StoryEditorOCM
ŽupanijaPovratak tradiciji

Nakon dvije godine pauze, žudije se ponovno okupljaju: ‘Susretom čuvara Kristova groba želimo obnoviti stara prijateljstva i započeti nova‘

Piše Katarina Rudan
16. travnja 2022. - 11:03

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja 2022. godine, u župi Našašća svetoga Križa u Vodicama, u crkvi Gospe od Karmela na brdu Okit održat će se "Susret žudija". Neće to biti poznati festival kojeg pamtimo prije pojave pandemije koronavirusa, ali su organizatori odlučili da se nakon ukidanja epidemioloških mjera zaštite od koronavirusa, nakon dvije godine pauze, ipak okupe na jednome mjestu, ali u daleko manjem broju nego u "normalnim" godinama.

Da podsjetimo, posljednji "Vodički festival žudija", 19. po redu, održao se u Oklaju 2019. godine. Zbog epidemije i uvedenih mjera zaštite od koronavirusa 20. festival održao se online 2020. godine.

Na Facebook stranici

Nažalost, zbog epidemiološke situacije ni prošle godine Festival nije bilo moguće organizirati u punoj veličini, a trebao se održati u općini Slivno Ravno, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zbog toga su vodički žudiji aktivnosti usmjerili na djelovanje kroz Facebook stranicu "Festival žudija", a na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja, vodički fotograf i inicijator osnivanja festivala Šime Strikoman, snimio je 730. Milenijsku fotografiju kod Ruže vjetrova na rivi u Vodicama. Na podu je bila postavljena instalacija u obliku žudijske kacige naopako.

image

Šime Strikoman u Vodicama je snimio 730. Milenijsku fotografiju s izokrenutim žudijskim kacigama
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

U kacigi je bio popis 43 župe iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije koje su sudjelovale na Vodičkom festivalu žudija. Kako je objavljeno na Facebook stranici "Festival žudija", planirano je da se sljedeći festival, 21. po redu, održi u Slivno Ravnom ove godine, međutim, na snazi su donedavno bile epidemiološke mjere, te se u takvim uvjetima nije mogao organizirati 21. "Vodički festival žudija". No, organizatori su odlučili da do susreta žudija ipak dođe.

– Kako je prvi susret žudija bio u Vodicama, te je iz susreta prešao u smotru žudija, a poslije u festival, dogovoreno je da se čuvari Kristova groba okupe kao nekada na samim počecima u Vodicama. Ideja je bila, s obzirom na tadašnje mjere, da na susret dođe samo nekoliko predstavnika iz svake župe, te da budu u svojim žudijskim odorama. Tako se očekuje dolazak predstavnika čuvara Kristova groba iz više od 30 župa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine – navode u Facebook objavi.

Molitva krunice

Okupljanje žudija počinje u motoklubu Okit odakle u 11.15 sati kreće procesija prema brdu Okit. Od podnožja brda do vrha čuvari Kristova groba sudjelovati će u molitvi krunice. Sveta misa, koju predvodi fra Ivan Bradarić, rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta svetog Nikole Tavelića u Šibeniku, počet će u 12 sati u crkvi Gospe od Karmela na Okitu. Nakon svete mise oko 13 sati Šime Strikoman snimit će još jednu u nizu milenijsku fotografiju čuvara Kristova groba. U motoklubu Okit bit će upriličena izložba fotografija o poslijeratnoj izgradnji crkve na Okitu, koje je prikupio autor postava Tonči Juričev Grgin.

image
Arhiva Nikša Stipaničev/Cropix

– Susretom žudija u Vodicama želimo obnoviti stara prijateljstva i započeti nova. Trenutna situacija u svijetu prilika je svima nama da budemo još bliži jedni drugima, da ljubimo jedni druge kako nam i naš uskrsli Gospodin poručuje, a koje smo geslo i preuzeli za Festival žudija. Žudiji svojim životom i primjerom svjedoče svoju vjeru u Isusa Krista i stoga je opravdano i nadalje čuvati ovu pobožnu tradiciju i produbljivati njezino duhovno bogatstvo – navodi se u objavi.

Organizatori ovog susreta su Vodički žudiji i župa Našašća svetoga Križa Vodice uz pokroviteljstvo Grada Vodica.

01. svibanj 2024 18:00