StoryEditorOCM
Županijaprosvjed u Kistanjama

Na osebujan način prosvjedovao zbog protuzakonitog odlaganja klaoničkog otpada na ulazu u NP Krka: Objesio glavu vola na općinska vrata!

9. listopada 2019. - 11:34

Na ulaznim vratima zgrade Općine u Kistanjama osvanula je volovska glava u plastičnoj vrećici obješenoj o kvaku.
To nije prvi put, a svakako nije nikakva mafijaška poruka, nego izraz revolta jednog mještanina zbog neodgovornog i protuzakonitog odbacivanja životinjskog, klaoničkog otpada na ulazu u Nacionalni park Krka, na putu prema Trošenj gradu, koji je lokalitet povijesne i kulturne baštine.

– Neshvatljiva mi je tolika indolencija odgovornih, i Općine i NP Krka! – kaže Božo Šuša, koji je glavu vola ponovno protestno objesio na vrata iako je zbog toga još 20. rujna policija protiv njega podigla prekršajnu prijavu zbog "narušavanja javnog reda i mira na drugi način".

Čagljevi dolaze

– Ne mogu odustati sve dok se ne prestane s takvom primitivnom i neodgovornom praksom – poručuje Šuša, koji je više puta kontaktirao i komunalnog redara općine zbog smeća koje se odlaže na rubovima nacionalnog parka. Nakon njegovih višekratnih upozorenja, komunalno poduzeće, zajedno s općinskim komunalnim redarom, izišlo je na teren i odvezlo dio komunalnog otpada, a klaonički su samo zagrnuli zemljom i postavili kamenje uz put kako kamioni sa životinjskim ostacima ne bi i dalje dovozili otpad na to mjesto. Međutim, divlje životinje, posebno čagljevi, tvrdi Šuša, nanjušili su smrad i već raznose lešine.

– Osobno sam zvao tvrtku "Agroproteinka" koja je, kako su mi rekli u Općini, jedina nadležna za zbrinjavanje životinjskog, klaoničkog otpada. Pitao sam ih jesu li dobili poziv iz Općine da uklone lešine i od njih dobio odgovor da im se nitko nije javljao niti od njih tražio intervenciju – rekao nam je Šuša.

Ugroženi izvori

Umjesto da životinjske ostatke trajno, primjereno zbrinu, dodaje, oni su ih samo površno zatrpali, a ovo je kraški teren pa kad dođu kiše i natope lešine, taj otrov prodire kroz porozne stijene i ulijeva se u Krku.

– Na webu Moje Kistanje ova se općina reklamira kao "srce čiste i bistre Bukovice", a ako se ovako nastavi, toga više neće biti – ogorčeno će Šuša, napominjući da se otpad odlaže samo 500 metara od vidikovca Pištavci, pod kojim su izvori vode Javornik i Čučevska česma i zaštićena ekološka zona. Osim toga, ističe, samo 200 metara od mjesta gdje se odbacuje klaonički otpad je i novi objekt Poduzetničkog inkubatora, a preko puta njega je divlji deponij komunalnog otpada.

Turisti koji u sve većem broju obilaze šire područje NP Krka i lokalitet Trošenj grada, gdje bi se trebao graditi viseći most, jedan od tri najveća u svijetu, moraju, kaže Šuša, prolaziti pokraj tih užasnih prizora, uz nesnosan smrad koji se odatle širi.

– Zato ću svakodnevno nastaviti donositi otpad pred vrata Općine dok god ne vidim neki pomak i ne dobijem garancije da će problem hitno biti riješen – poručuje zabrinuti mještanin.

23. travanj 2024 08:53