StoryEditorOCM
Županijasjajne brojke

Nacionalni park ‘Krka‘ dočekao miljuntog posjetitelja ove godine! Ministar Filipović uručio nagradu njemačkoj obitelji

Piše Šibenski.hr
7. listopada 2022. - 15:33

Na Skradinskom mostu, na mjestu gdje se prvi put susreću Krka i more, dočekan je milijunti posjetitelj Nacionalnog parka "Krka“ u 2022.!

Sretnu obitelj iznenadili su Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja, i Nella Slavica, ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, i prigodno ih darivali. Riječ je o šesteročlanoj obitelji Chehadeh iz Njemačke, koja je u Hrvatskoj i Nacionalnom parku #Krka“ prvi put.

Može se stoga reći da Nacionalni park "Krka“ ove godine ima milijun razloga za optimizam. Nakon dvije neizvjesne pandemijske godine, Park ostvaruje dobre rezultate i bilježi veliki interes posjetitelja, što govori da je svijet opet krenuo na put, ali i o rezultatima održivog upravljanja unutar Ustanove.

S ciljem provođenja aktivnih mjera očuvanja i revitalizacije, u Nacionalnom parku „Krka“ donesene su određene upravljačke novine u skladu s dugotrajnim strateškim ciljevima i uspostavljenim mjerama održivog upravljanja. Zahvaljujući aktivaciji nebrojenih kapaciteta gornjeg toka rijeke Krke i ograničavanju kupanja radi očuvanja sedre kao temeljnog fenomena, posjetitelji danas mogu sami isplanirati obilazak Parka. Sustavnom valorizacijom srednjeg i gornjeg toka Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ nastoji taj prostor predstaviti u njegovoj izvornosti i razvijati za aktivni boravak u prirodi kroz uređenje pješačkih i biciklističkih staza i znanstveno-edukativne sadržaje.

Radi kvalitetnijeg prostornog i vremenskog rasporeda posjetitelja, u sklopu projekta Nepoznata Krka uređene su poučno–pješačke staze u sjevernom dijelu Parka, a nedavno je otvoren i veliki interpretacijsko-edukacijski i volonterski centar Eko kampus „Krka“ u Puljanima. U sklopu tog projekta nabavljena su dva katamarana na električni pogon, važna za očuvanje biološke raznolikosti rijeke Krke, koja izletnike prevoze od Roškoga slapa do Visovca. Projekti kao što je Nepoznata Krka rezultat su dugogodišnjeg promišljanja zaštite ekosustava i unaprjeđenja načina posjećivanja u održiv sustav, što na koncu rezultira milijunom zadovoljnih posjetitelja.

image
NP Krka
image
NP Krka
18. travanj 2024 04:07