StoryEditorOCM
Županijašime ježina

‘Na Kornatima više neće biti masovnog turizma‘: ravnatelj Nacionalnog parka o postavljanju ekoloških bova i nadolazećoj sezoni

Piše Šibenski.hr
17. travnja 2022. - 14:37

Dolaskom nautičara i službenim otvaranjem turističke predsezone, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Šime Ježina kazao je za HTV kako bi, prema najavama, sezona trebala biti bolja od predthodne dvije. Uz to, na Kornatima se postavljaju ekološka sidrišta što će rezultirati zabranom slobodnog sidrenja koje je ugrozilo 'pluća Kornata' - polja posidonije.

- I prošle smo godine imali jako uspješnu sezonu, bez obzira na COVID. Sad su bukinzi vrlo dobri i očekuje se stabilna sezona, kazao je Šime Ježina. Potvrdio je da je NP Kornati već nadmašio sezonu 2019. i to zahvaljujući dobrim pripremama, tehnologiji i prodajama putem novih kanala. Dodao je njima sezona 2021. bila jedna od boljih, bolja od 2019.

- Nautičarima je najvažnije sigurno sidrenje. Kroz dva projekta smo uspjeli postaviti 60 novih sigurnih sidrišta, tj. ekoloških bova. U planu je postavljanje njih ukupno 223 u 19 sidrišnih uvala - dijelom i prije ove sezone, najavio je Ježina.

Kad se to napravi, bit će moguće ograničiti daljnje slobodno sidrenje u Kornatima i u potpunosti ga zabraniti. Tim brojem bit će postignuta optimalna vršnost, a ona se događa u dvadestak dana mjeseca kolovoza, tako da masovnog turizma u Kornatima više neće biti.

Podsjetio je da je slobodno sidrenje uništavalo polja posidonije - a 'upucavanjem' sidra u morsko dno postiže se potpuno ekološko sidrenje. Sad, kad su sidra postavljena, više nema ni mjesta za više brodova - tako da će se život na morskom dnu odvijati bez ikakve invazije. A to je dobro za sve, jer se svaka zarađena kuna ulaže u očuvanje prirode, prenosi HTV.

20. travanj 2024 15:25