapravo živi skradinski gradonačelnik?arhiv/Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Antonijo Brajković, aktualni gradonačelnik Skradina, slikovitog gradića uz rijeku Krku i Nacionalni park, uronjenog u bujnu vegetaciju i bogatu povijesnu baštinu (Scradona), u gradu radi, ali, teško bi se moglo reći i da živi.

Njegovo je prijavljeno prebivalište u Dubravicama, naselju u skradinskom zaleđu, no, realno Brajković više vremena provodi u Kninu, gdje mu živi obitelj (supruga s djecom), negoli u Dubravicama i Skradinu.

Nije skradinski gradonačelnik u tome nikakav kuriozitet, jer takvih je primjera diljem Hrvatske i previše. Ali, u slučaju Grada Skradina to je, izgleda, pravilo. Otkako je Skradin u samostalnoj Hrvatskoj dobio status Grada, nijedan njegov gradonačelnik, pa čak ni ratni, u gradu, kojim je upravljao, nije i živio!

Ratni načelnik Skradina bio je Petar Dunđer, nekadašnji viši carinski inspektor koji je po stranačkom zadatku (bio je član HDZ-a) bio raspoređen na mjesto skradinskog gradonačelnika. U njegovom životopisu nije bilo moguće naći baš nijednu dodirnu točku s gradom kojemu je došao na čelo. Jednostavno, dovela ga je politika...

Predavao malim Kninjanima

U međuvremenu je Skradin dobio status Grada, a njegov prvi gradonačelnik postaje inženjer kemije, Nikola Širinić, skradinskog porijekla, ali šibenske adrese. Širinić je u Skradinu imao prijavljeno prebivalište, ali je realno živio u Šibeniku i u Skradin dolazio na posao. Prije izbora za gradonačelnika, radio je u Tvornici elektroda i ferolegura, potom je bio komercijalni direktor poduzeća "Dane Rončević", a nešto kasnije i komercijalno - financijski direktor "Tvornice aluminija Lozovac", gdje je ostao do kraja Domovinskog rata. Da bi 1996. godine, nakon odlaska s dužnosti ratnog načelnika Dunđera, postao prvi gradonačelnik Grada Skradina.

Nakon njega, na čelo Skradina dolazi Nediljko Dujić, iz Ićeva, naselja u skradinskom zaleđu, i na dužnosti gradonačelnika ostaje preko 24 godine! Godinama je, kao i njegovi prethodnici, svakodnevno putovao iz Šibenika na posao u Skradin, iako je imao obiteljsku kuću u Ićevu, ali se obitelj očigledno opredijelila za život u Šibeniku. S funkcije je odstupio dobrovoljno, 2017. godine, nakon što je u fotelji prvog čovjeka Grada Skradina proveo nevjerojatnih 290 mjeseci, kako je to svojedobno registrirala Slobodna Dalmacija.

- Ja sam još prije godinu dana svojevoljno odlučio da je dosta. Shvatio sam da u Antoniju Brajkoviću imam kvalitetnog nasljednika. Brajković je deset godina radio sa mnom i sigurno će dobro nastaviti posao. A što se mojih skoro četvrt stoljeća na čelu Skradina tiče, bio sam svjedokom razvoja grada, i zato mi nije žao što sam tom poslu posvetio najbolje godine svojeg života. Drago mi je što ostavljam uspješan grad, bez ikakvih zaduženja i s dosta ostvarenih i pripremljenih projekata - izjavio je na odlasku Dujić, pripremajući se za novi posao savjetnika u Hrvatskim šumama.

I, nakon Dujića, grad preuzima tada 37-godišnji Brajković, inače iz Dubravica, gdje i danas ima obiteljsku kuću i (formalno) prebivalište. Brajković je magistar povijesnih znanosti, diplomirao je 2002. na Filozofskom fakultetu u Zadru, a magistrirao 2013. na poslijediplomskom studiju Povijest hrvatskog pomorstva zadarskog Sveučilišta.

Jedno vrijeme je radio kao profesor u Kninu, od 2008. je zaposlen kao samostalni upravni referent za kulturu, sport, predškolski odgoj i socijalnu skrb Grada Skradina, a na tom poslu je bio sve do svibnja 2017., kad je izabran za gradonačelnika. Kao i svi njegovi prethodnici, član je HDZ-a, i to od 1998. godine.

Darovni ugovor za stan

Iz imovinske kartice dužnosnika Antonija Brajkovića vidljivo je da njegova supruga i danas radi u Kninu, u osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti, te da je u radni odnos stupila u rujnu 2006. Samo po sebi se nametnulo pitanje tko od supružnika putuje na posao, gdje zapravo žive i kako funkcioniraju između Knina i Skradina. Od nekih Brajkovićevih stranačkih kolega prvi put čujemo da skradinski gradonačelnik zapravo živi - u Kninu!? Štoviše, prema nekim informacijama, navodno živi u državnom stanu kojeg je dobio ondje?! Ali, kad bi tomu bilo tako, zar i Brajković zapravo ne bi bio u istoj gabuli kao donedavna načelnica općine Lovreć Anita Nosić koja je, da bi dobila državne subvencije za stan u Zagrebu, u metropoli morala biti i prijavljena s prebivalištem, pa automatizmom ostala bez lovrećke načelničke fotelje?!

No, evo što sam gradonačelnik Skradina kaže o takvim pričama i svome mjestu boravka:
- Moje prebivalište je u Dubravicama, gdje imam obiteljsku kuću i vezan sam jako za rodne Dubravice. Istina je da moja supruga radi u osnovnoj školi Domovinske zahvalnosti u Kninu i da tamo živi zajedno s djecom - potvrdio nam je Brajković.

A na pitanje gdje supruga živi i je li istina da je u Kninu dobio državni stan, kaže:
- Ja imam kuću u Dubravicama i nikakav stan nisam dobio u Kninu. Supruga živi u stanu koji je dobio njezin otac darovnim ugovorom od države. Prije rata je radio u kninskom komunalnom poduzeću, a u Knin se vratio neposredno nakon Oluje, i dobio je državni stan darovnicom - objašnjava Brajković.

A gdje živi otac od supruge? S njom i djecom?- pitamo dalje.
- Ne. Otac ne živi u tom stanu, dao ga je kćeri, a on je sebi kupio drugi stan - reći će Brajković.

Istina, na to nam se trenutno nametnulo pitanje - je li tom čovjeku država uopće trebala darovati stan, ako ga je ustupio kćeri, a za sebe kupio drugi? Pogotovo, jer u isto vrijeme kninski gradonačelnik kuka kako za liječnike nema dovoljno stanova u gradu, a bez liječnika neće moći opstati ni bolnica...

'Nije sve u nekretninama'

Gdje, dakle, živi Antonijo Brajković, ako mu je ostatak obitelji u Kninu? - pitali smo gradonačelnika.
- Živi u Dubravicama - tvrdi ustrajno, iako će nam neki njegovi znanci iz prve reći da živi u Kninu.
- Svaki dan sam na poslu od 8-15 sati u Skradinu, a gdje ću biti poslijepodne, izvan radnog vremena, ne vidim koga to zanima - kaže.
- Naravno da povremeno budem u Kninu s obitelji. U Skradinu sam često, posebno ljeti. A živim u Dubravicama, u svojoj obiteljskoj kući.

Pitali smo skradinskog gradonačelnika i je li razmišljao o eventualnom životu u Kninu, s obzirom da mu je supruga u tom gradu zaposlena, a i djeca tamo žive. No, Brajković je decidiran:

- Ne, ne pomišljam na to, iako sam svojevremeno i sam radio u školi u Kninu. Ali, ja sam svoj život vezao za rodne Dubravice, i ne mislim otići odatle, u bilo koji dio Hrvatske, ili u inozemstvo. Sasvim sam zadovoljan svojim životom u Hrvatskoj - poručuje Brajković.

Ovdje, kako kaže, ima sve što mu treba, ne razmišlja o kupnji nekretnina izvan Skradina, dapače, ne misli da čovjeku treba biti cilj u životu stjecanje i gomilanje nekretnina, on ima druge prioritete, a tko to voli i tko može, zašto ne, to je stvar izbora. Za njega je najvažnije da je sretan i zadovoljan čovjek, a to nekretnine ne donose, kazat će nam.

Na kraju, zamolili smo Brajkovića da komentira nezgodnu činjenicu da nijedan gradonačelnik Skradina dosad nije živio u gradu, kojim je upravljao.
- To je, izgleda, sudbina! - konstatirao je jednostavno aktualni gradonačelnik.

Izdvojeno

22. studeni 2020 04:24