StoryEditorOCM
ŽupanijaLovačke veze

Napravili smo portret Nelle Slavice, nove ravnateljice Nacionalnog parka: Direktorica tvrtke za lov čuvat će blago Krke

17. veljače 2019. - 19:20

Već danima je Nella Slavica top-vijest. Ekonomistica s diplomom šibenskog Veleučilišta i iskustvom u obiteljskom veterinarskom i lovnom businessu upravo odrađuje svoje zadnje dane u Studentskom centru u Šibeniku, gdje je ravnateljica.

- Imam posla ko u priči - žali se - evo, vidite, radim i popodne, želim iza sebe ostaviti sve kako treba.

I kad u SC-u sve "pospremi", s radošću će jednu ravnateljsku fotelju zamijeniti drugom. Doduše, puno atraktivnijom, prestižnijom i unosnijom. Foteljom ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka, koju je uspješno, pune četiri godine, "grijao" Krešimir Šakić. Unatoč iskaznici SDP-a. Za razliku od Nelle, koja je, očigledno, glavna uzdanica HDZ-a.

U utrci za čelnu poziciju u NP Krka imala je žestoku konkurenciju. Uz ostale, s njom se nadmetala i aktualna državna tajnica u Ministarstvu uprave, bivša kninska gradonačelnica kojoj su tepali da je "kraljica", Josipa Rimac. Pa i kandidatkinja s doktoratom, 12-godišnjim stažem u NP, brojnim znanstvenim radovima posvećenim zaštićenim područjima, k svemu tome i sa statusom nezaposlene braniteljice iz Domovinskog rata (Ljiljana Zmijanović). Mnogi su najveće šanse za pobjedu davali Sanji Jakelić, liječnici s mandatom ravnateljice šibenske Bolnice, koja je u utrku ušla zbog izazova. Konačno, natjecao se i dosadašnji ravnatelj NP-a Krešimir Šakić, pa biogradski direktor Udruge za zaštitu okoliša Hippocampus Željko Domitrović...

No, utrku je Nella dobila. Iako javnosti slabo poznata, čini se da je od samog početka bila favorit u ovoj utakmici. Zašto, što to Nellu čini tako posebnom, što to ona ima, a drugi kandidati nisu imali?

Ministar okoliša i energetike Tomislav Ćorić bi rekao – entuzijazam! No, osim što je to prejednostavno, u dobroj mjeri je i neuvjerljivo objašnjenje. Nella ima atraktivnu pojavnost, ali se nije natjecala za snimanje reklama ili za nošenje modnih revija, nego za jedno iznimno seriozno i zahtjevno radno mjesto, pa joj to ne bi trebala biti odlučujuća prednost. A ni ostale kandidatkinje nisu "za bacit"...

Osim Šakića, svi su kandidati članovi HDZ-a, pa, dakle, ni stranačka podobnost nije presudila. Josipa Rimac se, štoviše, može pohvaliti i prijateljskim odnosima s ministrom Ćorićem u čijoj je izravnoj ingerenciji bio izbor novog ravnatelja NP Krka. A ipak nije izabrana...

Neki sada, post festum izbora, tvrde kako se znalo odavno da je mjesto ravnateljice rezervirano baš za Nellu, a kad je već tako, sve se pripisalo, ne Nelli samoj, što je ipak nepravedno, nego "lovačkoj vezi". Šef šibensko-kninskog županijskog HDZ-a Nediljko Dujić je i predsjednik Županijskog lovačkog saveza, a Nellin otac je strastveni lovac i njegov kompanjon u lovu. Ali, izgleda da su to doista i stvarno i figurativno – lovačke priče, jer, zasluge za izbor nove ravnateljice u jednom od najprofitabilnijih hrvatskih nacionalnih parkova rado sebi prispisuju i neki više i ne tako aktivni, bivši HDZ-ovi prvaci...

Kako bilo, to je tek uobičajeni hrvatski folklor koji prati svako imalo značajnije i zanimljivije kadrovsko rješenje. No, sve je ipak na Nelli. Ako nije bilo dosad, bit će odsad, i zato je itekako bitno kakve reference nova ravnateljica ima i s kakvim vizijama u NP dolazi. A bit će to vrlo skoro, jer Šakić odbrojava zadnje dane mandata, i ako ne bude žalbenog postupka, eto Nelle za kormilom NP Krka i prije kraja veljače.

Nella Slavica dolazi iz obitelji u kojoj su oba roditelja veterinari, pa je i sama radila u njihovoj Veterinarskoj stanici. Direktorica je očeve tvrtke za lov i turizam "Sveti Hubert", neko vrijeme radila je u tvrtki "AS-Eko", "Mehanic Nautic" d.o.o. Stankovci, jednom news portalu, u Jedriličarskom klubu "Uskok" u Zadru. Iz "Uskoka" dolazi na dužnost ravnateljice šibenskog Studentskog centra koju preuzima 11. siječnja 2016. godine i na toj poziciji ostaje sve do danas. Kad je izabrana na vodeće mjesto u SC-u, za jedan lokalni portal je sasvim iskreno izjavila: "Nisam nikad radila sa studentima, ali sam radila u neprofitnoj organizaciji gdje sam obavljala slične poslove kao što ću raditi u SC-u"...

Je li se poslije u tu "sličnost" i uvjerila, ne znamo, ali u Studentski centar je došla s velikim planovima, pa, uz ostale, odmah najavila i otvaranje praonice za potrebe šibenskih studenata... Baš planovi, i iskustvo, presudili su tada njezinu izboru za šeficu Studentskog centra, kako je, u ime osnivača, šibenskog Veleučilišta, obrazložila tadašnja dekanica Anita Grubišić.

I u NP Krka Nella stiže s velikim planovima i, kako sama navodi, 15-godišnjim iskustvom na rukovodećim poslovima u javnom i privatnom sektoru. Njezin je CV prepun i dodatnih zvanja, mimo diplome stečene na Veleučilištu, no mahom se radi o certifikatima sa seminara, poput zvanja specijalista za zaštitu okoliša, voditelja izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova, certifikata u području javne nabave, zvanja službenika za zaštitu osobnih podataka, assistant trainera u programu Curriculum Globale za jačenje kompetencija andragoških djelatnika. Neki na to odmahuju rukom, no Nella smatra da od "viška glava ne boli"...

Kad nam se predstavljala kao kandidatkinja za ravnateljicu, izjavila je da je za nju NP Krka "još više od zaštićene i očuvane prirode, jer sam cijeli svoj život vezana uz njega. Oni koji me poznaju mogu potvrditi da svaki slobodan trenutak nastojim provesti na obali rijeke Krke i vrlo dobro poznaju moju ljubav i poštovanje prema životinjama i prirodi, a iz istih razloga odlučila sam se prijaviti na natječaj za ravnatelja/icu".

- Osim zaštite i očuvanja prirode, čime će se osigurati postojanost temeljnih vrijednosti i potencijala parka - rekla nam je tada - za daljnji razvitak parka bitno je i razvijanje svijesti kod dionika o značenju očuvanja prirodnog bogatstva koje će pametnim, promišljenim i održivim korištenjem osiguravati višestruke razvojne pravce na lokalnoj i nacionalnoj razini.

A kad je izabrana, ustvrdila je da to nije očekivala, vijest ju je zatekla, jer, uz tako jake kandidate koji su se natjecali, rekla nam je, sebi je davala minimalne šanse.

A "lovačke veze", jesu li one u tome imale prste, upitasmo više iz vica nego ozbiljno. Nella se nasmije, svi su se, kaže, sad toga uhvatili, jasna joj je aluzija, ali je brzo otklanja. Nemaju lovci s tim veze, veli, "mislim da je to bilo u isključivoj ingerenciji ministra".
Kad smo već kod lova i lovaca, s obzirom da je i direktorica očeve tvrtke za lov i turizam "Sveti Hubert", da za tvrtku ugovara dolazak talijanskih lovaca u njezina lovišta, koliko je to spojivo, zanima nas, s nekim tko se deklarira kao veliki štovatelj prirode i obožavatelj životinja. Ali, Nella ima na to spreman odgovor:

- Ma, u principu, da nema lovaca, ne bi bilo ni očuvane prirode. Javnost krivo percipira lovce kao krivolovce. A pravi lovci brinu o okolišu i prirodnoj ravnoteži, i životinje minimalno ubijaju. S obzirom na to da su vegani vrlo malo zastupljeni u ukupnoj populaciji na zemlji, smiješno je i licemjerno to njihovo prozivanje lovaca - kaže Nella.

U prilog tezi da je uistinu velika ljubiteljica životinja napominje i kako ima četiri mačke, dva psa, da je udomila nebrojeno napuštenih životinja...

Novi posao u svakako financijski najmoćnijoj javnoj ustanovi u županiji smatra itekako izazovnim. I jedva čeka početi, upoznati ljude, a među njima ima vrhunskih stručnjaka, kaže, i raduje je, napose, suradnja s njima. NP Krka je savršen posao o kojemu je, priznaje, mogla samo sanjati, jer Krka i njezini slapovi velika su Nellina ljubav.

Baš kao i suprug Tomislav, koji joj je najveća životna ljubav i podrška, i s kojim ima kćer. Tomislav je pilot, kapetan kanadera, bojnik po činu. Bogme, s Tomislavom, ovakvim ambicijama i podrškom koju uživa, za Nellu Slavicu i doslovce je samo nebo granica...

27. ožujak 2024 16:56