StoryEditorOCM
ŽupanijaMI SMO PRVACI

Naša županija mogla bi formirati reprezentaciju za svjetsko prvenstvo u posebnom ‘sportu‘: Turčinov potukao Dujića u utrci za ‘Uhljeba godine’

Piše Davorka Blažević
7. siječnja 2023. - 19:35

Hrvatska je u nogometu treća svjetska sila, brončana, ali u uhljebništvu, da se kojim slučajem organizira svjetsko prvenstvo u toj disciplini, bila bi – prva. Zlatna! Šibensko-kninska županija mogla bi sama sastaviti reprezentaciju za takvo natjecanje, a već ima i prvaka. Pobjednika u Indexovoj anketi za Uhljeba godine (2022.). Tonija Turčinova, murterskog načelnika općine, poznatog kao strastvenog ljubitelja bordela, u kojima usluge plaća službenom karticom svoje male općine. Kako stvari stoje, Šibensko-kninska županija sve se ozbiljnije afirmira kao svojevrsna "Akademija uhljebništva"!

Počelo je s izjavom, od prije nekoliko godina, tadašnjeg župana Gorana Pauka da mu je žao što, kao župan, nije uhljebio i više ljudi, a kulminiralo izborom murterskog načelnika Turčinova za "Uhljeba 2022. godine". A da stvar bude dramatičnija, u izboru za "najuhljeba godine" Turčinov je imao konkurenciju i u još jednom političkom prvotimcu svoje županije, Nediljku Dujiću, specijalistu javne uprave (!), dugogodišnjem skradinskom gradonačelniku i donedavnom šefu šibensko-kninske županijske organizacije HDZ-a, kojeg je Plenković, unatoč tome što je dvaput odbio konzumirati zastupnički mandat i naposljetku izgubio lokalne izbore 2021., instalirao na poziciju predsjednika Uprave Hrvatskih šuma! S plaćom od preko 29 tisuća kuna neto! Za što mu je najviša kvalifikacija "lovačko iskustvo", jer Dujić je i šef Lovačkog saveza županije! Što jest - jest, ima razloga što Hrvatska se Šibenikom diči…

Novi termin

Uhljebništvo je samo novi jezični termin, ne i nova pojava na ovim prostorima. Nekad se govorilo o "vezi i poznanstvu" kao kriteriju kod zapošljavanja i, naravno, moralno-političkoj podobnosti, odnosno pripadnosti Partiji. Malo što se promijenilo do danas, osim terminologije, pa se sada koristi pojam "uhljeb" za onoga tko se zahvaljujući stranačkoj iskaznici (a najbolje je da je to iskaznica HDZ-a) zbrine na vrlo dobro plaćenoj i po mogućnosti ne baš zahtjevnoj poziciji na kojoj su mu zajamčeni društveni utjecaj i obilna materijalna korist. Za kompetencije, kvalificiranost, znanje i obrazovanje nitko ga ne pita.

Kad je, dakle, dugogodišnji šibensko-kninski župan Goran Pauk u Slobodnoj Dalmaciji sasvim iskreno izjavio da je "uhljebio puno znanih i neznanih", a "volio bih da sam ih puno više uhljebio", izazvao je gotovo javnu sablazan. Jer, bilo je to vrijeme kad se o uhljebništvu nije javno govorilo, ali se zato ništa manje nije prakticiralo, i kad je HDZ još uvijek pokušavao narod uvjeriti da njihova vlast gradi društvo jednakih šansi za sve.

- Kad bismo gledali klasično zapošljavanje u smislu natječaja, prijave, referenci, onda bismo mogli zaključiti za svakog da se zaposlio preko veze. Nema onog tko se javio za neki posao, a da nije imao neku "preporuku", neku vezu - tvrdio je tada, zapravo gotovo notornu stvar, Pauk, sasvim otvoreno i iz današnje perspektive naivno.

image

Nediljko Dujić i Goran Pauk - u pozadini na plakatu je šibenski gradonačelnik Željko Burić od kojega mnogi mogu učiti

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Usput se i požalio kako mu je to teži dio posla, ljudima objašnjavati da nešto ne može, slušati ih i lakonski im obećavati "riješit ćemo nešto", a nije sklon, kazao je, tek tako obećavati, tu je vrlo oprezan, pa mnogi zato misle da je bahat, da ne želi pomoći. Ionako je pola radnog vremena, kako je kazao, trošio na rješavanje egzistencijalnih problema ljudi i zbrinjavanje, a da je svima išao pomoći, ništa drugo ne bi stigao raditi, rekao je u nastupu iskrenosti.

Zanimljivo, nikoga nije iznenadilo to što je Pauk rekao, nego samo to da je o tome tako otvoreno i iskreno govorio. Jer, da se to permanentno radi znaju svi, ali svi znaju i da se o tome javno ne govori… Stoga je Pauka taj "eksces" gotovo stajao pozicije, koju je naposljetku prije nešto manje od dvije godine na izborima, nakon 16 godina, i izgubio. Ali, uhljebi ostaju, oni nastavljaju promicati tradicije i baštinu Šibensko-kninske županije u uhljebništvu. Koje je, nota bene, u međuvremenu razvijeno do neslućenih razmjera. I naravno, nije samo "dobar običaj" HDZ-a, čine to i druge političke stranke i opcije, svi su u uhljebništvu jedinstveni, samo svi nemaju jednake prilike.

Crkva i obitelj

Naposljetku, ovogodišnji "Uhljeb godine", agronom Toni Turčinov, nije član HDZ-a, štoviše, svojedobno je na lokalnim izborima porazio murterski HDZ kao HSS-ovac i osvojio svoj prvi načelnički mandat. Uskoro je HSS zamijenio Hrvatskom demokršćanskom strankom jer, kako je tada objašnjavao, nije zadovoljan politikom HSS-a koji se ne drži "crkvenih okvira". A njemu su, govorio je, Crkva, čovjek i obitelj najvažniji…

U kojoj mjeri, vidjelo se kad je Telegram otkrio kako je jedne travanjske noći 2019. godine u noćnom provodu u klagenfurtskom bordelu "La Cocotte" triput popeglao općinsku, službenu karticu i na teret svojih mještana potrošio 1560 eura iz općinskog proračuna! Nakon što je razotkriven, pravdao se da je posrijedi bila omaška, zabunom je uzeo općinsku karticu umjesto privatne, i to - triput! Kad je javno prokazan, pokušao je aferu prikriti lažiranjem računa…

Na lokalne izbore 2021. izišao je s Nezavisnom listom Murter kao kandidat za načelnika općine, i pobijedio u prvom krugu. U izboru za Županijsku skupštinu kao "nezavisni" pridružio se Nezavisnoj listi Marka Jelića, koja formira vladajuću većinu uz potporu još nekih stranaka.

U međuvremenu, pod pritiskom javnosti zbog "afere bordel", a ne zbog osjećaja odgovornosti prema biračima koji su mu dali povjerenje na izborima, napušta listu Marka Jelića, podnosi ostavku, ali samo na dužnost vijećnika u Županijskoj skupštini, dok mu ne pada na pamet odstupiti s funkcije načelnika općine!

Murterski agronom na čelu općine, vlasnik OPG-a, veliki demokršćanin koji je imao običaj licemjerno druge kritizirati i prozivati zbog "nepriličnog ponašanja", koji je u ljeto 2019. organizirao "kroasan party " u Murteru zbog kroasana koji su na otoku skuplji nego u Zagrebu i svojim sumještanima velikodušno podijelio 250 popularnih besplatnih kifli (nije poznato tko ih je platio…), i dalje ne vidi razloga da se povuče nakon skandala u kojem je razotkriven.

Župan Marko Jelić, kojemu je Turčinov u kampanji i u Skupštini sve do izbijanja afere bio velika podrška, na postupak kolege reagirao je vrlo suzdržano.

- On se kao načelnik silno trudio, i još uvijek se trudi oko svog mjesta. Iznimno je aktivan i srčan. O ovim drugim temama zasad se ne bih izjašnjavao - to je sve što je župan o "aferi bordel" imao reći…

Iznimno dostignuće

No, čitatelji Indexa, očigledno ne dijele mišljenje šibensko-kninskog župana pa je po njihovu izboru Turčinov uvjerljivo, sa čak 135 tisuća glasova, odnio pobjedu i osvojio titulu "Uhljeba godine" (2022.). Može je staviti u vitrinu uz još jednu koju je nešto ranije osvojio od Udruge "Kučerosi", za iznimno postignuće jer je, zamislite samo ponosa i časti, "okrenuo najviše žena preko ljeta"!

image

Nediljko Dujić - Plenković je čvrsto stao iza njega i opet ga vratio u igru nakon što je izgubio izbore

Vanesa Pandžić/Hanza Media

Vanesa Pandzic/Hanza Media

Nediljko Dujić, iako se početno mislilo drukačije, Turčinovu nije mogao konkurirati. Nije ušao ni u top pet "Uhljeba godine". Iako, njegov uzlet do pozicije predsjednika uprave velike državne tvrtke poput Hrvatskih šuma i plaće od gotovo 30 tisuća kuna nitko racionalno ne može objasniti. Doduše, svojedobno je, valjda tranzicijski, zbrinut u Hrvatske šume kao zaposlenik, što je, valjda, trebala biti pretpostavka za recentno Dujićevo unapređenje. Tko zna kako i čime zasluženo…

Inače, Dujića je svojedobno Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 24. listopada 2003. do 1. prosinca 2005. nezakonito primao nepripadajuće naknade i time sebi priskrbio 147 tisuća kuna, kao član tijela u Hrvatskim cestama, a u slučaju Vodovoda i odvodnje je oslobođen krivnje. Dujić je, kako je više puta isticao, vratio što je u tim tijelima uzeo, ali činjenicom ostaje da je zbog tih krimena osuđen. Dok je naknade primao, nije se bunio…

Nažalost, ni ta pravosudna afera, pa ni činjenica da je HDZ pod njegovim vodstvom u županiji, nakon godina i godina neprikosnovenosti, izgubio izbore, nije ga omela u napredovanju. Plenković ga je, naprotiv, nagradio, tako što ga je najprije zbrinuo u Hrvatskim šumama, a nedavno imenovao i predsjednikom Uprave te državne tvrtke!?

Nema vam kraja...

Titula "Uhljeba godine" koju dodjeljuju čitatelji portala Index.hr mu je ovog puta izmaknula. Teško je bilo konkurirati bizarnostima jednog Turčinova. A osim toga, u konkurenciji je bilo i puno većih igrača od njega. Tako je drugo mjesto zauzeo bivši Plenkovićev ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, čuveni "tć", koji je iz Vlade otišao ravno u HNB na mjesto viceguvernera s plaćom od nevjerojatnih 40 tisuća kuna. U top pet ušao je i na kandidaturu "Uhljeba godine" gotovo preplaćeni Mato Franković, zatim Josip Đakić i Mario Banožić, još jedan od Plenkovićevih ministara.

Kako vidimo, kad vas jednom uhljebe, tko zna gdje će vam biti kraj. U ovako nemoralnom političkom okruženju samo vam nebo može biti granica.

18. travanj 2024 09:07