StoryEditorOCM
ŽupanijaBesplatna slastica

Na prvom Kroasan partyju u Murteru načelnik Toni Turčinov poručio trgovačkim lancima: ne možete nam iste proizvode naplaćivati tri puta skuplje jer ćemo dovesti druge koji to neće raditi!

22. srpnja 2019. - 12:00

U samom centru Murtera turisti i domaći uživali su jutros u besplatnim ukusnim kroasanima i sviježe cijeđenom soku koje im je, uz ostale mjesne aktiviste, dijelio i Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati. Na taj je način, prvim Kroasan partyjem u Murteru,  poteštat te otočke općine želio ukazati na neprihvatljivo visoke sezonske cijene pekarskih, te svih drugih prehrambenih proizvoda u svojoj općini koji su neophodni na svakoj trpezi. U ljetnim mjesecima, istaknuo je Turčinov, trgovački lanci iste proizvode na otocima i pojedinim turističkim središtima duž obale naplaćuju dva pa i tri puta skuplje nego u unutrašnjosti Hrvatske, što umnogome otežava život domicilnom stanovništvu, a utječe i na turističke brojke.


- Na otocima osnovne proizvode plaćamo 40 posto skuplje čak i u usporedbi sa mjestima duž obale i priobalja, što je žalosno i neodrživo. Zamislite kako preživljavaju naše obitelji ova tri turistička mjeseca koja imaju prosječna primanja po hrvatskim standardima! Pa i moja obitelj, supruga, ja i troje djece teško izlazimo na kraj sa načelničkom plaćom - bio je otvoren murterski načelnik.


Najavio je da će u dogovoru sa kolegama, obalnim i otočkim načelnicima i gradonačelnicima, s kojima je već razgovarao o toj temi, već u rujnu dogovoriti sastanak sa resornim ljudima u Ministarstvu regionalnog razvoja.


- Tome ćemo pokušati stati na kraj. Svjestan sam da ne možemo utjecati na politiku selektivnog kreiranja cijena trgovačkih lanaca jer im zakon dopušta slobodu, ali možemo u naše sredine dovoditi lance kojima je takva praksa nepoznata. Imamo svijetlih primjera trgovaca kod kojih, čak i na otocima, ništa ne poskupljuje ciljano i sezonski. Stvar je našeg dogovora kako ćemo riješiti taj problem, ali nećemo odustati-bio je rezolutan Turčinov.


Sve je, inače, počelo objavom njegova statusa na privatnom FB profilu u kojemu je ukazao na trostruko veću cijenu kroasana u Murteru u odnosu na iznos kojega se za omiljeni pekarski proizvod izdvaja u Zagrebu. Zanimanje medija nakon toga nije posustalo. Svi su izgledi da jutrošnji Kroasan party u Murteru neće biti i posljednji. Idućeg ljeta Murter će, najavio je Turčinov, biti domaćin mega kroasan partyja na kojemu će se besplatno dijeliti čak 10 tisuća komada kroasana koje će donirati pekar iz njemačkog Dortmunda, dugogodišnji murterski gost i prijatelj. Kako je jutros bilo u Murteru možete provjeriti na linku: http://youtu.be/OvuBnApG6sE
 

18. travanj 2024 14:25