StoryEditorOCM

Najmanja općina u županiji ima vode napretek, ali nema - vodovod: ‘Ovisimo o načelniku, a on ima svojih obaveza‘

Piše Šibenski.hr
20. srpnja 2024. - 11:34
U najmanjoj općini u Hrvatskoj Civljanima vode ima napretek, no ipak ima onih koji tekuće vode u svojim domovima nemaju  Nikola Vilic/Cropix

U najmanjoj općini u Hrvatskoj Civljanima vode ima napretek, no ipak ima onih koji tekuće vode u svojim domovima nemaju. U zaseoku Gornji Barišići više je praznih kuća nego ljudi, povratnicima je izvor od kuće manje od dva kilometra, 30 krava i 10 telića dnevno piju enormne količine vode, a nje iz vodovoda nema.

Ovdje je Veliko vrilo - najljepši izvor Cetine. Voda žubori na sve strane.

Ipak, Mirjana Barišić vodu za piće ide direktno na vrelo.

- Svaki dan jer mi gore ne trošimo vodu iz bunara, jer je jako prljava i moramo doći svaki dan ovdje da natočimo. Ovo nam je samo za piće, pojasnila je za HRT.

Svaki dan kaldrmom razrovanom bagerima iz susjednog kamenoloma.

Ima Mirjana OPG, 30-ak krava i 10-ak telića. 

- Načelnik općine Civljane doveze vodu ovisimo o njemu, on čovjek, ima svojih obveza pa ne može svaki puta i da mene ispoštovati radi svojih obveza, on je ipak načelnik i on ima cisternu i on mi doveze, rekla je Mirjana.

Kad ne može on, dovezu iz susjedne općine. Cijena - 40 eura po cisterni. A potrebe velike. 

- A krave ne mogu čekati, one puno toga troše posebno ljeti, zimi ne, zimi manje piju, ali ljeti puno piju. Dnevno najmanje krava, 50 litara svaka popije, objasnio je Petar Barišić.

- Mislila sam proširiti kravama još međutim ne smijem iz razloga zbog vode, dodala je Mirjana.

Broje svaku kap vode

Koje se u ovom kućanstvu broji svaka kap. Rajsko zelenilo kao stvoreno za stočarstvo, no ovdje se rijetki usude doći živjeti.

- Vrlo rado bih živio ovdje, ali da bih živio, jedini način je stočarstvo ili nešto takvo nema ništa drugo, e sad ta voda je jedan veliki problem, ustvrdio je Duško Barišić.

A ima li rješenja za taj problem? Odgvor smo zatražili od načelnika Petra Preočanina. Nije odgovorio na pozive ni poruke, a nismo ga našli ni u zgradi općine. U komunalnom poduzeću u Vrlici kažu, pak, da govora o vodovodu u Civljanima godinama nije bilo.

Inače, najmanja je to općina u cijeloj Hrvatskoj. Na papiru živi tu 171 stanovnik.

Napuštenih kuća u kojima spas od ljetne žege traže krave više je nego stanovnika.

Nije li onda sasvim logično zapitati se zašto rijetke povratnike ne drže kao kap vode na dlanu?

 

06. rujan 2024 17:13