StoryEditorOCM
ŽupanijaKRISTIJAN JAREB

Načelnik Tisnoga: ‘Uvodimo red u jezerskoj vali, 1. siječnja počinje naplata vezova‘

Piše Promo
22. studenog 2022. - 08:57
Kristijan Jareb, načelnik Tisnog: Na plaži Zdraće imamo problem s jakim udarima vjetra. Izrađujemo studiju kojom ćemo pokušati pronaći rješenje nakon kojeg bi plaža bila sigurnija za djecu  Nikša Stipaničev/Cropix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nedavno je općina Tisno proslavila je svoj dan, ujedno i blagdan svetog Martina, njihova zaštitnika. U povodu toga razgovarali smo s načelnikom Kristijanom Jarebom o brojnim projektima na kojima se trenutačno radi, kako u Tisnom, tako i u Betini, Jezerima i drugim mjestima u zaleđu koja upravno pripadaju Općini Tisno. Jedan od značajnih projekata je u Tišnjanskoj Dubravi, gdje je uređeno dječje igralište, dok je na groblju postavljen spomen-križ.

– Pri LAG-u smo kandidirali ispraćajnu dvoranu na groblju u Dubravi. Projekt je vrijedan oko 500.000 kuna plus PDV. Plan nam je također u sljedećoj godini napraviti nekakav dodatan sadržaj sportskog tipa. Prvotna ideja je nogometni teren s umjetnom travom. Predložit ćemo Mjesnom odboru i pronaći najbolje rješenje – kazao je načelnik.

image
Općina Tisno

S druge strane općine, u Jezerima, planirano je također nekoliko projekata. Jedan od važnijih svakako je uvođenje reda u jezerskoj vali.

– Dana 1. siječnja počinje naplata vezova, nakon koje će se znati kakva je točno situacija s brojem komunalnih, ribarskih i nautičkih vezova – kazao je Jareb.

Uređenje prometnica

Osim na moru, red se uvodi i na cestovnoj infrastrukturi. U suradnji sa Županijskim cestama, planirano je uređenje prometnice od ulaza u mjesto do samog centra.

– Pregovaramo o uređenju pločnika, odnosno zahvatu kojim bismo povećali sigurnost te prometnice. Plan je i urediti pločnik na potezu od ulaza u Jezera do Tisnog – naglasio je Jareb, ističući i projekte koji bi uskoro trebali dobiti svoj nastavak, poput šetnice od Jezerske plaže do uvale Kamenčine.

– Radovi bi trebali početi u ovoj godini. To je šetnica na kojoj će se i u budućnosti raditi, želja je produžiti je koliko je to moguće. Spomenuo bih još i zgradu starog škvera. Inicijalna ideja je da se ta zgrada renovira, nju bismo koristili za nekakve društvene aktivnosti, ali i kao dugoročno rješenje za zbrinjavanje arheološke zbirke s lokaliteta Mijoka, o kojem je napisana i knjiga, koju smo kao Općina sufinancirali. Lokalitet pripada Jezerima i bilo bi lijepo da se zbirka svega što je pronađeno i zadrži u Jezerima – kazuje Jareb.

Spomenimo još i plan o uređenju trga u Jezerima te dovršetak uređenja zgrade sportskog centra. U Betini su također u planu veliki infrastrukturni zahvati, ponajviše na prometnicama, koje bi u budućnosti trebale biti znatno sigurnije.

– Nekoliko je tu projekata koje ćemo nastojati realizirati. Možda je najvažniji kružni tok na ulazu u Betinu i Murter, za koji se trenutačno izrađuje dokumentacija – kazao je načelnik.

Uz spomenuti kružni tok, postoji i inicijativa da se u suradnji sa susjednom Općinom Murter izgradi zaobilaznica kojom bi se promet preusmjerio, te tako djelomično rasteretio centar dvaju mjesta.

– Od toga bi profitirale i marine koje se nalaze u Murteru i Betini, koje cestovnim putem dovoze brodove. Ovako bi im se taj transport uvelike pojednostavio. Također sa Županijskim cestama pregovaramo o uređenju dionice od ulaza u Betinu do centra mjesta. Projektant je izložio projekt Mjesnom odboru i mještanima Betine i nadam se da ćemo doći do rješenja kojim će svi biti zadovoljni. Mislim da je vrijedno naglasiti i projekt uređenja ulice Dolac te velikog Mula u centru Betine – govori načelnik.

Baš kao i u susjednim Jezerima, Općina također radi na uređenju šetnica i plaža. U suradnju s Hrvatskim cestama planirana je gradnja odmorišta iznad popularne plaže Kosirina te novi rotor. Postoji i inicijativa o uređenju boćališta kod restorana “Ex Marinero”.

– Na plaži Zdraće imamo problem s jakim udarima vjetra. Izrađujemo studiju kojom ćemo pokušati pronaći rješenje nakon kojeg bi plaža bila sigurnija za djecu. Također, želja nam je povezati betinsku marinu sa starim dijelom mjesta. Na tom području napravili bismo šetnicu, ali i obnovili vodovodnu mrežu – naglašava Jareb.

image

Općina provodi niz projekata na poboljšanju kvalitete života

 

Općina Tisno

U Tisnome Općina namjerava urediti trg Velika Rudina te sanirati cestu koja vodi do autokampa Jazina, jer su je udari mora dosta devastirali. Novost je naplata vezova od Kapetanije prema velikom portu.

– S Lučkom upravom radimo na uređenju mula ispred restorana “Brošćica”. Što se tiče Tisnog, spomenuo bih i uređenje ceste koja završava prema Jazini; za sada ćemo spriječiti odrone koji nastaju pod utjecajem mora. Naravno, tu je i projekt Marine Tisno, očekujemo uskoro i koncesiju od Županije – ističe Jareb.

S Hrvatskim cestama radi se na projektu kružnog toka kod Ivinja te se uređuje cesta od groblja do gusterne, kojom bi se uske uličice spojile cestom s gornje strane.

– To je jedna jako zahtjevna i opasna dionica i vjerujem da će se taj projekt uspješno realizirati. U kontekstu sigurnosti u prometu, spomenuo bih i projekt usporavanja prometa, koji financira MUP s 425.000 kuna. Nabava će izići ovih dana; postavit ćemo niz uspornika na lokalnim cestama kroz Jezera, Betinu, Tisno, ali i na nekim županijskim cestama – najavio je Jareb.

24. travanj 2024 07:32