StoryEditorOCM
ŽupanijaZelena zona

Nakon nove luke, i nova obala. Skradin uređuje plato uz Malu jarugu: ‘Izgradit ćemo i spomenik hrvatskim braniteljima‘

Piše Toni Veljača
21. ožujka 2024. - 08:33

Koncem studenoga prošle godine u Skradinu je svečano otvorena komunalna luka Mala jaruga. Tim projektom Grad je nakon dugo vremena uveo reda s vezovima i brodicama koji su u vlasništvu uglavnom lokalnog stanovništva, poboljšala se lučka infrastruktura te u konačnici promijenila i vizura samog centra Skradina, koji sada izgleda neprepoznatljivo.

Pomorsko dobro

Priča s tom malom lukom u koju se smjestilo gotovo 40 brodova uskoro će dobiti i svoj nastavak. Grad, naime, planira urediti parter uz novu rivu uvale Mala jaruga. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kroz program izgradnje, sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2024. godini, odobrilo je Gradu Skradinu 60.000 eura za projekt uređenja tog prostora, koji bi u budućnosti trebao biti zelena zona.

image

Skradinjani će uskoro imati dodatni prostor za uživanje u šetnji uz more

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

– Svake godine nominiramo neke projekte koji se tiču sanacije pomorskog dobra opće upotrebe. Ove godine nominirali smo parterno uređenje prostora uz komunalnu luku Mala jaruga, koja je u cijelosti na pomorskom dobru. Tu zamišljamo urediti prostor od 600 četvornih metara, urediti staze, hortikulturu i postaviti dekorativnu rasvjetu – kazao nam je gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković.

image

Gradonačelnik Antonijo Brajković

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Spomenik braniteljima

Vrijedi dodati kako na toj lokaciji gradska vlast planira i uređenje platoa na kojem će biti spomenik hrvatskim braniteljima, što bi se trebalo realizirati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

– Nakon završetka radova na komunalnoj luci taj prostor ostao je neuređen. Ovim projektom pretvorit ćemo to urbano tkivo grada u zelenu zonu. Zamislili smo jednu nisku gradnju, parterno uređenje koje će donijeti estetski iskorak. Komunalna luka nalazi se odmah do novog pristaništa Nacionalnog parka Krka. Uređenjem ovog platoa povezat ćemo taj dio grada u jednu cjelinu – zaključio je Brajković.

30. travanj 2024 11:04