StoryEditorOCM
ŽupanijaDan općine Rogoznica

Nagrađena klapa Kopara, DVD i maturantica Nikolina Radić

Piše Vedrana Stočić
Snimila Ivana Stočić
1. srpnja 2020. - 14:31
-SPECIJAL SD- Rogoznica, 300620. Za placeni prilog Slobodne Dalmacije, Sandra Jakelic nacelnica opcine Rogoznica, te detalji mjesta.Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Kao čitava Hrvatska i svijet suočeni smo s nevidljivim neprijateljem, stoga je obilježavanje Dana općine ove godine skromnije, bez popratnih kulturno-zabavnih manifestacija.


Za ovu godinu planirali smo nikad veći općinski proračun i rekordan broj turističkih noćenja, umjesto toga zbog pandemije koronavirusa morali smo smanjiti proračun za osam milijuna kuna, a na današnji dan u Rogoznici se odmara 2500 turista ili 45 posto u odnosu na prošlu godinu - rekla je rogoznička načelnica Sandra Jakelić u svom uvodnom govoru na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.
Unatoč tome, dva velika projekta, dovršetak rive i opremanje novog dječjeg vrtića bit će dovršeni u ovoj godini, a pri kraju je regionalni cjevovod kojeg je općina sufinancira s 4 milijuna proračunskih kuna. Planirani projekti u idućoj godini, to je gradnja sportske dvorane, bit će realizirani jer se općina prvi put i to povoljno zadužila kod poslovnih banaka, a kreditna linija iznosi 25 milijuna kuna.
- Ni sada ni u jeku najveće epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, na rogozničkom području nije zabilježen ni jedan slučaj te bolesti. Za povoljnu epidemiološku sliku treba zahvaliti općinskom Stožeru civilne zaštite i predsjedniku Stožera i općinskom donačelniku Ljubi Županoviću, svim članovima Stožera i organizacijama, pa građanima koju su nesebično pomagali. S ovom ocjenom u Općinskom vijeću složila se pozicija i opozicija - zaključila je načelnica Jakelić.
Ove godine dodijeljena su priznanja i nagrade. Za dugogodišnje djelovanje priznanje je dobila muška klapa "Kopara", te DVD Rogoznica za izniman rad i hrabrost, nagradu za uspjehe na državnim natjecanjima u znanju dobila je ovogodišnja maturantica i buduća studentica Filozofskog fakulteta Nikolina Radić.
- Nikolinu ćemo podupirati u daljnjem školovanju, baš kao sve vrijedne i talentirane mlade ljude - istaknula je načelnica Sandra Jakelić.
Rogozničani su za Dan općine izabrali autentičnu marijansku svetkovinu Gospe od Kapelice koja se štuje još od davne 1722. godine. Već 298. godina na Caparinovoj rivi mnoštvo vjernika dočekuje Gospin brod sa slikom rogozničke zaštitnice, a u procesiji rivom Gospina slika prenosi se u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Njen pohod Rogoznici traje do prve nedjelje iza Gospe od Karmela, nakon čega se u veličanstvenoj procesiji morem i kopnom vraća u svoje svetište na punti poluotoka Gradina.

18. travanj 2024 15:58