StoryEditorOCM
Županijajedinstven događaj

Na mitskom rtu Punta Planka zaljubljenici u astronomiju ‘zaronili‘ u beskrajne dubine svemira

Piše Vedrana Stočić
5. kolovoza 2022. - 10:34

Mitski rt Punta Planka ili Diomedov rt, mjesto je gdje se sudaraju jugo i bura, topla i hladna morska struja i ove godine privukao je astronome. Tako su sinoć, uz stručno vodstvo Saše Nuića (AD Beskraj, Zagreb) i Matije Tomaskovića (AD Varaždin) koristeći teleskope svi posjetitelji mogli zaroniti u beskrajne dubine svemira. Otkrivali su tajne Mjeseca, Saturna, Jupitera, maglica u Mliječnoj stazi i druge galaksije.

-Svake godine sve više djece, odraslih i stranih turista okuplja se na rtu Punta Planka kako bi promatrali tajne noćnog  nobe i oplemenili uspomene na ljeto. Na samoj lokaciji i u njenom neposrednom prilasku uvijek molimo posjetitelje  da ne koristite svjetiljke i bljeskalice na mobitelima kako bi se očuvao noćni vid i kako ne bi u promatranju ometali druge posjetitelje. Svjetlosno onečišćenje u gradovima je golemo. Milijuni stanovnika velikih gradskih metropola, pa i Zagreba nikada ne vide zvjezdano nebo. Taj prirodni resurs mi još uvijek imamo i trebamo ga iskoristiti. Nebo gledano s Punta Planke ili vrha Movra su predivne lokacije, s njih se vidi Mliječna staza kako doslovno uranja u more. -kaže nam Saša Nuić.

Sa Sašom Nuićem zaljubljenikom u astronomiju Rogozničani i brojni strani i domaći turisti upoznali su upravo na rtu Planka gdje već nekoliko godina zajedno gledaju zvijezde i kišu meteora ili nebeskih krijesnica. Jedna od najljepših takvih pojava je upravo meteorski roj Perzeida, u narodu često nazivan i kao Suze sv. Lovre, a gledati to sa Sašom Nuićem bez svjetlosnog zagađenja  na Punti Planke je, kaže u rogozničkoj Turističkoj zajednici koja je i organizator ovog događaja, jedinstven doživljaj.

Saša Nuić rođeni Splićanin i povremeni Rogozničanin, s  stalnom adresom u Zagrebu, amaterski se bavi   astronomijom od 2008. godine i aktivni je član Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Svoje prve astrofotografije snimio je još 2009.godine, a izlagane su na više skupnih izložbi po Hrvatskoj. Autor je i više članaka na portalu www.zvjezdarnica.com, a velika većina odnosi se na popularno–znanstveno objašnjavanje astrofotografija. Iza svake astrofotografije stoji veliki trud, vještina i ulaganje, a vrijedne spoznaje Saša Nuić pretače u zanimljiva predavanja koja će noćas slušati i brojni Rogozničani i njihovi gosti.

19. travanj 2024 13:04