StoryEditorOCM
Županijanedostižna rekordna 2019.

Nacionalnom parku ‘Krka‘ u poslovnom smislu ne cvjetaju ruže: Ostvarili su veliki pad prihoda, pa je i zapošljavanje ‘na ledu‘

Piše Davorka Blažević
4. listopada 2021. - 10:59

Bila je ovo dobra turistička sezona, u izvanrednim epidemiološkim okolnostima, za sve koji se bave turizmom, pogotovo u odnosu na prvu pandemijsku 2020., ali rekordna 2019. ipak se nije ponovila.

Naročito u Nacionalnom parku "Krka", iako se po gužvama na Skradinskom buku činilo da su sva očekivanja premašena. No, dojam vara, pa kako su nam rekli u NP Krka, do konca rujna (do 29. 09.) Park je obišlo 666.132 posjetitelja, što predstavlja porast od 65 posto u odnosu na 2020. godinu, ali u usporedbi s istim razdobljem 2019. bilježi se pad od čak 46 posto.

Jednako je i s prihodima Parka, kaže rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću NP Krka, mr. Katia Župan, koji prate broj posjetitelja. Ovosezonski prihodi veći su za 61,79 posto u odnosu na 2020., ali su manji za 42,38 posto u odnosu na, čini se ipak nedostižnu, 2019.

Veliki je to pad, pa su u skladu s njim reducirane i ambicije Parka u zapošljavanju. Kod sezonskih radnika, napose onih koji su u NPKrka angažirani već 7-8 godina u kontinuitetu, ta je vijest izazvala val razočaranja. Pogotovo stoga što im je, kako neki od njih navode, ravnateljica Parka Nella Slavica, obećala, računajući na vrlo uspješnu sezonu, da će im ugovor, koji je isticao 1. listopada, biti produžen.

Ali, namjeru Parka da se pojača dijelom sezonskih radnika, navodno je stopirao ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Čorić. S obzirom da JU NP Krka, kao i JU NP Plitvice, ostvaruju vlastite prihode i samofinanciraju se, nije baš jasno zašto bi ministar odlučivao o njihovim potrebama za dodatnim zapošljavanjem. O tome u Parku kažu:

-Zapošljavanje u Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“ provodi se putem javnog natječaja o čijem raspisivanju odluku donose organi Ustanove. No, od početka izvanredne situacije uzrokovane pandemijom bolesti Covid-19, zbog znatno smanjenih prihoda, od resornog ministarstva sve ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima traže suglasnost za provođenje natječaja, odnosno zapošljavanja.

Istina je, dodaje Župan, da "svake godine pred početak sezone, ovisno o rezultatima prethodne poslovne godine i najavma za iduću sezonu, JU NP Krka određuje broj potrebnih zaposlenika po službama te provodi javni natječaj za radna mjesta na određeno (tzv. sezonska radna mjesta). Natječaj se provodi po točno određenim skupinama poslova, određenom broju izvršitelja za određenu lokaciju i s jasno definiranim datumima zapošljavanja. U ovoj sezoni (2021.) Ustanova je temeljem javnog natječaja zaposlila 80 radnika, a bilo je i 79 studenata koji su bar jedan dan radili u Parku.

Dugogodišnji sezonci u NP Krka revoltirani su zapošljavanjem studenata, jer, ističu, teško je shvatiti da se pored radnika s iskustvom uzimaju studenti koje treba učiti poslu.

Na to Župan napominje da se usluge student servisa u Ustanovi koriste svake sezone, već više od 15 godina.
- Usluge student servisa ne zamjenjuju rad „sezonaca“ već ga na pojedinim radnim mjestima nadopunjuju. Vrlo često se događa da se isti studenti javljaju nekoliko sezona zaredom te na takav način stiču iskustvo i potrebne vještine i sposobnosti. Kada se obim posla smanji, što se podudara s početkom akademske godine, sa studentima se prekida ugovor, dok sezonci rade do datuma do kada je sklopljen ugovor na određeno- objašnjava rukovoditeljica odnosa s javnošću Katia Župan.

Inače, u javnoj ustanovi NP Krka ukupno je na neodređeno zaposleno 270 djelatnika. Služba za turizam, promidžbu i ugostiteljstvo broji 82 zaposlenika na neodređeno i 43 djelatnika na određeno.

Dodatno iz Službe za tehničke poslove, održavanje, protupožarnu zaštitu i zaštitu na radu u prihvatu/prijevozu posjetitelja sudjeluje još 38 djelatnika na neodređeno i 11 djelatnika na određeno (brodari/mornari/vozači). A uz sve njih koji su zaposleni na neodređeno i određeno- naglašava- po potrebi se zapošljavaju i studenti.

Demantira, međutim, tvrdnju o stalnim sezoncima.
-Ustanova- kaže Župan- nema stalne sezonce, već radnike na određeno (kolokvijalno zvani sezonci) i neodređeno vrijeme. Ove se godine javni natječaj za sezonce okončao kasnije jer se nije moglo predvidjeti dovoljno unaprijed kako će se turistička sezona razvijati uslijed pandemije bolesti Covid-19. Zbog istog razloga Ustanova prošle godine nije raspisivala natječaj za sezonce već je pokrila radne procese izvanrednom preraspodjelom postojećih radnika što je dijelom učinjeno i ove godine.

Na izravno pitanje kakve su šanse dugogodišnjih sezonskih radnika da u Parku dobiju stalan posao, kojem su se neki nadali i nakon ove sezone, Župan odgovara:

-Svi zaposlenici na određeno vrijeme imaju jednake uvjete za prijem u stalni radni odnos ukoliko odgovaraju formalnim uvjetima koji se prema aktima Ustanove traže za radno mjesto, te ukoliko postoji potreba takvog zapošljavanja, odnosno ukoliko je raspisan natječaj za zapošljavanje na nedređeno vrijeme.

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već dugi niz godina provodi projekte održivog razvoja kako bi se potaknulo posjećivanje Parka tijekom cijele godine, a trenutno je u tijeku i niz projekata koji će rezultirati povećanjem broja radnih mjesta na koje vjerujemo da će se i sadašnji radnici na određeno prijaviti. Očuvanje svih radnih mjesta bio je prioritet i u godini pandemije u čemu smo uspjeli usprkos neizvjesnoj financijskoj situaciji. Očuvanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta dio je poslovne strategije održivog upravljanja, a zadovljstvo zaposlenika prioritet nam je, uz misiju zaštite- poručuju iz NP Krka, ostavljajući ipak sezoncima prostora za optimizam kad je riječ o njihovom zapošljavanju "za stalno".

26. travanj 2024 21:53