StoryEditorOCM
Županijamurter

Napokon se skućilo i 'Latinsko idro': Žive za more, ali ne mogu bez krova nad glavom

28. studenog 2019. - 12:01

Murterska Udruga “Latinsko idro” koja okuplja 30-ak članova i brojne volontere predane maritimnoj baštini, poslije 22 godine postojanja konačno će se skućiti.

 

Prema riječima Jakova Lovrića, predsjednika Udruge, “Latinskom idru” murterska je župa, odlukom Župnog vijeća na čelu sa don Ivanom Katićem ustupila na 10-godišnje korištenje kuću u vlasništvu župe. To je za svaku pohvalu jer će po prvi put Udruga imati krov nad glavom, članovi će se moći sastajati u službenom prostoru, dogovarati detalje oko organizacije regata, na jednom mjestu imati svu dokumentaciju, a u najboljem slučaju i vlastitu tajnicu na puno radno vrijeme. Jer, “Latinsko idro” je, priča Lovrić, i te kako aktivno, a tomu posebno pridonose mladi koji već u vrtićkoj dobi uče živjeti s morem i od mora.

 

I klinci u gajetama

 

- U sklopu “Dana latinskog idra” smo dicu najstarije vrtićke skupine iz Murtera dva puta u dva dana vozili u gajetama, idrili s njima, vozili ih na Modrave, upriličili im jedno putovanje u brodu i to je bio njihov početak škole jedrenja. Na Malom latinskom idru u sklopu regate sudjelovala su uglavnom dica iz Jedriličarskog kluba Žal i vozili kaiće. Nisu u našem klubu, ali volu dolaziti. U školi ih je ove godine bilo 18 osnovnoškolskog uzrasta, a koliko su tome posvećeni dovoljno govori podatak da su samoinicijativno prikinili proslavu rođendana jednog od njih samo da bi došli jednu uru na trening veslanja.

 

 

 

 

Regatna sezona je, ocjenio je Lovrić, bila dobra iako je, veli, počela relativno kasno, sredinom srpnja.
- Počeli smo “Đirom po konalu” u Ugriniću na Pašmanu, a sedam dan’ iza toga je regata bila u Jezerima. U Zlarinu smo bili na praznik, 5. kolovoza. Onda smo imali jednu sedmicu slobodno, pa je došla na red Betina koja je isto imala pozamašan broj brodova. Nakon sedam dana pauze, došla je na red Šepurina, a posli Šepurine nan je krenija deveti misec i “Dani latinskog idra” di smo imali svega i svašta - od murterske fešte za Malu Gospu do regate za dicu u kaićima, ženske i muške regate na vesla. Ove godine se, skupija cili cvit Murtera, sto sudionika sa otoka, a prosjek godina je bija negdi između 20 i 25. Sljedeći vikend obilježija je pohod na Žut, a neki su brodi u to vrime bili i na festivalu “Dani u vali” u Starom Gradu na Hvaru. Iza toga smo imali jednu regatu isključivo za muškarce u gajetama - zove se “Didovin veslon”.

 

Prošle godine sudjelovala su četiri broda iz četiri naša otočka mista. Ove je godine prirasla u međužupanijsku jer nam je došla ekipa iz Ugrinića. Imali smo pet brodova. Zadnje sedmice je doša finale - Malo latinsko idro, a murterske žene koje su se po bakama nazvale “Bakarice” radile su jednu “Večeru kod moje babe”, di su se spremala isključivo tradicionalna jela koja nisu svakodnevna i koja ne možete naći po restoranima. Tradicija je organizirati i marendu na staroj rivi i jedno natjecanje u armivanju broda, pa jedrenje prema Betini i nazad. Na sv. Mihovila je u tri ure bija start naše regate sa 81 brodom. To je bilo prekrasno. Bog nas je pomilova, pa nam je cili dan da bonacu i u vrime regate malo vitra da smo mogli idriti, taman koliko je tribalo - prisjetio se predsjednik Udruge “Latinsko idro” koja, inače, njeguje jako dobru suradnju sa murterskom Turističkom zajednicom, Nacionalnim parkom Kornati i Muzejom drvene brodogradnje u Betini.

 

Idemo i u Bruxelles!

 

Murterini su zadnjih godina sa “Latinskim idrom” gostovali i u inozemstvu - na festivalu brodova u Brestu, u Morbihanu, pa na festivalu “Escale A Sete” u Francuskoj, a prije nekoliko godina i u talijanskom Cesenaticu.

 

 

 

- Za iduću godinu imamo isto poziv u “Escale A Sete” blizu Marseillea, međutim, nećemo ići jer nam je prioritet urediti kuću. Razmatramo još jednu ponudu. Pozvani smo od strane gospodina Zdeneka Bergmana da 14. i 15. svibnja, na blagdan sv. Ivana, zaštitnika ljudi na vodi, dođemo u Prag na Vltavu s naših 12 brodova. To je, međutim, jako teško i financijski zahtjevno, a problem je i zbog termina. Početak je sezone... Negdi oko 20. ožujka trebali bi na poziv gospodina Predraga Matića napraviti i jednu izložbu fotografija latinskog idra u Europskom parlamentu u Bruxellesu i time bi naš međunarodni angažman bio završen za iduću godinu. Važno nam je tu kuću Udruge dovesti u funkciju, a to će nam “pojisti” pozamašna sredstva, pa bi nam svaka sponzorska i donatorska pomoć bila više nego dobrodošla. I sami ćemo se angažirati koliko možemo, u skladu sa motom naše Udruge “’Ko ima ljubavi - ima i volje” - zaključio je Lovrić.

19. travanj 2024 10:16