StoryEditorOCM
ŽupanijaBura u 'selu'

Mutni poslovi vlasti: Projekt 'Gumno' na zemljištu na kojem je trebala biti izgrađena sportska dvorana uzbunio Vodičane; Spominje se i referendum

22. kolovoza 2019. - 13:38

Projekt "Gumno" odnedavno je u Vodicama izvor velikih prijepora, nezadovoljstva, pa i teških riječi između gradske pozicije i dijela opozicije.

Vodička Lista našeg mista digla se na noge zbog "Gumna" i na sav glas optužuje bivšu gradonačelnicu Vodica Branku Juričev Martinčev da je Šibensko-kninskoj županiji poklonila na tisuće kvadrata vodičkog zemljišta u predjelu Račice, gdje je trebao biti izgrađen gradski sportski kompleks. A umjesto sportskog, u Račicama se gradi još jedan centar za posjetitelje u županiji, koji je, kažu, na štetu Vodica uspješno izlobirao župan Goran Pauk. Iako je sporazum između gradonačelnice Juričev Martinčev i župana Pauka o projektu "Gumno" potpisan još u travnju 2014., tek pet godina poslije, na poticaj oporbene Liste našeg mista, postao je nezaobilazna tema u Vodicama.

Projekt je i na prošloj sjednici Županijske skupštine održane u Drnišu apostrofirao županijski vijećnik Danijel Lasan Zorobabel s Nezavisne liste Stipe Petrine, koji je, eto paradoksa, 22. prosinca 2016., u funkciji predsjednika vodičkoga Gradskog vijeća, "amenovao" "Gumno", potpisujući odluku o sklapanju ugovora o pravu građenja u svrhu izgradnje Centra za posjetitelje!

Promjene u Vijeću

No, sada Zorobabel kaže: "Sportski kompleks se trebao davno graditi i to bi oživilo i predsezonu i posezonu. Za sportski kompleks trebalo je osigurati 43 milijuna kuna, a na dokumentaciju je dosad potrošeno 3 milijuna kuna gradskog novca. Ali, gradonačelnica je tražila da se dozvoli gradnja Gumna, a 3 milijuna kuna uložena u dokumentaciju sportskog centra bačena su u vjetar! Hoće li se župan povući ako se u Vodicama izglasa referendum za sportski centar ili će se Gumno graditi makar ste i vi, župane, kazali da ne možete jamčiti njegovu isplativost?", zapitao je župana vijećnik Zorobabel. No, Pauk je tek konstatirao notorno: da je Posjetiteljski centar Vodice rezultat želje i suglasnosti Grada, bez čega Županija nije mogla ništa graditi na Gumnu. A bunt koji se odnedavno javlja, posljedica je, tvrdi Pauk, djelomične promjene strukture Gradskog vijeća u kojemu su neki vijećnici počeli izražavati nezadovoljstvo projektom i politizirati ga.


Vijećnik vodičke Liste našeg mista (LNM) Ivica Latin "zaslužan" je što je nedavna sjednica vodičkoga Gradskog vijeća, upravo zbog Gumna, protekla na rubu incidenta. Centralno pitanje za Latina i vijećnike LNM-a jest tko je vlasnik terena na kojem je trebala biti izgrađena sportska dvorana, a prenamijenjen je za projekt Gumno. Postoje li dokumenti koji jamče da se za županijski projekt daje samo pravo građenja, ali ne i vlasništvo na zemljištu vrijednom milijune? Prema sporazumu od 2. travnja 2014., koji su potpisali gradonačelnica Juričev Martinčev i župan Pauk, Grad Vodice je zemljišno-knjižni vlasnik čestica ukupne površine 58.341 kvadrat koji se, prema prostorno-planskoj dokumentaciji, nalaze u sportsko-rekreacijskoj zoni, a Grad je suglasan da se Županija na toj nekretnini prijavi kao nositelj projekta izgradnje Centra za posjetitelje, sukladno javnom pozivu Ministarstva turizma (od 13. ožujka 2014.).


Gradsko vijeće Vodica je na sjednici od 22. prosinca 2016. donijelo odluku o sklapanju ugovora o pravu građenja u svrhu izgradnje Posjetiteljskog centra i ovlastilo gradonačelnicu Juričev Martinčev da ga potpiše. Ali, tko je ovlastio gradonačelnicu, pita se Latin, da sa županom Paukom potpiše aneks ugovora u kojem stoji da Županija temeljem osnovnog ugovora može zatražiti i postići uknjižbu prava vlasništva na svoje ime, zacijelo i bez daljnjeg pitanja i odobrenja?! Dakle, da pokloni vodičku zemlju Županiji! "Gradsko vijeće nije ovlastilo gradonačelnicu za potpisivanje ovakvog aneksa ugovora", izrijekom će Latin. Posebno ga smeta svojedobna izjava župana po kojoj je "sve dogovoreno, uz suglasnost Grada Vodica", uz napomenu "znam da postoji kategorija ljudi koja smatra da tu ne treba ništa biti, ali ono što započnemo za Europu, to i realiziramo".

Politička predstava

Bivša gradonačelnica Branka Juričev Martinčev neugodno je iznenađena, kako kaže, ovakvim obratom i kontroverzama oko projekta Gumno: "To je veliki projekt koji se financira EU novcem. Od župana nam je došao prijedlog da se Centar za posjetitelje gradi u Račicama jer je lokacija zadovoljavala sve kriterije. Tri puta se o tome odlučivalo u Gradskom vijeću, svi su bili za taj projekt. Prvi put smo išli na GV radi izmjena i dopuna Prostornog plana kako bi se projekt mogao realizirati. Pa smo proveli javni uvid, javnu raspravu i potom usvojili izmijenjeni PP, i vijećnici su bili upoznati sa svim detaljima projekta. GV me ovlastilo da mogu dati županiji pravo građenja na tom zemljištu radi realizacije projekta 'Gumno'. Zemljište nije darovano! Tek treba utvrditi kako će Grad Vodice za to zemljište biti obeštećen. Ali, molim vas, pa to nije bila moja odluka, nego odluka GV-a! Vjerujem da bi takav Centar bio na korist i vodičkom i turizmu ove županije jer bi se posjetitelji tu informirali o našoj kulturnoj i povijesnoj baštiti, našem folkloru, specijalitetima, našim prirodnim resursima, nacionalnim parkovima Krka i Kornati", govori s izmiješanim osjećajem ljutnje i razočaranosti Juričev Martinčev. Vodice nisu odustale od svoje sportske dvorane, uvjerava nas. Uostalom, dodat će, "Gumno" se najvećim dijelom, 85 posto, financira iz europskih fondova i 15 posto županijskim novcem. Grad Vodice u tome financijski ne participira, a dobio bi veliki europski projekt, i svoje zemljište bi naplatili kroz udjele…


– Najteže mi pada - priznaje Branka Juričev Martinčev - što je sada jedan od glavnih kritičara projekta Danijel Lasan Zorobabel, bivši član HDZ-a, koji je kao predsjednik Gradskog vijeća potpisao odluku. Ta naknadna pamet stvarno frustrira - kaže danas saborska zastupnica Juričev Martinčev. Ni kriva ni dužna, kolateralna žrtva je i aktualna gradonačelnica Nelka Tomić, koja je projekt "Gumno" naslijedila. Neki su je vijećnici zasuli s krajnje neprihvatljivim uvredama, mada je otvoreno deklarirala osobno neslaganje s projektom, ali ugovori se moraju poštivati…


- Ne razumijem neke ljude. Na Gradsko vijeće smo pozvali i župana da objasni sve okolnosti projekta i svi su ga podržali. Da bi sada izvodili političke predstave u kojima su oni tobože spasitelji vodičke zemlje - žali se gradonačelnica Tomić.

Bespovratna sredstva

Na kraju, o svim dvojbama oko projekta koji "žulja" Vodičane pitali smo i Županiju. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Marlena Floigl, koja je zadužena za "Gumno", vješto otklanja mogućnost bilo kakvog nametanja županijske volje Vodičanima. Jer, kako kaže, "nakon što su u Gradu Vodicama izrazili želju da se Centar za posjetitelje ŠKŽ izgradi unutar Sportske rekreacijske zone Vodica, na zemljištu u vlasništvu Grada, još od 2014. godine kontinuirano surađujemo vezano za pripremu projektne dokumentacije. Upravo kako bi se omogućila izgradnja Centra za posjetitelje, Grad Vodice izmijenio je prostornoplansku dokumentaciju te je između Šibensko-kninske županije i Grada Vodica, u prosincu 2016. godine sklopljen ugovor o osnivanju prava građenja. Sukladno ugovoru uknjiženo je pravo građenja u korist ŠKŽ. U suradnji s Gradom Vodicama izrađen je idejni arhitektonski projekt te je ishodovana lokacijska dozvola.


Nastavak izrade studijske i projektne dokumentacija nužne za izgradnju i uspostavu Centra za posjetitelje, napominje Floigl, planirao se u okviru projekta 'Hereditas - Projekt zaštite tradicijske suhozidne gradnje'. Stoga je Županija prijavila projekt 'Hereditas' na natječaj u sklopu operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.', a nakon čega je uslijedilo potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Središnjom agencijom za ugovaranje programa i projekata Europske unije. Navedenim ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava projektu 'Hereditas – projekt zaštite suhozidne tradicijske gradnje', ukupne vrijednosti 2.882.726,31 kunu, definirano je kao razdoblje provedbe od 31. srpnja 2017. godine do 31. prosinca 2019. godine. Izrađen je glavni projekt Centra za posjetitelje Šibensko-kninske županije, te ishodovana građevinska dozvola" - potanko je objasnila uglavnom proceduralna i kronološka pitanja pročelnica Floigl.


U nadolazećem razdoblju, napominje, utvrdit će se međusobni odnos Grada Vodica i Županije u odnosu na vlasničku i upravljačku strukturu Centra za posjetitelje ŠKŽ.


Možda je to pravi trenutak da se Vodičani izbore za što bolju poziciju u "međusobnim odnosima" i onomu što su za projekt "Gumno" dali (tisuće kvadrata zemljišta) odrede odgovarajuću cijenu, bilo kroz vlasništvo u Centru ili ključnu ulogu u upravljanju njime. Tako je to kad je stranačka stega iznad svega, pa i vlastitog mišljenja, makar onih koji ga imaju…

Zašto se Zorobabel 'zaokrenija'

Na naš tekst reagirao je i Danijel Lasan Zorobabel, županijski vijećnik. Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti:

Vezano uz izjavu bivse gradonačelnice gđe. Branke Juričev Martinčev o "naknadnoj pameti", ili sadašnje gradonačelnice Tomić o "političkim predstavama" vezano uz posljednju sjednicu vijeća i "Guvno" mogu im slobodno poručiti:

- Progledali smo, nema natrag. Ne trebaju nam gradonačelnici na daljinski upravljač koji su se spleli u Paukovu mrežu, kao i što nećemo dopustiti daljnje nazadovanje Vodica. Prošla su vremena parola.

Želimo da građani odlučuju referendumom o krucijalnim pitanjima u našem gradu, a ne da se stranačkom mašinerijom i političkim pritiscima donose pogubne odluke za razvoj naše zajednice čega sam bio i sam žrtva. E baš zato sam se zaokrenija.

18. travanj 2024 13:12