StoryEditorOCM
Županija31. obljetnica

Na današnji dan formirana je 142. brigada: drniški borci zaustavili su zloglasni kninski korpus u namjeri da osvoji Split i Šibenik

Piše Šibenski.hr
1. prosinca 2022. - 19:22

Na današnji dan prije 31. godinu formirana je 142. brigada HV Drniš, i to po zapovijedi prvog predsjednika i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske Franje Tuđmana.

Za prvog zapovjednika brigade imenovan je pukovnik Luka Vujić, a jezgru brigade činili su dragovoljci, pripadnici pričuvnog sastava MUP-a i 4.bojne 113. šibenske brigade HV koja je formirana ranije iste godine.

Odmah po ustrojavanju brigada dobiva borbenu zadaću držanja crte obrane "drniške bojišnice": brdo Moseć-Pakovo Selo-selo Brnjica-kanjon rijeke Čikole. Bio je to ujedno i najteži period, u hodu se formirajući bez gotovo ikakvih ratnih iskustava s malo naoružanja i opreme ali uz veliko domoljublje i požrtvovnost svih pripadnika zaustavljen je zloglasni kninski korpus u namjeri da osvoji gradove na moru: Split i Šibenik i spoji se sa snagama JNA koje su još bile stacionirane u vojarnama

Početkom 1992.godine točnije u ožujku, pripadnici 142. brigade i pripadnici 113. brigade oslobađaju selo Nos Kalik.

- Posebno smo ponosni na akciju oslobađanja miljevačkog platoa u lipnju 1992. godine kada smo zajedno sa snagama 113. šibenske brigade oslobodili svih sedam miljevačkih sela i stigli nadomak grada Drniša, nažalost takvi pothvati ne mogu proći bez žrtava, u "akciji Miljevci" smrtno je stradalo 6 pripadnika 142. brigade i 2 pripadnika 113. brigade.

U ljeto 1992. godine uz zadaću držanja uspostavljene crte obrane, dio snaga angažiran je na izvršenju borbenih zadaća na južnom bojištu i dubrovačkom ratištu, snage jedne pješačke satnije ojačane vodom minobacača 120 mm i izvidničko diverzantskim vodom brigade.

Svojim doprinosom u obrani juga Hrvatske pripadnici brigade pokazali su spremnost boriti se u bilo kojem kraju i prostoru lijepe naše za njenu slobodu i suverenitet. U proljeće 1993. godine dolazi do eskalacije sukoba sa okupatorom na cjelokupnom ratištu pa tako i na drniškoj bojišnici provodi se ubrzana mobilizacija 3. pješačke bojne. ustrojava se topničko-raketni divizion,

U tim izuzetno opasnim i složenim uvjetima brigadi je dodijeljena veoma duga crta obrane:“istočno: planina Svilaja-vrh Ivova Glava, zapadno: Roški Slap-kanjon rijeke Krke, oko 40 kilometara zahtjevne bojišnice

Uz iznimnu požrtvovnost i napore koje iziskuje teren i vremenski uvjeti brigada dugo i uspješno provodi žilavu obranu uz brojno stanje približno 1500 boraca.

- Preustrojem hrvatske vojske od 01. kolovoza 1994. godine 142. brigada HV se preustrojava u 142. domobransku pukovniju HV, ali sa istim borbenim zadaćama kao i do tada. U sastav 142 pukovnije HV ulaze domobranska bojna Drniš i domobranska satnija Knin koja je angažirana na prostoru planine Dinare. Uz aktivnu obranu uspješno se provodi izobrazba svih pripadnika i zapovjednih razina u postrojbi kao pripremne aktivnosti za predstojeće zadaće.

Dijelovi 142.domobranske pukovnije aktivno sudjeluju u oslobodilačkim operacijama hrvatske vojske „zima-94“ i „ljeto-95“ na području livanjskog polja i planine Dinare.

Pukovnija tako popunjena i opremljena provodi intenzivne pripreme za daljnje aktivnosti.

U “VRO OLUJA“ postrojba se nalazi na glavnom pravcu napada operativne grupe Šibenik, te se nakon uspješno izvedene zadaće spaja se sa snagama 4. i 7. gardijske brigade HV na južnim prilazima Kninu.

U samoj operaciji “OLUJA“ oslobođen je grad Drniš i pripadajuća okolna sela kao kruna svega što je u Domovinskom Ratu postrojba ostvarila,

nakon “Oluje“ pukovnija aktivno sudjeluju u akciji „Maestral“ kao i daljnjim akcijama Hrvatske Vojske u funkciji zaštite državne granice Republike Hrvatske sa Bosnom i Hercegovinom.

Sve postavljene zadaće tijekom domovinskog rata koje su pred našu postrojbu postavljene izvršili smo kvalitetno i u zadanim rokovima.

Od formiranja do posljednje demobilizacije i stavljanja postrojbe u stanje pričuve po završetku Domovinskog Rata, kroz brigadu/pukovniju je prošlo oko 7000 pripadnika, pretežno sa područja bivše općine Drniš,ali moramo posebno naglasiti i zahvaliti se borcima Kaštela, Trogira, šibenskog kraja, Knina kao i ostalim pripadnicima koji su dali golemi doprinos svemu navedenom.

Uz prvog zapovjednika brigade pukovnika HV Luke Vujića postrojbom su zapovijedali i pukovnici HV Boris Predovan i Roko Mijić, bojnik HV Veljko Buzov te brigadiri HV Ivan Vukić, Niper i Željko Nakić.

 Posebno mjesto u našim srcima i mislima, čuvamo za naše poginule ranjene i oboljele suborce, ne zaboravimo nikada 41 viteza drniške brigade koji su dali svoje živote za našu slobodu, 21 poginulih u neposrednim borbenim djelovanjima i 20 preminulih i smrtno stradalih od posljedica rata, kao i više od 100 ranjenih pripadnika - napisali su povodom obljetnice pripadnici 142. brigade.

05. veljača 2023 04:26