StoryEditorOCM
Županijagoran pauk

Najveći gubitnik lokalnih izbora: ‘Imam godinu dana zajamčenih prihoda, a onda idem na tržište rada‘

Piše Branimir Periša
31. svibnja 2021. - 13:45

-Mislim da se sada iz konteksta vadi puno stvari. Kada smo u izbornoj večeri oko 20 sati u HDZ-u priznali Jelićevu pobjedu, nisam kazao da je Šibensko-kninski HDZ imao 'krivog kandidata', kako su objavili neki mediji, nego da birači nisu prepoznali našeg dugogodišnjeg župana Gorana Pauka. Nije ih uspio uvjeriti da je bolji od Marka Jelića i njegove poruke nisu doprle do biračkog tijela onako kako smo mislili da bi mogle i trebale, izjavio je Nediljko Dujić, predsjednik županijskog HDZ-a jutro nakon velikog gubitka HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji, za stranku možda najvećeg u zemlji nakon ovogodišnjih lokalnih izbora.

Šibenski kraj naime, na kormilu Županije bez dvojbi je birao plavu boju HDZ-a zadnja tri desetljeća, otkako je demokratske Hrvatske.

No, poslije 30 godina bedemi 'stranačke tvrđave' ipak su popustili: Goran Pauk vodio je županiju 15 godina i u ovome navratu ciljao na četvrti mandat, no izgubio je s velikom razlikom od gotovo devet tisuća glasova. I prije se ulazilo u konačne obračune u drugom krugu, pri čemu je HDZ uvijek imao prednost, sve do ovogodišnjih izbora i neugodnog gubitka prve političke pozicije u županiji nakon zatvaranja birališta u nedjelju.

U svakom slučaju, HDZ–u je prioritet provesti dubinsku, detaljnu analizu izbora i potom javnosti priopćiti sve odluke koje iz toga proizađu, kaže Dujić s napomenom da se ne smije zaboraviti kako je HDZ i dalje stabilna stranka, koja je u prvom izbornom krugu dobila 35 posto glasova. Puno više nego što iznosi zbroj osvojenih glasova pobjedničke tročlane koalicija koja je dobila Jelića za župana.

-Uvjeren sam da ćemo se ubrzo konsolidirati. Kada na scenu uvedemo nove, mlađe ljude, držim da će nas birači opet prepoznati kao vodeću političku snagu i svojim glasovima vratiti na čelnu poziciju u županiji, kazao je Dujić o očekivanom pospremanju i provjetravanju stranačkih redova nakon takvog gubitka. Nije želio komentirati pitanje o svojoj eventualnoj odgovornosti za gubitak županije i ostavci; zadržao se na prethodnoj, širokoj formulaciji posla koji je pred HDZ-om.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

I Goran Pauk uostalom, poput Dujića, govori o tome da nije bio prepoznat kod birača. Za dublju analizu gubitka izbora u drugom krugu smatra da je još uvijek preuranjeno, no uvjeren je da je glavni razlog ipak trendovski val rušenja onih koji su na vlasti već godinama.

-I HDZ i ja u županiji smo dugo na vodećim pozicijama i to se prelomilo ne samo kod nas, nego i drugdje na jugu Hrvatske. U svakom slučaju, Jeliću čestitam na pobjedi i želim mu uspješan rad. Pauk odlazi, Jelić dolazi, potpuno zasluženo. To je volja birača, treba je poštovati i ničim se ne može opovrgnuti, kazao je Pauk priznajući da je razočaran.

-To je za očekivati, budući da se u utakmicu ulazi s namjerom da se pobijedi. Smatrao sam da će birači premoćno honorirati politiku stabilog razvoja i dugodišnjeg rada. Međutim, više je glasova osvojila drugačija retorika političkih suparnika. Ona po kojoj Šibensko-kninska županija sapliće noge lokalnim samoupravama u svome sastavu, vodi računa jedino o sebi i svojima što za posljedicu ima iseljavanje iz županije i cijele zemlje naposljetku. To dakako, nije točno. Nismo nikakvi klijentelisti, nego smo radili za naše građane, za naš svit bez razlike, naglašava bivši župan, uvjeren kako će vrijeme pokazati da su argumenti na njegovoj strani. Utoliko mu je teže pronaći točan razlog gubitka izbora, jer očito nije bilo važno ono po čemu bi se, logično, uspjeh trebao mjeriti, a to su provedeni projekti i politike za vrijeme njegova vođenja županije.

Goran Pauk rođen je 1962. i pred njim je još nekoliko godina rada do mirovine. Dvaput u karijeri bio je izabran za zastupnika u Saboru, no oba su mandata iznijeli njegovi zamjenici, budući da je on odustao od rada u palači Sabora.

-Preda mnom je zakonom zajamčena godina dana tzv. zaštitnog razdoblja kada ću primati određene prihode, a nakon toga, idem na tržište rada, poput svih ostalih građana. Nadam se da ću pronaći posao u kojem ću moći najbolje doprinijeti u skladu s mojim sposobnostima, zaključio je Goran Pauk.

18. travanj 2024 14:54