StoryEditorOCM
Županijaa imala je odlične ocjene

Nakon 23 godine rada proglašena viškom: Agonija službenice Zlatke Kundid ušla u dramatičnu završnu fazu; Evo što o tom slučaju kaže župan Jelić

Piše Davorka Blažević
25. siječnja 2022. - 18:13

Agonija županijske službenice Zlatke Kundid, koja je preustrojem županijske administracije, nakon 23 godine rada, proglašena viškom, od srijede je ušla u dramatičnu završnu fazu. Pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije Sanja Kumanović Stipaničev pozvala je službenicu Kundid u srijedu na razgovor, na kojem joj je, umjesto ugovora o radu, dala rješenje o stavljanju na raspolaganje i objasnila zašto je njezino radno mjesto više savjetnice za kulturu, mlade i sport ukinuto. Županiji službenik za to područje više ne treba. Ili im ne treba Zlatka. Vidjet ćemo... Pred Zlatkom su sada tri mjeseca i dva tjedna tijekom kojih će se očitovati na rješenje, imat će pravo na naknadu plaće. Za to vrijeme, stoji u rješenju, oslobođena je obveze rada i neće dolaziti na posao, čekat će još tri mjeseca hoće li je njezin poslodavac rasporediti na neko drugo radno mjesto, u neku drugu službu ili ustanovu. A to je kao da čeka Godota...

Na raspolaganju...

Jer da je bilo volje da se to učini, već bi dosad slučaj bio riješen, a mogao se apsolvirati i izmjenom Pravilnika, ali nije, premještajem u drugi odjel ili ustanovu, ali nije, pa ne treba gajiti iluzije da će se sada, kad je Zlatka na izlaznim vratima Županije, odjednom probuditi humanost i empatija kod onih koji je dosad nisu imali. No svi su izgledi da će pročelnica svoje objašnjenje zašto je Zlatka Kundid ostala bez ugovora o radu morati braniti i na sudu...

Zlatka Kundid jedna je od dvoje županijskih službenika koji su preustrojem ostali bez ugovora, što znači da se nakon 23 godine rada u administraciji Šibensko-kninske županije, u 52. godini života, figurativno već za tri mjeseca može naći "na ulici", stvarno – na birou. Za Zlatku Kundid ovo je pravi životni brodolom. Živi s dementnom majkom kojoj je potpuno posvećena, sama je, bez ičije zaštite i s dubokim osjećajem da je prema njoj počinjena, ne prvi put, velika nepravda, koja se ovaj put pretvorila u pravu dramu.

Od 169 zaposlenika u Županiji, uz kolegu Antu Skrozu, samo je još Zlatka Kundid "višak". A riječ je o magistrici znanosti s dvije diplome Zagrebačkog sveučilišta (pedagogija na Filozofskom fakultetu i violina na Glazbenoj akademiji). Ipak, proglašena je nepotrebnom, prekobrojnom. Jer, kako kaže župan Marko Jelić, za njezinim radnim mjestom u novoj reorganizaciji nema potrebe, a nitko od pročelnika je u svom odjelu ne želi (?).

Zamjenica župana Iris Ukić Kotarac reći će: "Zlatka je zazviždala i zato je ostala bez posla."

Šutnja je zlato...

Sama Zlatka čvrsto vjeruje da je problem u tome "što nitko ne želi osobu koja pokušava stvari u županiji popravljati". Neovisno o tome čija je interpretacija najtočnija, činjenica je da po novoj sistematizaciji i Pravilniku Županije ima radnih mjesta na kojima bi Zlatka itekako mogla raditi, štoviše, govori se da se nova županijska administracija, navodno, čak i povećava za dodatnih 30-ak zaposlenika, u isto vrijeme kada se Zlatka Kundid proglašava prekobrojnom, što zakon ne tolerira...

– Zlatka neće dobiti otkaz, nego rješenje o prestanku službe, jer nema potrebe za njezinim radnim mjestom. Ali, istodobno će dobiti i opomenu jer je javnim komentiranjem službenih dokumenata teško prekršila pravila službe, mogla bi zato dobiti i otkaz jer to ne smije raditi, a ona svojim komentarima na društvenim mrežama samo pogoršava svoju ionako tešku situaciju – objašnjavao nam je župan Jelić uoči uručenja rješenja Zlatki o stavljanju na raspolaganje.

Razumije da se radi o iznimno teškoj životnoj situaciji i da je Zlatki ugrožena egzistencija, ali, uvjerava nas, ona svojim ponašanjem nimalo ne pomaže da se nađe izlaz. Na kraju, veli, svatko snosi odgovornost za svoje postupke... Imao je, kaže, rješenje za Zlatku, ali ona ga je upropastila. Uostalom, zaključuje, sve će to ionako završiti na sudu...

No, hoće li? Osim što je potpuno slomljena i demoralizirana, za nove bitke Zlatka nema ni novca. Kako će ući u novi sudski postupak ako nema nikakvih izvora prihoda?

Od mobinga do otkaza

O kalvariji kroz koju je Zlatka Kundid prošla posljednjih četiri-pet godina pisali smo nedavno, kad se ispostavilo da je ostala neraspoređena po novom Pravilniku i sistematizaciji i da bi uskoro mogla biti nezaposlena. Sve je počelo 2017., kada je, kao službenica u Upravnom odjelu za zdravstvo, prijavila pročelnika Nikolu Mihaljevića za mobing i završila na Službeničkom sudu.

Mihaljević je tvrdio da ga je kontinuirano pokušavala diskreditirati kod resornog ministarstva, da ga je denuncirala županijskim i državnim institucijama i sabotirala svaku suradnju. Zlatka je, pak, navodila da je dvije godine sustavno izložena ponižavanju od Mihaljevića, koji je, tvrdila je, zapošljavao nove djelatnike i dodjeljivao im njezine poslove, a ona je u Odjelu samo figurirala, pretvorena u sjenu. Spor je u ponovljenom postupku na Višem službeničkom sudu izgubila i bila je kažnjena s 20 posto manjom plaćom, tri mjeseca. Podignula je privatnu tužbu i sada prevorijek čeka od Ustavnog suda, odlučna istjerati, kako kaže, pravdu do kraja.

Kada je Mihaljević razriješen, po njegovoj je preporuci na mjesto pročelnice došla Marica Spahija, koja za Zlatku, iz lojalnosti prema prethodniku koji je pomogao u njezinu promaknuću, nije htjela ni čuti. Zlatka je prebačena u Upravni odjel za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije, kod pročelnice Sanje Kumanović Stipaničev, a kada je prijavila nepravilnosti u Zajednici sportova vijećnicima NL-a Stipe Petrine, postala je i tu nepoželjna.

– Službenik ne smije objavljivati nikakve stvari o službi, i to nije zviždanje. A ona čak i u radno vrijeme objavljuje postove na društvenim mrežama, što je teško kršenje radne obveze. Pročelnica bi joj mogla odmah dati otkaz. Pa i ovi dokumenti koje je objavila o nepravilnostima u Zajednici sportova, pa to je bio njezin predmet, ona je za njega odgovorna, ona ga je arhivirala.

Vjerujte, nije mi nimalo lako, a mene nitko ne žali u ovom slučaju, a ja ću biti kriv kad dobije otkaz, iako ne igram nikakve političke igre – požalit će se župan, koji, među ostalim, smatra da Županija nije socijalna ustanova. No Zlatka ne traži socijalnu pomoć, nego samo pravo na rad za koji je, formalno, kvalificirana. A ako stvarno nije odgovarala zahtjevima posla, netko je to davno trebao reći, umjesto što ju je ocjenjivao najvišim ocjenama...

Ni u Gradu nema mjesta

Kako bilo, sudbina Zlatke Kundid bila je prije svega u rukama pročelnice Sanje Kumanović Stipaničev, u čijem je odjelu Zlatka radila. No pročelnica koja ju je i 2020. ocijenila odličnom ocjenom, u svom je timu ne želi ni po koju cijenu. A tako je i s ostalim pročelnicima.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić ima samo najljepše riječi za Zlatku. Surađivali su u vrijeme kad je bila u Upravnom odjelu za zdravstvo. Nema prigovora na njezin rad, kooperativnost, kompetencije, kaže. No, pomoći joj ne može. U Gradu nema odgovarajućeg radnog mjesta na koje bi Zlatka mogla biti raspoređena, a nije od onih koji će izmišljati posao da bi nekog uhljebili, jer bi onda, veli, i sam postao medijska tema.

Župan Jelić ističe da je obveza pročelnika da osiguraju funkcioniranje sustava i on se njima u posao ne miješa.
– Da je bilo zlostavljanja, ja bih se umiješao – kaže. – Ali nije bilo zlostavljanja, osim možda s druge strane... – govori.
Slaže se, međutim, da je trebalo prije reagirati, jer teško je danas objasniti da Zlatku Kundid nitko u svom odjelu ne želi, a dosad je uvijek dobivala samo odlične ocjene za svoj rad. Pa i kad je tijekom sudskog postupka s Mihaljevićem trebalo svjedočiti, nitko iz Županije nije rekao nijednu lošu riječ za Zlatku. Svi su govorili da je iznimno vrijedna, kompetentna i pristojna službenica, s visokim moralnim standardima, a i ocjene su u svakom godišnjem izvješću bile u skladu s tim.

No ljudi su licemjerni, ne žele se zamjeriti nikome, ali nije baš da se na Zlatku nisu nikad požalili. Tako bar veli Jelić, njemu su dolazili i žalili se na nemogućnost suradnje s njom. Koliko je to bilo iskreno, a koliko proračunato da se dodvore pročelnicima da bi učvrstili svoju poziciju? Ne mareći puno što će netko zbog toga na ulicu, ne pitajući se ima li kreditnih obveza i kako će ih podmirivati, kako će, uostalom, preživjeti. I mentalno i fizički...

25. travanj 2024 07:42