StoryEditorOCM
ŽupanijaOvo su najtraženija radna mjesta

Napravili smo đir po šibenskoj burzi rada: Imamo 501 radno mjesto, jeste li kuhar ili konobar?

Piše Katarina Rudan
16. ožujka 2018. - 13:24

Na kraju veljače u šibenskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je registrirano 5888 nezaposlenih osoba, što je za 146 osoba manje nego na kraju siječnja te za 1605 manje nego u veljači 2017. Dakle, u veljači 2018. godine nezaposlenost je smanjena za 2,4 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom, te čak za 21,4 posto u usporedbi s istim mjesecom 2017. godine.

Od ukupnog broja registriranih nezaposlenih osoba u Šibensko-kninskoj županiji, najveći broj je u matičnoj ispostavi Šibenik, njih 3254, ili 55,3 posto, u ispostavi Knin je 1434 nezaposlenih, ili 24,4 posto, na području ispostave Vodice 713, ili 12,1 posto, te na području ispostave Drniš 487 nezaposlenih, ili 8,3 posto.

Prema godinama života, najveći je broj nezaposlenih u dobi od 20 do 24 godine (13 posto), a i dalje je u ukupnom broju više nezaposlenih žena nego muškaraca, 56 posto. Prema obrazovnoj strukturi nezaposlenih, najbrojnije su osobe sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do tri godine i školom za KV i VKV radnike, a zatim slijede nezaposleni sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju od četiri i više godina.

Na trećem su mjestu osobe sa završenom osnovnom školom, na četvrtom osobe prvostupanjskog fakultetskog obrazovanja, a zatim one fakultetskoga obrazovanja. Nezaposlenih bez škole i s nezavršenom osnovnom školom je nešto više od pet posto, a najmanje je, 2,5 posto, onih sa završenom gimnazijom. Tijekom veljače nezaposlenost je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, smanjena u svim obrazovnim skupinama. Najveće smanjenje nezaposlenosti evidentirano je u skupini osoba bez škole i s nezavršenom osnovnom školom, zatim u skupini osoba sa završenom osnovnom školom te u skupini onih s gimnazijom. Razlog tomu je što je nekoliko stotina ljudi na području Šibensko-kninske županije zaposleno na javnim radovima u trajanju od šest mjeseci.

Tijekom veljače poslodavci su preko šibenskog Zavoda za zapošljavanje tražili 650 radnika, a od tog broja, 267 radnih mjesta, ili 41,1 posto, sezonskog su karaktera. Najveći broj natječaja pristigao je iz sektora pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. S obzirom na to da se približava turistička sezona, očekuje se da će na kraju ožujka broj nezaposlenih biti još manji.

Preko burze rada Područnog ureda Šibenik trenutno je objavljen 501 oglas za slobodna radna mjesta. Najviše ih je (191) iz sektora uslužnih i ugostiteljskih djelatnosti te trgovine i srodnih djelatnosti (54), a zatim slijede oglasi za jednostavna prodajna i uslužna zanimanja (68). Za radna mjesta mehaničara, strojarskih montera, elektromontera i obrađivača metala raspisano je 28 natječaja, u sektoru građevine 15, a potraga je i za stručnjacima iz područja informatike i tehničkih znanosti (24).

Najtraženija zanimanja su – kao i u ostalim turističkim županijama – konobari, kuhari, prodavači, pomoćni kuhari, kuhinjski radnici, čistačice i ostalo osoblje za rad u restoranima, hotelima, kafićima, fast foodovima, pečenjarnicama i drugim ugostiteljskim objektima. U Područnom uredu Šibenik kažu da nije ništa novo što je tako veliki broj oglasa, posebno za sezonske poslove u turizmu i ugostiteljstvu.

– Proradilo je tržište rada, zakon ponude i potražnje. Hotelijeri i ugostitelji su svjesni činjenice da na vrijeme moraju osigurati sezonsku radnu snagu, pa s natječajima kreću već početkom godine. Među ovim natječajima ima i ponovljenih, no u odnosu na prethodnih godinu ili dvije dana, broj traženih radnika nije znatno veći – kažu u šibenskom Zavodu za zapošljavanje.

Vjeruju da će zadovoljiti sve potrebe poslodavaca za sezonskom radnom snagom, ali ističu da je iz godine u godinu sve teže jer nema dovoljno kvalificirane radne snage. Upravo je u tijeku osposobljavanje oko 40 nezaposlenih s evidencije Zavoda za pomoćne kuhare i konobare, te slastičare. Mjesta još ima i zainteresirani se mogu javiti, kažu u Zavodu.

Inače, ukupno je prošle godine u turizmu, uključujući i trgovačku djelatnost, preko šibenskog Zavoda zaposleno oko 3500 sezonaca. Od tog broja više je od 50 posto zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. S obzirom na to da velike hotelske kuće, među kojima prednjači "Solaris", određeni broj sezonskih radnika nalaze preko drugih podružnica Zavoda za zapošljavanje iz unutrašnjosti Hrvatske, procjenjuje se da će na području Šibensko-kninske županije u sezoni ukupno biti zaposleno oko 4000 radnika.

25. travanj 2024 16:38