StoryEditorOCM
ŽupanijaNP "Krka"

Na području Skradinskog buka kanadske topole i platane mijenjaju autohtonom johom i poljskim jasenom

Piše Šibenski.hr
29. ožujka 2018. - 14:30

Danas i sutra na području Skradinskog buka u Nacionalnom parku „Krka“ odvija se sadnja osamdeset stabala johe, izvijestila je Katia Župan, glasnogovornica JU NP "Krka".
 
- Svjesni važnosti drveća za očuvanje bioraznolikosti i kakvoću zraka koji udišemo, u Nacionalnom parku „Krka“, na Skradinskom buku, ova dva dana hortikulturni djelatnici sadit će dvogodišnja stabla johe- rekla je Župan.
 
Prema njezinim riječima, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u svom Godišnjem programu zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka „Krka“ za 2018. predvidjela je, u sklopu aktivnosti zaštite i očuvanja šuma, sječu suhih kanadskih topola i platana u „ex kampu“ na Skradinskom buku i sadnju autohtone johe i poljskog jasena.



Naime, kanadske topole dijelom su srušene zbog utjecaja vjetra, a dijelom su uklonjene zbog lošeg fiziološkog stanja. Na njihovom mjestu niknut će stabla johe, sadnice kojih su uzgojene u Hrvatskoj, kao tipična vegetacija uz vode tekućice. Da postignu svoju punu veličinu, johama treba šest do sedam godina.
 
-Projekt sječe kanadskih topola i sadnja autohtone johe, za koji su dobiveni potrebni uvjeti zaštite prirode, trajat će tri godine, ali zamjena će se obavljati u fazama. Iduća sadnja je opet na proljeće- zaključila je Župan.
 

27. travanj 2024 07:26