StoryEditorOCM
ŽupanijaTAJNA KRKE

Najviši i najraskošniji slap nadomak Šibenika oduševio je i samog cara: Pogled na vodenu ‘zavjesu‘ prizor je koji se pamti

Piše Šibenski.hr
17. listopada 2024. - 16:54

Podno moćne Dinare, okružena dalmatinskim kršem i niskim raslinjem, rijeka Krka započinje svoj nevjerojatan put, dug nešto manje od 73 kilometra. Kakvo je to putovanje! Kilometar po kilometar, ova će tirkizna krška ljepotica vijugati kanjonom, obrušavati se u spektakularne slapove, pokretati elektrane, stvoriti jedan od najimpresivnijih estuarija u Hrvatskoj, da bi se na kraju sudarila s morem i kod Šibenika postala dio Jadrana. Najfascinantniji dio toka ove rijeke, koji ima status nacionalnog parka, svakako su njezini sedreni slapovi, njih sedam. Najpoznatiji je Skradinski buk, drugi najposjećeniji je Roški slap, a mi vas danas vodimo na manje poznati Manojlovački slap, ili slap Manojlovac, najviši i najraskošniji slap na Krki!

Odabrati koji je slap najljepši previše je subjektivna kategorija, no mnogi će tu titulu dati najpoznatijem, Skradinskom buku. No neke su brojke neosporna kategorija. Manojlovački slap, ili slap Manojlovac, najviši je i najraskošniji slap rijeke Krke. Visok je 59,6 metara, dug 500 metara a njegova širina varira od 80 do 100 metara, piše Putni kofer.

Do njega je moguće doći nekom od pješačkih staza ili automobilom, koji možete parkirati u neposrednoj blizini. Smješten je u predivnom kanjonu, točno na mjestu gdje Krka oštro skreće na svom toku i radi zaokret od 180 stupnjeva.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

17. listopad 2024 16:55