StoryEditorOCM
Županijazamjenica župana

‘Narušeno mi je zdravlje, razmišljala sam o ostavci...‘: Iris Ukić Kotarac progovorila o raskolu među vladajućima u županiji

Piše Davorka Blažević
26. veljače 2022. - 09:28

Iris Ukić Kotarac, zamjenica šibensko-kninskog župana, koja se politički etablirala kao agilna, energična i u svojim kritikama iznimno otvorena vijećnica Nezavisne liste Stipe Petrine, danas je u vrlo nezgodnoj poziciji, s kojom, kad je prihvatila kandidaturu za dožupanicu, sasvim sigurno nije računala. Nedugo nakon konstituiranja županijske vlasti, prvi put nakon tri desetljeća neovisne i nehadezeovske, među ključnim ljudima koalicije koja podupire vlast u županiji (NL Stipe Petrine, NL Marka Jelića, Most, Loza, SDP), pale su teške riječi koje ne slute na dobro. Petrina je svoje nezadovoljstvo dinamikom promjena, komunikacijom i transparentnošću rada župana izrazio kroz niz diskvalifikacijskih eskapada na račun Jelića, a u jednom trenutku ga čak pozvao i na ostavku. Iris Ukić Kotarac kao Jelićeva zamjenica, međutim, ima dobru komunikaciju sa županom, ali razumije i nezadovoljstvo Petrine.

Uskoro će iza vas biti prva godina mandata kao zamjenice župana u novoj koalicijskoj vlasti koja je srušila donedavno nepobjedivi HDZ. No, dojam je da se niste na toj poziciji baš usrećili. Što vas najviše muči?
– Vaš dojam ne vara, ne samo da se nisam usrećila već se nalazim u jako nezahvalnoj ulozi koja traje od 4. lipnja 2021. kad smo stupili na dužnost. Ranije su zamjenici župana bili doslovno nevidljivi, a ova pozicija bila je svojevrsna nagrada. U mom slučaju, moja pozicija trebala je biti ravnopravna, međutim, ona to u suštini nije. Zakonsko rješenje kaže da ja, kao izabrana zamjenica, mijenjam župana u slučaju njegovog prestanka mandata, odnosno njegove spriječenosti. Slijedom navedenog, Odluka kojom je župan meni dao "jednake" ovlasti u principu ovisi o njegovoj slobodnoj volji, jer župan istu odluku u svako doba može povući i tako me isključiti iz radnog procesa.

Spori proces

Otvoreno govoreći, i očekivanja građana su bila veća. Što je uzrok tako sporom procesu promjena u županiji?
– Građani su očekivano razočarani, i ja sam. Kao dugogodišnja predstavnica oporbe dobila sam priliku iz prve ruke doznati kako stvari zaista stoje, a situacija nikako nije dobra. Činjenica jest da smo župan i ja "uljezi" u uhodanoj županijskoj upravi, pogotovo ja. Da ću biti glavni remetilački faktor vidljivo je i iz toga što su se od prvog dana neki mediji "napenalili" na mene. Doslovno se koristi svaka prilika da me se unizi i obezvrijedi, a sve to uz svesrdnu pomoć iznutra i uljudan smiješak mojih "suradnika".

Moja želja je bila promjene napraviti brzo i učinkovito, što znači za neke i bolno, a župan bi da se sustav gradi polako i da se polako preodgajaju ljudi, da se preobrate nabolje. Nije mi problem glumiti "lošeg policajca", nemam političkih ambicija osim onih da se posao napravi brzo i učinkovito.

image
Marko Jelić i Iris Ukić Kotarac
 
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Možete li konkretno navesti što je nova vlast u proteklih devet mjeseci napravila, koje su najveće promjene?
– Prvo, cilj mi je bio pronaći ljude u sustavu koji su bili samozatajni i radili vrijedno, i njima posvetiti više pažnje i na određeni način dati im moralnu zadovoljštinu. Predložila sam reorganizaciju upravnih odjela zato što neki nisu imali smisla i služili su samo da se pojedinci istaknu kao bitni. Kako bi dožupan Ognjen rekao, imala sam petlje predložiti i provesti uvođenje kartica za evidenciju radnog vremena, uvesti izvješća o radu svih službenika kako bi skenirala situaciju i kako bi pročelnicima dala do znanja da znam što se događa u odjelima, premda za neka izvješća mogu reći da su frizirana.

Otvorila sam direktnu komunikaciju prema građanima koji mi pišu. Loša strana u tome je što puno predmeta ne spada u nadležnost županije, pa su neki građani razočarani što im ne mogu pomoći. Primjerice, školjkari do sada, usprkos svojim zahtjevima, kao ceh nikad nisu bili pozvani da sudjeluju u projektima koji se njih tiču, tako da sam organizirala prvi sastanak svih predstavnika sa županijskom upravom. Na zahtjev ribara pokrenula sam i pitanje ribarske luke u uvali sv. Petra. Na moju inicijativu raspisan je javni poziv za zakup ili prodaju nekretnina za potrebe službi koje rade u neljudskim uvjetima, kako se ne bi ponovio slučaj s nabavom zgrade za razvojnu agenciju (ABC-om ili ranije s ljekarnama), na koji sam ranije upozoravala kao županijska vijećnica, pokrenula sam proces rješavanja problema Upravnog odjela za prostorno planiranje sa sramotnim brojem neriješenih predmeta...

Više službenika nego radnika!

Godinama se govorilo kako je Šibensko-kninska županija puna uhljeba, da je županijska administracija prevelika. Vi ste je reorganizirali, ali ne i reducirali. Naprotiv, najavljena su nova zapošljavanja, i to više desetaka ljudi. Zašto?
– Budući da sam sama krenula s pričom o "zombijima" i o tome da ću biti "vještica" onima koji ne rade, ovim putem još jednom koristim priliku ispričati se onima koji su vrijedni i koji su se mojim zvučnim izrazima neopravdano osjetili prozvanima. Taj stav, a to mi je i bila namjera u startu, odmah je razotkrio one koje je trebao. Izvješća o radu koja su mi službenici podnosili pokazala su gdje su problemi u sustavu, pa tako imamo ljude koji rade za dvoje, dok neki drugi imaju petlje reći da ne bi nešto radili ili da to nije njihov posao. Ostajem pri tvrdnji da u Županiji ima više službenika, a manje radnika, ali podržavam mišljenje župana da nastojimo svima pronaći adekvatno mjesto u sustavu dok rade, svi moraju zaraditi svoju plaću. Nova zapošljavanja isključivo idu na pozicije koje su upražnjene zbog odlaska službenika u mirovinu ili zbog dugotrajnih bolovanja, posebice službenika u prostornom uređenju.

Kako objašnjavate tako brz i dramatičan raskol između dva ključna faktora koalicije – Stipe Petrine i župana Marka Jelića?
– Raskol je nastao kao posljedica izostanka komunikacije župana Jelića s predsjednikom skupštine Petrinom ali i ostalim političkim akterima koji su gorjeli i gore od želje za brzim i učinkovitim promjenama i redovnim sastancima. Oporba ne kalkulira i ne opterećuje se s „rejtingom“, Petrina nema potrebu autocenzurirati se, niti skupljati naklonost birača pomirbenom politikom. Problem je što u javnosti i dalje ostaje dojam da se ništa nije promijenilo i da HDZ dalje vlada, a o tome sam više puta razgovarala sa županom.

Triger koji je pokrenuo napade, bila je rečenica u kojoj mi je župan Jelić kazao da podršku u skupštini može pronaći i na "drugoj strani", HDZ-u, pa je ispalo da mu više ne trebamo i da nas je iskoristio. To je geneza našeg problema i to je probudilo crv sumnje. Također, problem je nastao u razrješenju članova Upravnih vijeća i odbora koji trebaju kontrolirati rad starih ili novih ravnatelja. Iako su potencijalni članovi bili predloženi još u prvom mjesecu mandata, niti nakon 8 mjeseci postupak razrješenja i imenovanja u cijelosti nije dovršen, pa u nekim ustanovama nije niti došlo do željene promjene koju su birači tražili.

Apel na savjest

Samo par mjeseci od preuzimanja vlasti, Petrina je župana optužio za "mesijanski kompleks". Potom je na Skupštini rušio županov prijedlog o objedinjavanju domova zdravlja u Šibeniku, Kninu i Drnišu u jedinstvenu ustanovu. Zašto?
– "Svaki trgovac mjeri po svom laktu." Ne znam je li javnosti poznat "Model Primošten", ali Petrina je, ono što je tvrdio kao oporba prije 20 godina, u Općini Primošten riješio u par mjeseci. Otpustio je višak službenika (trećinu), smanjio plaće i reducirao troškove te digao prihode, i to u prvoj godini mandata. Upravo o tome je bilo riječ. Petrina je neke stvari riješio ekspresno, neki bi rekli i na silu. Župan Jelić se odlučio za pregovaračku poziciju koja apelira na savjest svih zaposlenika Županije i njezinih ustanova.

Kao posvjedočenom vjerniku njemu je takav koncept opravdan, također ističe da je imao priliku upravljati sistemima i stvarati sustave, što je vidljivo iz njegova bogata životopisa, i da je taj model prokušan i učinkovit. S druge strane Stipe, ja i naši birači smo skeptici. Dok mi razmišljamo o razrješenjima, građani imaju dojam da stari upravljački kadar ubacuje svoje ljude i širi ionako razgranatu "hobotnicu", pa rezultati izbora ispadaju – prijevara. Župan, kao što nije od Knina htio raditi "grad slučaj", tako ne želi ni od Županije. U slučaju sukoba oko objedinjavanja domova zdravlja, sam prijedlog nije bio sporan, NL Stipe Petrine je bila protiv nesadržajnog trošenja proračunskog novca na analizu koja to i nije bila.

image
Marko Jelić i Stipe Petrina.
 
Nikša Stipaničev/Cropix

Proračun je, ipak, prošao bez problema. Je li to ono notorno, da svatko čuva svoju poziciju, jer tko zna hoće li biti ponovo izabran u slučaju prijevremenih izbora?
– Proračun je prošao "bez problema" jer sve dok smo na poziciji možemo mijenjati stvari nabolje, koliko god imali "obiteljske svađe". Našim vijećnicima mandat od tisuću kuna naknade nije ostvarenje snova, a to se vidi po tome što ne štede ni župana ni mene, žele biti konstruktivna vlast, a ne automatizirana pozicija. Recimo da su to "dječje bolesti" ove koalicije, u odnosu na dosadašnju politiku i Županiju koju smo zatekli, usudim se reći, u jednom stanju zapuštenosti i terminalne bolesti. To stanje zasad liječimo "ljekovitim travama", a neke stvari jednostavno i brzo trebalo bi "odrezati". Dakle, "bolje prst vlasti nego naramak pravde" kako bi rekao jedan pametan čovjek. A pravednu vlast ćemo ostvariti ako bude suradnje i poštovanja svih sudionika koji su doveli do ove povijesne pobjede.

Između čekića i nakovnja

Svi se slažu u ocjeni da je vaša pozicija kao zamjenice župana i desne ruke Stipe Petrine iznimno neugodna, da ste između čekića i nakovnja. Kako to prevladavate? I dokle ćete...?
– Kao što je to vidljivo iz mog zdravstvenog stanja, ovu nezahvalnu poziciju prevladavam jako teško. Svaka moja izjava, ukoliko se drugima ne sviđa, primjerice, može biti okidač za moje "dužnosničko umrtvljenje" pa i ovaj intervju. Sve moje izjave se prate, analiziraju i prenose dalje. Svaki moj izostanak reakcije na, primjerice, nečinjenje ili nedovoljno jasno artikuliranje problema od strane župana u odnosu na aktualne probleme, a koju procjenjuje moja stranka ili moji birači, može nekome biti razlog za paušalnu optužbu da sam pretrčala u "protivnički tabor". Svoja načela neću napuštati zbog nikoga. Meni se nitko ne treba dodvoravati, nemam ambicije u politici uspinjati se niti skupljati poene za neki drugi politički angažman.

Po novom preustroju županijske uprave, samo dvoje zaposlenika proglašeno je viškom. Jedna od njih je Zlatka Kundid, koja je dijelom stradala i zato što je vijećnicima NL Stipe Petrine neovlašteno dostavila informacije o nepravilnostima u radu Zajednice sportova. Zvuči pomalo apsurdno…
– Točno, ukupno dvoje službenika u Županiji, od kojih Zlatka Kundid ima nemjerljivo bolji radni učinak i doprinos radnom procesu u odnosu na svog kolegu. Što se tiče optužbe da bi službenica neovlašteno dostavljala informacije vijećnicima NL Stipe Petrine, s istom optužbom se ne slažem jer je to bilo njezina dužnost prema Statutu, koji daje pravo vijećnicima da traže informacije od službi. U protivnom, dogodilo bi se da, primjerice, pročelnik koji ima propuste u radu može cenzurirati informaciju koja mu ne ide u prilog. Propusti su utvrđeni, neki su koraci na otklanjanju nepravilnosti učinjeni, ali s obzirom na to da je Zajednica sportova tek posrednik u trošenju županijskog novca, a godinama se nitko nije sjetio niti napraviti ugovore kako spada, možda bi bilo dobro razmisliti o opravdanosti te "blagajničke" institucije.

Vjerujem da će prevladati ne samo zdrav razum, već ljudskost i praktičnost i da će službenica Kundid ostati u službi na svom radnom mjestu kako bi svi bili uspješniji.

Volja za suradnjom

Može li ova koalicija ostati na okupu do kraja mandata?
– Može ukoliko će biti pameti, suradnje, zajedničkih sastanaka, utvrđivanja točne i jasne dinamike rješavanja problema i otvaranja natječaja, te pronalaženja kvalitetnih kadrovskih rješenja (koja neće pratiti repovi prošlih vremena barem u Županiji). Primjerice, natječaj za TZ raspisan je tek sad, a sezona je doslovno pred vratima, dakle, kasni se. Niti jedna kritika ni uvreda ne može biti alibi za izostanak prave volje da se pronađe zajednički jezik.

Jeste li se pokajali što ste ušli u ovu priču?
– Jesam, tisuću puta do sada, što pokazuje i moje zdravstveno stanje i razmišljanje da dadem ostavku. Ipak, na životu me održavaju neki dobri ljudi koji vjeruju u mene i koji bi ostali uz mene i da nemam podršku stranke. Zato moram raditi i biti koncentrirana na posao, tračevi, objede i uvrede koje primam na svoj račun jako me žaloste i usporavaju.

Radi li "Miško"? Mislim na uređaj za ometanje snimanja razgovora u Uredu župana o kojem ste svojedobno govorili.
– Kako u Uredu župana nisam često jer sam najveći dio vremena u svojoj kancelariji, ne znam je li župan koliko i kada koristi "Miška". Kako predsjednik Skupštine i on nisu imali sastanke, vjerujem da se aparat ne koristi. Ipak, u Županiji sustav dojavljivanja i bez "Miška" itekako dobro funkcionira. "Centrala" zna sve jer u upravi ima kadrova kojima je prenošenje informacija, tračanje i produciranje "sadržaja" glavni posao. Nadam se da će neke od njih ljubazno preuzeti, primjerice, Veteranski centar, kao što je recimo Grad Šibenik.

Nedavno vas je bračni par Skorin Kapov u svojoj neobičnoj knjizi "Balada o nenadležnosti" optužio da ste, dok ste bili zaposleni u Općini Primošten, primali dvije plaće za dva radna mjesta, pa i zbog "nezakonitog uništavanja tuđih računalnih podataka"… O čemu se radi?
– Napadima Skorin Kapova kao službenica i pročelnica odolijevala sam dugo i nikad im nisam uzvraćala istom mjerom, Etički kodeks me na to obvezuje. Zbog toga i tvrdim da se mogu identificirati sa svim službenicima u Županiji jer sam duže bila službenica nego dožupanica, bila sam nadređena i podređena i znam što su opravdani, a što neopravdani zahtjevi više rangiranih. Iako profesori, doktori znanosti, Skorin Kapovi ipak neke stvari ne zaključuju na ispravan način, I svjesno javnost dovode u zabludu.

Primjerice, optužili su me za primanje "dvostruke plaće" sve vezano uz moj rad u Općini Primošten, premda su još 15. rujna 2020. godine, zaprimili dopis Ministarstva financija KLASA: 041-01/20-01/568 URBROJ: 513-08-04-20-9 kojim im načelnica sektora za financijski i proračunski nadzor Slavka Malenica, po ovlaštenju potpredsjednika Vlade i ministra financija (op.a. Marića) piše da nisam primala dvije plaće već samo jednu pročelničku (u vrijednosti od oko 8700 kuna), ali oni i dalje ustraju u svojoj tvrdnji.

Neki ljudi su mi savjetovali da idem u spor i tužim ih za uništavanje snimke, koja je, primjerice, dokaz u sudskom postupku u kojem su isti stranke, ili za šutnju administracije, i za svoju tvrdnju su dobili odgovore od povjerenika, a ne od mene, već službenika za informiranje. Primjerice, bračni par Skorin Kapov ranije je izgubio i spor pred Visokim upravnim sudom RH kada su napadali prostorni plan Općine Primošten, odnosno njegove 6. izmjene i dopune, ili su sami tek na prigovor Općine uklanjali visinu zida koja je premašivala zakonom dopuštenu visinu. Za razliku od njih nemam vremena za gubljenje, jer nisam dokona i željna pažnje i osvete na osobnoj razini.

25. travanj 2024 18:30