StoryEditorOCM
ŽupanijaIdriti se mora

Murterska regata na latinsko idro okupila posade 30 tradicionalnih drvenih brodova, kaića, leuta i gajeta: 'Sirotica' je kraljica 'Lantine' (FOTO)

23. srpnja 2019. - 13:51

Idriti se mora. Slogan je to regate na latinsko idro "Lantina", koja se u organizaciji udruge "Južnja strana" iz Jezera i pod pokroviteljstvom Općine Tisno i jezerske Turističke zajednice, osmi put održala u Jezerima na otoku Murteru i okupila posade 30 tradicionalnih drvenih brodova, kaića, leuta i gajeta. Stigle su iz obližnjeg Tisnog, Betine i Murtera, Prvić Šepurine i Vodica i pridružile se svojim Jezeranima.

A da organizator regate i te kako dobro zna što znači biti dobrim domaćinom, pokazalo se i prije službenog starta. Zamirisao je rižot s kozicama na crveno, kojia je na veliko spremila konoba "Leut", stvorila se fila ispred Darka Klarina i Lea Bilana, meštara od grilane tunjevine, a ništa manje zanimanja nije iskazano ni za porcije tripica na gulaš, u kojima je, rekoše "repetaši", bio svaki šušt i gušt. Zasluge za to adresirane su Viktoru Lapovu Padovanu, mladom, perspektivnom kuharu iz kampa "Stella Maris", budućem virtuozu s vrnjačom u ruci. Sva se ta predobra spiza izvrsno sljubila sa slovenskim vinima vinarije "Prlekus" Vilija Ozmeca, dugogodišnjeg vjernog jezerskog prijatelja. A kad se marendalo i okrijepilo, ispozdravljalo i proljudikalo, označen je start "Lantine" uz lagani maeštral do jedva 10 čvorova. Trajao je nekih 15-ak minuta, a onda je, taman kad su brodovi došli do otočića Dražemanski, pao u bonacu.

Spas u banjadi

Trebalo je pričekati bar mrvu bave da se razviju idra, a kako je čekanje lakše uz koju banjadu, regataši su spas od srpanjskog zvizdana potražili u moru. Onda su nakon prisilne pauze vitar i ritam najprije uhvatile gajete i krenule naprijed. Prvoplasirana posada "Sirotice" (MU 485) uplovila je u cilj čak 40 minuta prije drugorangiranog "Godula" (MU 229) i brončane gajete "Marina Betina" (MU 1054). Za drugo, treće i četvrto mjesto vodila se žestoka borba i među posadama gajeta i u kategoriji leuta uz burno navijanje publike s kraja. U potonjoj je, ipak, složna ekipa "Jadranke" (VD 998) doidrila do zlata ostavivši za sobom "Guštu" (MU 85) i "Orlića" (MU 84). Jedino je posada kaića "Gudac" (VD 103) bila pošteđena svih briga. Kao jedini u svojoj kategoriji, zlato im je bilo zapisano u zvijezdama.

Tako je, unatoč vremenskim uvjetima koji su, za regate, bili daleko od idealnih, "Lantina" uspješno privedena kraju. A kraj sportskog sučeljavanja tradicionalnih brodova u obuzdavanju valova i vitra značio je nastavak druženja uz neizostavni gulaš osoblja jezerskog restorana "Village" i svečanost dodjele priznanja i statua od hrastovine obilno natopljene starim maslinovim uljem, koje je i ove godine za pobjednike izradio Jezeranin Neven Jović, koji nam je i poslao fotografije s "Lantine".

Pobjednicima su ih uručili Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, Kevin Karelly i Vesna Ozmec, a sudionike "Lantine" pozdravio je i zauzeo se za očuvanje i njegovanje baštine te održanje drvenih brodova Nikša Pirjak, predsjednik Mjesnog odbora Jezera, ujedno i predstavnik Udruge "Južnja strana".

Pohvale iz Praga

Podijeljene su i specijalne nagrade u specijalnim kategorijama, pa je bocom odličnog vina nagrađena Magdalena Milić, najžešća navijačica s rive, a posada jezerske gajete "Baba Luca" s kuharom Viktorom Lapovom Padovanom kao kormilarom, u sastavu Emilio Lapov Padovan, Ivan Jović i Dominik Klarin, osvojila je nagradu kao najangažiranija na regati. Sat od bračkog kamena u obliku ruže vjetrova i neizostavna boca vina pripali su ekipi koja vitar najbolje poznaje – posadi murterskog broda "Bažokić" Ive Šikića Bažokića, murterskog meštra od sto zanata.

Kada je raspoloženje bilo na vrhuncu, "Lantini" je epitet "najbolje regate na Mediteranu kojoj je prisustvovao" udijelio Zdenek Bergman, predsjednik Udruge tradicionalnih brodova "Navalis" iz Praga, te je cijelu regatu pozvao u glavni grad Češke, i to na rijeku Vltavu, gdje se, kako je kazao, organizira najveća riječka svečanost brodova u svijetu.

Recimo na kraju da su događaj nastupom obogatili i članovi i članice KUD-a "Koledišće" iz Jezera spletom pjesama i plesova sa svog otoka, a nakon proglašenja laureata održan je i koncert šibenskog slavuja Marka Škugora.

DUŠA OD MORA Hvala, Željko!

S jezerske pozornice odana je počast pokojnom Željku Jeratu, predanom murterskom zaljubljeniku u tradiciju drvene brodogradnje, brodova i mora, neprežaljenom prijatelju "Lantine", koji je angažirano i srčano sudjelovao u njezinu osnivanju. Na Trgu Jezerana za njega se prolomio pljesak.

22. travanj 2024 10:53