StoryEditorOCM
Županija‘biblijski‘ potop

Snažno nevrijeme pogodilo srednju Dalmaciju: Žirje rekorder po količini oborina! Meteorolozi: To je ekstremna pojava

Piše Šibenski.hr
14. studenog 2021. - 10:41

Sinoć su u Dalmaciji pale rekordne kiše. Kako javljaju meteorolozi, linija olujnih oblaka zahvatila je dalmatinske otoke i proteže se od Mljeta, preko Korčule, Hvara, Brača, Šolte, sve do obale i dijela Dalmatinske zagore.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, rekorder je bio otok Žirje, do 1 sat iza ponoći tamo je palo ekstremnih 265 litara kiše po kvadratnom metru. Od toga je samo posljednjih 6 sati palo 192 mm.

O kakvoj se količini oborina radi, govori podatak da je u Šibeniku u studenom prosječno padne 113 mm oborine.

Kišno je bilo i drugdje. Meteo postaja Punta Planka zabilježila je 82 litre po kvadratnom metru, a slijede Vodice 76, Starigrad Paklenica 73, Biograd na Moru 62, Vela Luka 51…

Predsjednik Udruge Šibenik Meteo Drago Begić  kazao nam je kako se radilo o vrlo jakom nevremenu praćenom snažnom grmljavinom.

- Zasad nema dojava o štetama, no mnogi Šibenčani koji imaju kuće na Žirju rekli su da tek trebaju otići i vidjeti u kakvom je stanju otok. Bila je to vrlo jaka kiša. Ipak, radi se o krškom području pa zemlja lakše upije veliku količinu vode. Jedna mještanka poslala nam je poruku tijekom noći. Preplašila se i pitala kada će to konačno stati. Srećom, sve je dobro prošlo i nemamo dojava o bujičnim poplavama - kazao nam je Begić.

19. travanj 2024 17:00