StoryEditorOCM
Županijaante cukrov desto

Najoriginalniji ulazak u kampanju: Objavio kandidaturu točno u ponoć, za gradonačelnika koji radi dan i noć... Dobar PR trik, mora se priznati!

Piše Zdravko Pilić
15. travnja 2021. - 14:51

I kad smo već mislili da će ova predizborna kampanja proći onako kako je i počela – sivo, jadno, i neinventivno – u skladu sa sadržajem, u kojem se uglavnom, poput sarmi, krčkaju i podgrijavaju stare i stoput već prožvakane misli, riječi i djela pojavio se tračak svjetla. I to u ponoć! I to još od jednog od najstarijih sudionika predizborne utrke, 62 - godišnjeg kandidata za vodičkog gradonačelnika Ante Cukrova Desta.

Očekivao bi čovjek da će to pasti na pamet nekom mlađem, otkačenijem, nekovencionalnijem... Na koncu konca, u Vodicama se za mjesto gradonačelnika natječu kandidati čak tri nezavisne liste. Ali ne, palo je – najstarijem. Ili jednom od najstarijih.

Nema veze ako to i nije njegova ideja, nego onog tko mu osmišljava i vodi kampanju, ali se piše njemu, jer je on imao dovoljno petlje i hrabrosti da je prihvati. Dakle, već ga u startu samo to, da nema ništa drugog, kandidira i kapacitira za gradonačelnika. Subliminalne su poruke - Ne misli da je najpametniji, već je u stanju prihvatiti i tuđa mišljenja, poslušati struku. Ne petlja se u ono što ne zna. I ima petlje. Čovjek je koji prihvaća novo, neformalno, moderno. Što baš i nije osobina nas Dalmatinaca. Kojima sve šta nas inkomodira ide na živce - 'Šta on sad tu oće, petlja, izmišlja, u ponoć. Ka da nije moga reć to šta ima i u podne, neš ti, nego tu sad izvodi neke monade u ponoć!' - vjerovatno su reagirali brojni.

Ali je zato bilo i onih koji su nestrpljivo čekali ponoć, jer ih je taj termin zaintrigirao da vide, u čemu je kvaka. Ili caka. Zna Desto - ili onaj tko mu je osmislio kampanju – da Vodice već odavno nisu težačko selo, koje rano liježe s prvim pivcima, i diže se u zoru, nego upravo obratno - moderno dalmatinsko misto u kojem se živi od turizma i ne ustaje se rano, pa se 'oko ponoća' surfa po netu i gleda šta ima novo. I tako Vodice koje, kako i priliči turističkoj meki, žive dan – noć, osobito ljeti, prate video stream tiskovne konferencije gradonačelnika koji će dan – noć raditi za Vodice. I kojem će se moći, kako je to najavio, i kako ga reklamiraju promotivni materijali, doći 'i u ponoć i u podne'. Jer, on ne spava! Valjda mu odatle i podočnjaci! - da se malo i našalimo, odnosno narugamo, na kraju.

I sve to skupa trajalo je desetak minuta. Za političku scenu u kojoj dominira epska kultura guslanja i u kojoj je govornika od mikrofona teže oteti nego ovisnika od heroina – fantastično. Čim rodijak počne s 'neću dugo', znaš da tome nikad kraja! A hoće li se sve skupa Anti Cukrovu Destu i isplatiti na izborima, odlučit će Vodičani.

25. travanj 2024 06:26